od wczoraj posiadam nowe akwarium 60l, prostokat z pokrywa;
jestem w trakcie urzadzania, dzis kupuje filtr grzalke, rosliny, kamienie, kokosy, itp itd
ogolnie mowiac bedzie to akwarium dobrze "zalesione" gdzie roslinki beda rosnac w zwirku i miejscem wolnym do plywania gdzie bedzie piasek...
mam kilka pomyslow co do zarybienia, co o nich sadzicie:
1) pielegnice Zebry - parka
kiryski - min 5 sztuk
glonojad - 1 sztuka
danio, gupiki lub cos podobnego "pod tafle" - min 5 sztuk
wczesniej posiadalem akwarium 55l (troszke dziko je zakladalem bo nic nie wiedzialem, bylem w podstawowce wtedy

wiem ze moze to nie bylo za szczesliwe polaczenie ale rybki zyly i jakos ich nie ubywalo tajemniczo, tylko narybek gupikow szybko znikał ;)
ale wowczas mialem bardzo wysokie, a zarazem waskie akwarium, mysle ze nawet pierwotnie nie bylo przeznaczone dla rybek... moze dlatego ze wiekszosc ryb plywala pod powierzchnia lub po srodku akwarium sprawialo ze zebry ktore ciagle sie rozmnazaly w okolicy dna nie byly niepokojone, teraz natomiast posiadam bardziej "niskie" akwarium
2) Danio pręgowane, gupiki lub inne - min 5 sztuk
kirysek - min 5 sztuk
glonojad niebieski - 1 sztuka
brzanki sumatrzanskie - 6 sztuk
zamiast brzanek moze byc inna rybka plywajaca w srodkowej czesci akwarium - proponujcie

3)
Pielegniczki ramireza - 2 parki
gupiki, danio - j.w.
kiryski - j.w.
glonojad - j.w.
narazie wiecej pomyslow nie mam
jest w sklepie pare rybek o ktorych nic nie wiem wiec raczej ich nie kupie, np takie przezroczyste sumiki, wiecie cos o nich?
jezeli macie jakies uwagi to smialo piszcie, swoje propozycje co do rybek rowniez, zastanawialem sie nad neonkami ale mnie jakos nie przekonuja, czy mozlwie jest trzymanie np. stada 10 neon + 2 wieksze nie agresywne rybki?? (jakie to sa?)
ok z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
PS. to moj pierwszy post na forum wiec wszystkich serdecznie witam