Zielona woda - pomocy.

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

dziad borowy
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 25

Zielona woda - pomocy.

Post autor: dziad borowy » 2007-07-21, 13:30

Witam! To mój pierwszy post na tym forum, ostatnia deska ratunku dla mojego akwarium. Ale po kolei: kilka ładnych lat temu byłem szczęśliwym posiadaczem ponad 100 litrowego akwa z którym nie miałem absolutnie żadnych problemów. Musiałem jednak z niego zrezygnować, przeprowadziłem się do dużego miasta. Pół roku temu dostałem w prezencie małe 25 litrowe akwarium, gdyż wszystkim wokół rozpowiadałem jak mi go brakuje. Przez pierwsze 3 miesiące nie miałem z nim żadnych kłopotów do czasu pierwszej zmiany wody.... Od tego czasu ilekroć wymienię wodę mam po kilku dniach "zielone mleko". Próbowałem już wszystkiego. Wymieniałem po kolei wszystkie elementy chcąc wyeliminować ten wadliwy. I lipa. Kiedy dawałem sobie "na wstrzymanie" by woda sama się wykrystalizowała też nic nie pomagało. Wodę zawsze odstawiam na około dobę. Gdy wlewałem po raz pierwszy do niego wodę, pochodziła ona spoza mojego obecnego miejsca zamieszkania. Może nie próbować z normalną kranówą? Chemii nie używałem. Mimo tej nędznej wody jednak rybki, przeważnie żyworódki, dobrze się rozwijają. Nie zdychają, rosną. Może to jest przyczyną? Pomóżcie!!!! Jeśli mam zamieścić więcej informacji, uczynię to. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 2007-07-21, 15:38 przez dziad borowy, łącznie zmieniany 1 raz.
pearl jam

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Zielona woda - pomocy.

Post autor: Morter » 2007-07-21, 13:55

po pierwsze temat jest źle zatytułowany...
po drugie powinieneś podać parametry wody... W tym przypadku proponuję podać zarówno parametry wody z akwarium, jak i odstanej wody, której używasz do podmian...
jeśli dobrze zrozumiałem, za każdym razem jak podmieniasz wodę jest problem, więc na oko to problem jest właśnie w wodzie używanej do podmian, więc patrz wyżej: parametry wody...
poza tym powiedz jak podmieniasz wodę? Co ile czasu, i jak często,bo z tego co napisałeś można sądzić, że wymieniasz ją co kilka miesięcy i to całą, jeśli tak, to za każdym razem akwarium na nowo dojżewa (oby to nie było to). Podmiany robisz co 1-2 tygodnie około 30% objętości...
zielone mleko: może to zakwity glonów?
podaj oświetlenie i czas naświetlania...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
Doma
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dominika

Post autor: Doma » 2007-07-21, 16:14

Ja myśle że to sa pierwotniaki (biała woda jak mgła ) + zakwit glonów ( cała zielona woda ). Ja bym nie robiła większych podmian niż 25 % wody. Podaj parametry. Jest jeszcze coś ile Watt ma twoje światło, a może nie oświetlasz bo stoi przy oknie ???
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-07-22, 13:16

Stawiam na światło - czym oświetlasz akwarium?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Slanter
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2007-07-28, 12:49

"Zielone mleko", "Grochowa" Jak juz Doma wspomniala wskazuje na jednokomorkowy glon. Jakie masz swiatlo i czy akwarium stoi blisko okna? Nie bede jeszcze przesuwal tego tematu do dzialu glonow. Przeprowadz test na pierwotniaki. Wlej troche wody z akwarium do bialego wiadra lub innego bialego naczynia (miska itp.). Jesli woda w wiadrze ma zielony odcien to sprawa jest przesadzona. Zrob ten test. Jesli bedzie pozytywny to ja i inni podadza Ci kilka sposobow na pozbycie sie tego brzydkiego choc zupelnie nieszkodliwego glonu.

dziad borowy
Nowicjusz

Post autor: dziad borowy » 2007-07-30, 08:55

Slanter pisze:"Zielone mleko", "Grochowa" Jak juz Doma wspomniala wskazuje na jednokomorkowy glon. Jakie masz swiatlo i czy akwarium stoi blisko okna? Nie bede jeszcze przesuwal tego tematu do dzialu glonow. Przeprowadz test na pierwotniaki. Wlej troche wody z akwarium do bialego wiadra lub innego bialego naczynia (miska itp.). Jesli woda w wiadrze ma zielony odcien to sprawa jest przesadzona. Zrob ten test. Jesli bedzie pozytywny to ja i inni podadza Ci kilka sposobow na pozbycie sie tego brzydkiego choc zupelnie nieszkodliwego glonu.
dziś po pracy przeprowadzę ten test. Akwarium stoi około 3 m od okna, na wprost. Oświetlam je małą żarówką 25 W. Czas naświetlania to około 12 h. Jednak gdy ostatnio na trzy dni musiałem wyjechać, ku mojemu wielkiemu zdziwienia woda w widoczny sposób się wykrystalizowała. Jutro więc podam więcej szczegółów. Dzięki.

[ Dodano: 2007-07-30, 08:56 ]
Slanter pisze:"Zielone mleko", "Grochowa" Jak juz Doma wspomniala wskazuje na jednokomorkowy glon. Jakie masz swiatlo i czy akwarium stoi blisko okna? Nie bede jeszcze przesuwal tego tematu do dzialu glonow. Przeprowadz test na pierwotniaki. Wlej troche wody z akwarium do bialego wiadra lub innego bialego naczynia (miska itp.). Jesli woda w wiadrze ma zielony odcien to sprawa jest przesadzona. Zrob ten test. Jesli bedzie pozytywny to ja i inni podadza Ci kilka sposobow na pozbycie sie tego brzydkiego choc zupelnie nieszkodliwego glonu.
dziś po pracy przeprowadzę ten test. Akwarium stoi około 3 m od okna, na wprost. Oświetlam je małą żarówką 25 W. Czas naświetlania to około 12 h. Jednak gdy ostatnio na trzy dni musiałem wyjechać, ku mojemu wielkiemu zdziwienia woda w widoczny sposób się wykrystalizowała. Jutro więc podam więcej szczegółów. Dzięki.
pearl jam

Ebi
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Kuba
Nazwisko: Dziok
Kontakt:

Post autor: Ebi » 2007-07-30, 09:05

Jeśli akwarium stoi naprzeciwko okna to albo je przesuń albo zrób bimbrownię. Jeśli nie podajesz CO2, a masz mocne oświetlenie to będą rosły glony. Poszukaj na forum o bimbrowni.

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2007-07-30, 14:15

Żarówka jest problemem... Zmień ją naświetlówkę akwarystyczną i glon sam zniknie. Zwykła żarówka nie nadaje się do oświetlenia akwarium, chybaże włąśnie masz zamiar glony hodować :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

dziad borowy
Nowicjusz

Post autor: dziad borowy » 2007-07-31, 16:29

przeprowadziłem test, woda jest zielona, czyli glony...
co radzicie?
zaczynam poszukiwania "bimbrowni" :?:
pearl jam

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2007-08-01, 08:43

żarówka, żarówka...!!!! to naprawdępomoże, bardziej niz bimbrownia...

ODPOWIEDZ