Zachowania Barwniaków czerwonobzruchych
Moderator: ModTeam
- hex22
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: £ukasz
Zachowania Barwniaków czerwonobzruchych
Posiadam parke barwniaków czerwonobzruchych podobno z naturalnego odłowu tak mowili w sklepie ale cos w tym moze byc bo sa nadzwyczaj dobrze wybarwione.A moj problem polega na tym ze samczyk i samiczka od czasu do czasu dziwnie sie zachowują wzgledem siebie tzn w pewnych momentach zaczynaja sie szybko wsztrzasac.Wiem ze podzczas zalotów samiczka pokazuje swój czerwony brzuch samczykowi ale o takim trzesieniu jeszcze nigdzie nie slyszalem i nie czytalem!
Jesli ktos potrafi mi pomoc to bardzo prosze o odpowiedz!!
Jesli ktos potrafi mi pomoc to bardzo prosze o odpowiedz!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Mariusz86
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
Re: Zachowania Barwniaków czerwonobzruchych
Takie zachowanie u pielęgnic to normalna rzecz.. do zalotów nie należy tyko pokazywanie brzucha u tego gatunku, ale jak u wszystkich pielęgnic okazywanie swych walorów, rozpostarte mocno płetwy, szybkie "kołysane" ruchy ciała, czasem nawet gonitwa samca za samicą lub odwrotnie.. zależy kto kogo kokietuje ;-).. Moim zdaniem jeśli zaakceptują się nawzajem możesz się zpodziewaćw niedługim czasie ikry.. U mnie po 3-4 dniach zalotów zawsze składały ikrę.. ale nie martw się jak za pierwszym razem zjedzą ją.. za drugim już tego nie zrobią..
Powodzenia i Pozdrawiam
Powodzenia i Pozdrawiam
Doścignąć niedoścignione...
- hex22
- Nowicjusz
Dzieki serdeczne za pomoc juz myslalem ze ta para zamiast zalotów nie przepada za soba i tak to okazuja ale jesli to naturalne to ok!
Jeszcze raz dzieki serdeczne! Aczy mozliwe jest ze są one z naturalnego odlowu????
Jeszcze raz dzieki serdeczne! Aczy mozliwe jest ze są one z naturalnego odlowu????
Life is a tale
Told by an idiot, full of sound and fury,
Signifying nothing.
William Shakespeare
Signifying nothing.
William Shakespeare
- Mariusz86
- Akwarysta
- Kontakt:
Hmm.. hoduję Paletki i wiem, że są sprowadzane z odłowów takowe rybki, ale cena ich wtedy przewyższa czasem nawet 10-krotnie cenę krajowych.. Jeśli zapłaciłeś za te rybki po 30zł za sztukę to całkiem możliwe że są z odłowu.. ale szczerze mówiąc w tych czasach wszystkie ryby są hodowane w kraju.. tylko najdroższe odmiany się sprowadza.. Bywam na giełdach dla właścicieli sklepów zoologicznych i tam są pakowane po 15 sztuk (np. Barwniaki) i cena za całą paczkę nie przekracza 40zł, więc komu by się opłacało je sprowadzać zza granicy i jaka byłaby ich wtedy cena?? Jest hodowla ryb w Malezji i ich bardzo duża ilość trafia do nas na rynek, ale to nie odłów tylko hodowla..
- hex22
- Nowicjusz
No ja zapłaciłem moze nie 40 ani nie 30 zł za sztuke ale 22 zł za sztuke i maja bardzo ładne barwy w innym sklepie tez spotkalem barwniaki ale nie mialy prawie wcale barw tylko dwie biała i czarna :mrgreen: i kosztowaly 5 zl za sztuke.
Life is a tale
Signifying nothing.
William Shakespeare
Signifying nothing.
William Shakespeare
- Mariusz86
- Akwarysta
- Kontakt:
Dlatego tamte za 5zł były takie blade bo poprostu były wystraszone, a ryby (pielęgnice) gdy się źle czują tracą barwe i bledną.. Powiem Ci, że jeśli byś te tańsze kupił, po jakimś tygodniu zaadaptowały by się do Twojego zbiornika i także nabrałyby kolorów.. Ja bym nie przepłacał, ale nic nie napisałeś o wielkości tych rybek.. może poprostu są już naprawdę duże.. ile ich znajdowało się w sklepie? Tylko ta parka?
- hex22
- Nowicjusz
Około 8 par. Moja samiczka ma ok 2,5 cm a samczyk ok 4,5 a te z drugiego sklepu byly zdecydowanie wieksze od moich ale moze były zestresowane nie mam pojecia ale poza tym sklepy zoologiczne byly na innym poziomie.Mam jeszcze jedno pytanko czy w moim 60 l baniaku para barwniaków, 4 teczanki Boesmana i zbrojnik niebieski to nie za ciasno bo wydaje mi sie ze dla teczanek to moze byc zbyt ciasno.
[ Dodano: 2007-08-02, 12:52 ]
dodam jeszce ze teczanki maja po ok6 cm +- 0,5 cm a zbrojnik 4 cm no a barwniaki podalem wczesniej. :-)
[ Dodano: 2007-08-02, 12:52 ]
dodam jeszce ze teczanki maja po ok6 cm +- 0,5 cm a zbrojnik 4 cm no a barwniaki podalem wczesniej. :-)
Life is a tale
Signifying nothing.
William Shakespeare
Signifying nothing.
William Shakespeare
- Mariusz86
- Akwarysta
- Kontakt:
No jak sklepy różniły się klasą to dobrze, że kupiłeś te droższe.. ja na Twoim miejscu gdy tylko złożą ikrę pozbył się Tęczanek.. Gdy rodzice wyprowadzą młodę będzie to piękny widok i więcej rybek innego gatunku nie będzie Ci potrzebne.. zresztą rodzice będą gonić inne ryby, cała reszta będzie siedzieć po kontach, więc po co one? Żeby się męczyły? Ja jak hodowałem Pielęgnice to zawsze miałem zbiornik tylko z jedną parą i ich potomstwem i to przykówało uwagę bardziej, niż widok innych ryb.. Zbrojnik może zostać pod warunkiem, że masz jakieś kryjówki.. 60 litrów dla pary Barwniaków zupełnie wystarczy..
- hex22
- Nowicjusz
Mam dwie łupiny orzechów kokosowych nie duze i kryjówke pod korzeniem ta kryjówke polubił zbrojnik a barwniaki upodobały sobie jeden kokos i jeden jest wolny. Moze i masz racje zeby pozbyc sie tych teczanek bo one juz znaja swoje miejsce w szeregu szamczyk barwniaka im je pokazal narazie delikatnie ale prz narybku to bedzie sie gotowalo w akwa. Dzieki wielkie za pomoc POZDRAWIAM :-)
Life is a tale
Signifying nothing.
William Shakespeare
Signifying nothing.
William Shakespeare
- Mariusz86
- Akwarysta
- Kontakt:
Cieszę się, że Ci pomogliśmy.. Jak czegoś nie będziesz wiedział to korzystaj z tego forum.. Tu są osoby, które Ci bardzo chętnie pomogą!!
Pozdrawiam
Pozdrawiam