stol "kuchenny" pod akwa 128l

Sprzęt do akwarium słodkowodnego.

Moderator: ModTeam

pagus
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Marcin

stol "kuchenny" pod akwa 128l

Post autor: pagus » 2007-08-13, 16:07

Witam, mam takie pytanie do Was, jakies 3 lata temu zakladalem akwa 128l (80x35x45) i stanelo ono na wygospodarowanym miejscu w meblosciance, pierwotnie stalo tam biurko a na nim postawiona byla nadstawka, ale ostatecznie kupilem kiedys stol niby kuchenny widoczny ponizej na fotkach, na ktorym stanela nadstawka, a biurko poszlo gdzie indziej. No i wlansie w tym miejscu 3 lata temu stanelo akwa. Zakladajac je tam poczatkowo nie bardzo zastanawialem sie nad tym gdzie ono bedzie stalo i stalo w zasadzie na tym meblu bez problemow do dnia dzisiejszego i nadal stoi. Ale na czlowieka dzialaja rozne sygnaly i znaki i jak spostrzeglem po odsunieciu klamotow sprzed tego stolu ze sie ugial to dopiero teraz sie zaczalem zastanawiac czy on temu podola nadal? No i tu wlasnie pytanie do Was ekspertow jak to widzicie? Jak widzicie tez na foto nie mam na blacie dodatkowej deski, wiec zastanawiam sie czy jak poloze takowa, rozmiaru akwa, badz nawet szersza, by "lapala" miejsce przykrecenia nog i na tym styropian to czy to wytrzyma czy bede musial kombinowac jeszcze jakas "trzecia noge" w polowie dlugosci blatu? Dodam jeszcze ze akwa teraz nie stoi centralnie na srodku blatu tylko dozunalem je do przedniej krawedzi by ciezar spieral sie tez na desce poprzecznie biegnacej pod blatem i spinajacej nogi, z kolei na drugim krancu blatu, przy samej scianie, stoi swpomniana wczesniej juz nadstawka meblowa. Ugiecie blatu na srodu teraz to ok 4-5mm, a jak moze i widac na krawedziach brzegi blatu troszke sie rozmokly bo rybki poprzednie dosc znacznie chlapaly. Z gory dziekuje Wam za pomoc. pzdr.
Marcin

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2007-08-13, 21:35 przez pagus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: stol "kuchenny" pod akwa 128l

Post autor: Morter » 2007-08-13, 16:12

1. przydały by się zdjęcia.
2. z czego jest stół? Z litego drewna? jakiego? czy może z płyty tudzież jeszcze inny?
3. jeśli stół rozmókł, to możliwe, że z powodu wilgoci się wygiął a nie z powodu ciężaru.
4. jakie są wzmocnienia stołu? może możesz go dodatkowo wzmocnić od spodu?
5. jeśli masz kłaść dodatkową deską, to jak największą, żeby ciężar rozkładał się na dużą powierzchnię.
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

pagus
Nowicjusz

Post autor: pagus » 2007-08-13, 21:34

oj nie zauwazylem ze serwer rozroznia wielkosc liter :) juz poprawiam

a co do samego stolu to to jak widac taki z masowej produkcji ( choc jak patrze na te zdjecia wyglada nawet niezle ;]) blat i cztery "deski" biegnace pod nim a laczace ze soba nogi i nadajace oparcia blatu z jakiejs plyty wiorowej, nogi drewniane. Jakis wzmocnien tam nie bylo bo przewidziany przez producenta raczej do jadalni :) CO do tego czy sie ugial od wilgoci czy od ciezaru to nie wiem jak sprawdzic,a le domniemam ze to polaczone czynniki byly. Faktem jednak jest to ze na calej szerokosci na srodku jest zapadnietynieco. A co do dodatkowej deski to wlasnie tak planuje zrobic, moze nie na cala dlugosc/szerokosc blatu bo musze tam ta nieszczesna nadstawke zmiescic ale jak najwieksza bede szukal.

Kurcze tylko tak tu patrze i na tych fotkach niewiele widac w sumie co sie porobilo, dopalanie lampa porobilo brzydkie cienie, jutro moze uda mi sie wczesniej zrobic lepsze fotki innym aparatem.

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-08-14, 00:39

ale na tych zdjęciach akwa zajmuje prawie cały stół, więc gdzie ta nadstawka?? chyba ze ja ślepy po piwie... Styropian nie załatwi sprawy, ale może pomóc wytłumić ciężar. Zawsze można dodatkowo wzmocnić, ale jeśli masz pieniądze, to profesjonalna szafka pod akwa nie zaszkodzi...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

pagus
Nowicjusz

Post autor: pagus » 2007-08-14, 00:54

hmmm, no wlasnie sprawe szafki chcialem jakos ominac bo z gotowka obecnie troszke krucho ale na jakas nie najdrozsza moze cos uzbieram, a w zasadzie to przejrzalem aukcje i z tych dwoch ktora lepiej by bylo?

http://allegro.pl/item221885483_szafka_ ... ynkar.html

http://allegro.pl/item223501977_szafka_ ... ocja_.html

Moze malo wykwintne ale chyba lepsze niz stolik ktory mam obecnie? I teraz jakbym taka nabyl to tez procz styropianu pod akwa dodatkowa deske jakas podlozyc?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-08-14, 00:56

Ta druga wg mnie ładniejsza, ale pierwsza to Rynkar - sprawdzona dobra firma... Sam wybierz... :-P
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

pagus
Nowicjusz

Post autor: pagus » 2007-08-14, 01:09

no wlasnie chyba postawie na renome firmy :) co prawda w innych dziedzinach zycia niz akwarystyka mam odniesienie kupujac tak produkty, ale z regooly to daje dobre wyniki :)

Awatar użytkownika
Potamotrygon
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 240

Post autor: Potamotrygon » 2007-08-29, 23:42

taka szafka może kosztować tyle ile materiał. Masz wiertarkę? ku komfirmaty zamów w castoramie na wymiar dociętą płytę meblową 12 mm z okleiną potem powierć otworki i skręć to razem na te śrubki ;D koszta zejdą do 50% ceny szafki albo i lepiej.
Pterophyllum scalare, Platydoras costatus, Ancistrus dolichopterus, Glyptoperichthys gibbiceps

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Bogus³aw
Kontakt:

Post autor: oleq_30 » 2007-08-30, 19:42

oglądałem te szafki na żywo w Prudniku w Akwa Rynkar parę dni temu ( zakupiłem 128 l i szukałem do tego szafki ) i raczej mnie nie przekonały do siebie.
1. moze jestem wymagający ale dla mnie licho wyglądały
2. szperając po forach nie forach dość często znajdowałem stwierdzenie że po jakimś czasie trzeba z płyty meblowej dorabiać tylną scianke dla uzyskania stabilności
3. spod to blat bez żadnych nózek musisz mieć idealnie równą powierzchnie pod
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium

./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona

Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy

ODPOWIEDZ