112 L aktualizacja
Moderator: ModTeam
- Raven
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 112
112 L aktualizacja
Moje 112 L założone 18 V 2007
Rybki:
6 x Brzanka Sumatrzańska
2 x Gurami Mozajkowy
2 x Gurami Marmurkowy
3 x Mieczyk Hellera
3 x Molinezja (Black Molly)
Rośliny:
Bacopa Monnieri
Cabomba Carolinniana
Hygrophila Thailand
Hygrophila Siamensis
Alternathera Reineckii
Cryptocoryna Tropica
Cryptocoryna Wendtii
Egeria Densa
Ludwigia Repens
Echindorus Quadricostautus
Vallisneria Asiatica
Ceratophyllum Demersum
Oświetlenie - 2 x 18W (Philips TLD 865 - 6500K) + 1 x 18W (Sylvania GROLUX - 8000K)
Filtracja - TETRA TEC EX 700
Ogrzewanie - Hagen 50W
Nawożenie - Tetra PlantaMin
Wkrótce planuję CO2
Rybki:
6 x Brzanka Sumatrzańska
2 x Gurami Mozajkowy
2 x Gurami Marmurkowy
3 x Mieczyk Hellera
3 x Molinezja (Black Molly)
Rośliny:
Bacopa Monnieri
Cabomba Carolinniana
Hygrophila Thailand
Hygrophila Siamensis
Alternathera Reineckii
Cryptocoryna Tropica
Cryptocoryna Wendtii
Egeria Densa
Ludwigia Repens
Echindorus Quadricostautus
Vallisneria Asiatica
Ceratophyllum Demersum
Oświetlenie - 2 x 18W (Philips TLD 865 - 6500K) + 1 x 18W (Sylvania GROLUX - 8000K)
Filtracja - TETRA TEC EX 700
Ogrzewanie - Hagen 50W
Nawożenie - Tetra PlantaMin
Wkrótce planuję CO2
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2007-08-04, 19:53 przez Raven, łącznie zmieniany 2 razy.
- Doma
- Przyjaciel forum
- Imię: Dominika
Re: 112 L aktualizacja
Masz bardzo ładne akwarium Raven, ale za małą moc grzałki - ja też mam 112l. i grzałka ma 125WATT - to minimun wg. mnie. Pozatym mam wątpliwości co do gurami - niech to roztrzygną inni.
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Cieszące oko akwarium, zaiste...
Ale żeby coś dołożyć... Wydaje mi się że trochę niefortunnie posadziłeś rośliny - jeśli widzę, to te na środku posadzone są w połowie szerokości akwarium, przez co tracisz dużo na przestrzeni... Wydaje mi się też, że przed tymi wysokimi w środku możesz dodać jakiś korzeń albo posadzić jakieś roślinki i niższej wysokości - dzięki temu uzyskasz płynne przejście wysokości i oko będzie się ślizgało po wnętrzu, bo teraz to tak długo długo nic i nagle ściana roślin...
TO co jednak napisałem to tylko sugestia żeby akwarium wyglądało jeszcze lepiej, bo i bez tego jest ładne...
Ale żeby coś dołożyć... Wydaje mi się że trochę niefortunnie posadziłeś rośliny - jeśli widzę, to te na środku posadzone są w połowie szerokości akwarium, przez co tracisz dużo na przestrzeni... Wydaje mi się też, że przed tymi wysokimi w środku możesz dodać jakiś korzeń albo posadzić jakieś roślinki i niższej wysokości - dzięki temu uzyskasz płynne przejście wysokości i oko będzie się ślizgało po wnętrzu, bo teraz to tak długo długo nic i nagle ściana roślin...
TO co jednak napisałem to tylko sugestia żeby akwarium wyglądało jeszcze lepiej, bo i bez tego jest ładne...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Naprawde ładne akwarium. Jeszcze posadź jakieś roslinki na trawniczek i będzie super.
- Raven
- Zainteresowany
Dzięki za szybkie uwagi i sugestie :->
Oczywiście Morter masz rację z tymi roślinami. Na tyłach posadziłem kilka nurzańców z nadzieją że szybko się rozrosną, niestety jak na złość dość wolno to robią, a jeśli już to rosną na boki. Natomiast te roślinki, które posadziłem na samym środku strasznie się rozrozsły i teraz mam troche problem bo niezbyt fajnie to wygląda, a boję się od nowa wszystko przesadzać.
Co do korzenia to już jest (z tyłu na samym środku) - praktycznie mało go widać. Dorzuciłem go niedawno i tylko tam było miejsce :-/
Musze sie rzeczywiście zastanowić nad małym przemeblowaniem.
A co do grzałki Doma, to tu akurat jestem pewien że wystarczy :-D . U mnie w mieszkaniu nawet zimą jest bardzo ciepło. Zamontowana jest tylko na wszelki wypadek bo temperaturę wody i tak mam rzadko niższą niż 27 st.
Nie rozumiem tylko Twoich wątpliwości co do gurami. To moje ulubione ryby i nie wiem dlaczego masz do nich niechęć ;-)
Piwosz co do trawniczka w tym celu zakupiłem Echindorus Quadricostautus. Podobno to najmniejsza z żabienic i rośnie niziutka, być może będzie się ładnie prezentować po rozmnożeniu.
Pozdrawiam :mrgreen:
Oczywiście Morter masz rację z tymi roślinami. Na tyłach posadziłem kilka nurzańców z nadzieją że szybko się rozrosną, niestety jak na złość dość wolno to robią, a jeśli już to rosną na boki. Natomiast te roślinki, które posadziłem na samym środku strasznie się rozrozsły i teraz mam troche problem bo niezbyt fajnie to wygląda, a boję się od nowa wszystko przesadzać.
