jakie testy ???
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Dominik
- Kontakt:
Re: jakie testy ???
a można prosić o różnicę między kH i gH i jeszcze inne... dgH, NO3 to wiem ale np co te azotany dają albo i nie dają, domyślam się jedynie, że to 'kupy' ;) czyli nie do końca pożądane w akwarium substancje 

"Nauka i religia nie pozostają w sprzeczności, nauka jest po prostu za młoda aby to zrozumieć"
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
kH(dkH[stopnie niemieckie])=twardosc weglowa=zawartosc wodorowęglanow i weglanow.zejnowski pisze:a można prosić o różnicę między kH i gH i jeszcze inne... dgH, NO3 to wiem ale np co te azotany dają albo i nie dają, domyślam się jedynie, że to 'kupy' ;) czyli nie do końca pożądane w akwarium substancje
gH(dgH[stopnie niemieckie])=twardosc ogolna=zawartość całkowita soli wapnia i magnezu.
NO3(azotany[mg/l])=kupki=nawoz dla roslinek; jezeli stezenie jest zbyt wysokie moze powodowac zakwit glonow, oraz zahamowanie wzrostu roslin.
Ja staram sie nie przekroczyc 15mg/l
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
- dzidek1983
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Piotr
- Kontakt:
czy test na ph firmy sera jest godny polecenia czy to totalne dno?
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Rafa³
A co sądzicie nt tych całych zestawów np JBLa?
A może ktoś się pokusi o zestawienie wszystkich testów na poszczególne parametry. Ja dopiero siedzę w akwarystyce niecałe 3 lata, więc chciałbym poznać opinie pożadnego akwarysty wyczynowego, tzn może ktoś ma doświadczenie jakieś 5-7 lat?
I wtedy wie jakie testy (na jaki parametr) i jakiej firmy wg niego najlepsze.
A może ktoś się pokusi o zestawienie wszystkich testów na poszczególne parametry. Ja dopiero siedzę w akwarystyce niecałe 3 lata, więc chciałbym poznać opinie pożadnego akwarysty wyczynowego, tzn może ktoś ma doświadczenie jakieś 5-7 lat?
I wtedy wie jakie testy (na jaki parametr) i jakiej firmy wg niego najlepsze.
- PaVeloo
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Dobre, nawet bardzo, tylko cena coś za niska.
60 L
11xNeon Innesa
9xZwinnik Jarzeniec
5x Brzanka Sumatrzańska
4xDanio Pręgowane
www.paveloo.e-akwarystyka.pl
[you], miłego przeglądania forum.
Jeżeli pomogłem, kliknij "pomógł".
11xNeon Innesa
9xZwinnik Jarzeniec
5x Brzanka Sumatrzańska
4xDanio Pręgowane
www.paveloo.e-akwarystyka.pl
[you], miłego przeglądania forum.
Jeżeli pomogłem, kliknij "pomógł".
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
5w1 ja nie polecam za mało dokładnekamilb pisze:a co powiecie o tym?
miłego dnia 

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
to są bardzo ogólno-poglądowe testy. Wskazują mniej więcej i tak należy je traktować. Ale oczywiście lepsze to niż nic.
Używałem je jakiś czas i przeszdłem na kropelkowe. Dużo lepsze, aczkolwiek Slanter kiedyś sugerował ich kalibrację. Myślę, że godne rozważenia, ale pracochłonne.
Dla informacji, porównywałem dla przykładu test kropelkowy na NO3 JBL i Tetry. Różnica we wskazaniach była znaczna (10ppm i 15ppm), ale też poniekąd wynikała z tego, że JBL ma dużo większą skalę kolorów (chyba 10), a Tetra tylko 5.
Używałem je jakiś czas i przeszdłem na kropelkowe. Dużo lepsze, aczkolwiek Slanter kiedyś sugerował ich kalibrację. Myślę, że godne rozważenia, ale pracochłonne.
Dla informacji, porównywałem dla przykładu test kropelkowy na NO3 JBL i Tetry. Różnica we wskazaniach była znaczna (10ppm i 15ppm), ale też poniekąd wynikała z tego, że JBL ma dużo większą skalę kolorów (chyba 10), a Tetra tylko 5.
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Grzegorz
Kalibrowanie testow owszem wymaga troche czasu (choc nie tak wiele), ale za to wiadomo jest z czym sie ma do czynienia. Rozne testy pokazuja rozne rzeczy. Czasem te same testy, gdy sa nowe, pokazuja jedna rzecz a gdy juz jakis czas poleza, pokazuja co innego. Jesli moge cos poradzic to:
1. Zdecyduj sie na jeden z najbardziej polecanych przez innych test i przy nim zostan.
2. Wykalibruj test
3. Przeprowadzaj testy wiedzac a nie zgadujac co one pokazuja
4. Kalibruj swoje testy co jakis czas (nie musi byc czesto) aby miec pewnosc.
5. Patrz punkt 3.
Po jakims czasie czlowiek zaznajamia sie z danym testem tak dobrze, ze kalibrowanie nie jest juz potrzebne.
1. Zdecyduj sie na jeden z najbardziej polecanych przez innych test i przy nim zostan.
2. Wykalibruj test
3. Przeprowadzaj testy wiedzac a nie zgadujac co one pokazuja
4. Kalibruj swoje testy co jakis czas (nie musi byc czesto) aby miec pewnosc.
5. Patrz punkt 3.
Po jakims czasie czlowiek zaznajamia sie z danym testem tak dobrze, ze kalibrowanie nie jest juz potrzebne.
- R34dy
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Pawe³
Witam założyłem akwarium 2 dni temu i natrafiłem w niedziele na te forum jestem kompletnie zielony i mam takie pytanka . Kupie se testy może w sobotę i jak np jest test na azotany i mi wykaże, że jest za dużo to jak mogę to zbić ( zmniejszyć mg/l ) i to pytanie tyczy sie też ph KH .
-
- Nowicjusz
- Imię: Paul
KH można obniżyć poprzez mieszanie wody destylowanej, przepuszczonej przez filtr RO lub kolumnę filtracyjną. W taki sposób obniży się również pH wody. Samo pH można zbić poprzez dozowanie dwutlenku węgla. Można próbować filtrowania przez torf, umieszczenia w akwarium szyszek olchy lub liści dębu. Obniżenie poziomu azotanów można uzyskać poprzez większą jednorazową podmianę wody.
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Czy kupić test paskowy Aquael ActiTEST :?:
To test paskowy na pH, KH, GH, NO2, NO3 za 50 zł.
W zestawie 50 testów.
To test paskowy na pH, KH, GH, NO2, NO3 za 50 zł.
W zestawie 50 testów.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 40
- Kontakt:
Witam. Czy są testy NO3 w formie pasków? Jeśli tak to ile mniejwięcej mogą kosztować? :-)
P@weł