Świetlówki do holendra. Dobre ?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Kontakt:
Świetlówki do holendra. Dobre ?
Czy to mi wystarczy do Akwa 150x40x40,240litrów jezeli mam zamiar robic holendra ? ...
Są to dwie świetlówk Life Glo i Sylvania Grolux po 54 watt razem z belką i odbłysnikami dodaje fotke ;]
Są to dwie świetlówk Life Glo i Sylvania Grolux po 54 watt razem z belką i odbłysnikami dodaje fotke ;]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2007-08-22, 17:01 przez 112litrów, łącznie zmieniany 1 raz.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Świetlówki do holendra. Dobre ?
Jeżeli ma to być holender, gęsto obsadzony roślinami, pomyślałbym nad jeszcze jedną taką świetlówką. Albo i dwiema, dla bardziej wymagających roślin.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
to wystarczy do zwykłego akwarium roślinnego, ale w holendrze niema czegoś takiego jak "za dużo światła" - masz miejsce i kasę - dokupuj, ale na początek wystarczy chyba
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Kontakt:
Właśnie cienko z kasą :/ ale weźcie pod uwage to że akwarium jest niskie tylko 40cm ... Wydaje mi sie ze jak na poczatek to mi wystarczy .. a jak nie to bede kombinowal ..
- WOJTEK
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
Wiem, że troszkę za późno, ale moim skromnym zdaniem na początek powinno wystarczyć, bo proszę pamiętać, że świetlówki T5 dają sporo więcej światła niż T8, a i możesz jeszcze policzyć ile lumenów masz na litr. W holendrach powinno być ok. 50-55 lumenów/l
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Dziok
- Kontakt:
Wytłumacz mi co to bo nie wiem. :oops: I jak to sie liczy.WOJTEK pisze:lumenów
- WOJTEK
- Akwarysta
- Kontakt:
Lumen jest to jednostka miary strumienia świetlnego, a ile tego ma świetlówka powinien podawać producent skrót to "lm", liczy się to dodając ilość lumenów ze wszystkich świetlówek a następnie dzieląc przez litraż akwarium np. ja mam akwarium 54 litrów i mam w nim 3 świetlówki po 15W dwie mają po 950lm, a jedna ma 850lm, czyli mi wychodzi tak (950+950+850)/54=51lm/l. Po za tym liczy się też poziom oddawania barw "Ra", słońce oddaje Ra 100, a świetlówki tylko do tego próbują dorównać, im wyższe ma Ra tym lepiej, bo np. zwykła świetlówka za 5zł z elektrycznego ma Ra ok. 65, a świetlówka Hagen Sun-glo ma Ra ok. 92-98 (z tego co czytałem). Widać więc, że przy świetlówce Hagen rośliny będą nam rosły o wiele lepiej. Dodatkowo liczy się też ilość wattów na litr. W ogóle ten temat jest długi i zdania są podzielone, bo jedni ilość światła liczą na watty, a inni na lumeny, a ja staram się to połączyć ;-)
Pozdro
Pozdro
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Dziok
- Kontakt:
Dzięki za wytłumaczenie.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Nieprawda. Ra to wskaźnik odwzorowania kolorów, mówiący o tym, jak kolory o znanej nam przy oświetleniu słonecznym barwie będą wyglądały przy oświetleniu sztucznym. Nie ma to nic wspólnego z rośnięciem roślin - można mieć źródło światła o bardzo wysokim Ra, ale rośliny wogóle z tego światła nie skorzystają. Wysokie Ra oznacza, że np jasnozielona w świetle słonecznym roślina w akwarium, przy świetle sztucznym będzie nadal jasnozielona, a nie np. niebieskawa.WOJTEK pisze:...zwykła świetlówka za 5zł z elektrycznego ma Ra ok. 65, a świetlówka Hagen Sun-glo ma Ra ok. 92-98 (z tego co czytałem). Widać więc, że przy świetlówce Hagen rośliny będą nam rosły o wiele lepiej. Pozdro
bo jedno idrugie jest ważne, ale i powiązane. Strumień świetlny jest związany a mocąlampy, a dla większości akwariów przybliżenie 0,5 W / l jest w zupaełności wystarczające. Jeżeli za to mamy akwarium bardzo głębokie, morskie, lub obsadzone bardzo wymagającymi roślinami, przeliczenie strumienia światła jest wręcz konieczne.WOJTEK pisze:...W ogóle ten temat jest długi i zdania są podzielone, bo jedni ilość światła liczą na watty, a inni na lumeny, a ja staram się to połączyć
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- WOJTEK
- Akwarysta
- Kontakt:
Tak, ale Ra łączy się jednocześnie z jakością świetlówki, w specyfikacjach świetlówek widać, że wraz ze wzrostem Ra rośnie ilość lumenów czyli ilość oddawanego światła. I nie zgodzę się, że Ra ma mało do rośnięcia roślin, bo im wyższe Ra tym bardziej światło jest podobne do oddawanego przez słońce, które jest najlepszym oświetleniem. ;-)