Co do korzenia to już jest (z tyłu na samym środku) - praktycznie mało go widać. Dorzuciłem go niedawno i tylko tam było miejsce :-/
Musze sie rzeczywiście zastanowić nad małym przemeblowaniem.
A co do grzałki Doma, to tu akurat jestem pewien że wystarczy :-D . U mnie w mieszkaniu nawet zimą jest bardzo ciepło. Zamontowana jest tylko na wszelki wypadek bo temperaturę wody i tak mam rzadko niższą niż 27 st.
Nie rozumiem tylko Twoich wątpliwości co do gurami. To moje ulubione ryby i nie wiem dlaczego masz do nich niechęć ;-)
Piwosz co do trawniczka w tym celu zakupiłem Echindorus Quadricostautus. Podobno to najmniejsza z żabienic i rośnie niziutka, być może będzie się ładnie prezentować po rozmnożeniu.
Pozdrawiam :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2007-06-30, 17:29 przez Raven, łącznie zmieniany 1 raz.
- Doma
- Przyjaciel forum
Może dlatego że kiedyś 1 samiec gurami zamęczył mi w tydzień całą obsadę... a zresztą nieważne. Pozdro ;-)
Pozdrawiam Dominika ;-)
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
Raven, akwa faktycznie bardzo ładne szczególnie jak na takie młode ;-)
jak pisałMorter, fajnie by wyglądało coś na pierwszym planie i na drugim też bo właściwe to roślinki masz do tafli wszystkie ;-) ale brzydko nie jest
Doma, jeśli grzałka o takiej mocy wystarcza do ogrzania akwa po co większą kupować :?: ja ma 200w do 450l woda ma 29* i dodam, że w zimie mam temp w domu około 18 do 20* i nigdy nie miałam problemów ze zbyt niską temp :-P grzałka sie często nie włącza i pracuje już tak od bardzo dawna.
zgadzam się, że zaleca się kupno 100w do 120l ale myślę, że tak też jest ok tym bardziej, iż grzałka jest firmy hagen, a to czołowy producent w szczególności jeśli chodzi o grzałki, przynajmniej tak czytałam :roll: i nie jeden raz już się spotkałam z tym iż hagen ogrzewa dużo większe zbiorniki niż zalecano ;-)
jak pisałMorter, fajnie by wyglądało coś na pierwszym planie i na drugim też bo właściwe to roślinki masz do tafli wszystkie ;-) ale brzydko nie jest
Doma, jeśli grzałka o takiej mocy wystarcza do ogrzania akwa po co większą kupować :?: ja ma 200w do 450l woda ma 29* i dodam, że w zimie mam temp w domu około 18 do 20* i nigdy nie miałam problemów ze zbyt niską temp :-P grzałka sie często nie włącza i pracuje już tak od bardzo dawna.
zgadzam się, że zaleca się kupno 100w do 120l ale myślę, że tak też jest ok tym bardziej, iż grzałka jest firmy hagen, a to czołowy producent w szczególności jeśli chodzi o grzałki, przynajmniej tak czytałam :roll: i nie jeden raz już się spotkałam z tym iż hagen ogrzewa dużo większe zbiorniki niż zalecano ;-)
- Doma
- Przyjaciel forum
Też mam hagena, po prostu gdzieś czytałam że tak grzałka się mniej zużywa i dłużej pociągnie ( chociarz i tak grzałki długo chodzą :-) )
Pozdrawiam Dominika ;-)
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Ładne akwarium
Daj znac za jakis czas, czy bakopa nie zwiedla.
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
co do grzałki, to wszystko zależy od tego jaką ma się temperaturę w pokoju i czy jest w miarę stała w zimę i w lato, więc jak wystarcza to wystarcza...
Jeśli korzeń jest, to go zupełnie nie widać, więc tak jakby go nie było
możesz go postawić np z lewej strony ukosem, bo tam trochę miejsca widzę chyba...
Pomyśl nad przemeblowaniem... Wiadomo, że to problem, ale jak będziesz miał trochę czasu, to chyba warto... Bo te roślinki które masz w środku idealnie będą na tyle wyglądać, zyskasz miejsca, dosadzisz jakieś średnie czy trawniczek i będzie już w ogóle cudo
Jeśli korzeń jest, to go zupełnie nie widać, więc tak jakby go nie było

Pomyśl nad przemeblowaniem... Wiadomo, że to problem, ale jak będziesz miał trochę czasu, to chyba warto... Bo te roślinki które masz w środku idealnie będą na tyle wyglądać, zyskasz miejsca, dosadzisz jakieś średnie czy trawniczek i będzie już w ogóle cudo

- kasia2005
- Akwarysta
- Imię: Kasia ;-)
- Kontakt:
8/10 rzadko to piszę : akwarium bardzo mi się podoba mam tylko jedno małe "ale" : schowaj sprzęt :-D nie rzuca się w oczy po pierwszym spojrzeniu na akwa ale powinieneś ukryc go za roślinami
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
- Raven
- Zainteresowany
aktualizacja
- nowe fotki
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
no stary, teraz to tylko pozazdrościć...
- Raven
- Zainteresowany
Dzieki Morter :-DMorter pisze:no stary, teraz to tylko pozazdrościć...
Przesadziłem jakiś czas temu rosliny wedle wskazówek. Niestety okupiłem to pogroszeniem sie stanu wody. Teraz i tak już nie jest źle, ale do kryształu troche brakuje :-|
- Ucek
- Stały bywalec
- Imię: Bartek
- Kontakt:
Podziwiam akwarium :-) Bardzo piękne. Podobają mi sie tu brzanki. Gratuluje!