Mieszkańcy 60l

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
moo
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dominika
Kontakt:

Mieszkańcy 60l

Post autor: moo » 2007-08-26, 21:50

Wiem, że jest cały temat o obsadach i wiem, że było już tysiąc takich wątków, ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie, więc pytam ( i biorę za to odpowiedzialność :-) ).
Czy do 60l może być taka obsada:
8x neon inessa
6x miedzik
2x otosek
1x bojownik ?
Już na tym forum dowiedziałam się dziś, że bojownik może być. Nie wiem jednak jak z ilością pozostałych rybek.

W innej wersji myślałam jeszcze o hokejówkach amazońskich lub razborach klinowych, ale straciłam rezon po przeczytaniu paru tematów na forum. Kiryski w moim przypadku nie wchodzą w grę. Przynajmniej na razie.
Liczę na waszą pomoc, pozdrawiam :-)
Mało mówię, dużo słucham...uczę się
hobbylandia.pl
Low Tech w 112l

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Mieszkańcy 60l

Post autor: dzidek1983 » 2007-08-26, 21:53

ja bym zrobil tak

miedziki albo neonki sobie daruj i z jednego z tych gatunkow zrob stadko 10 sztuk

do tego 4 otoski bo lubia stadnie szalec

a na koniec bojownik i jego laski (sztuk 2) czyli klasyczny "trójkącik" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: zeby chlopak mial pelne rece roboty :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ebi
Akwarysta
Imię: Kuba
Nazwisko: Dziok
Kontakt:

Post autor: Ebi » 2007-08-27, 07:46

Także proponuję by było:
10x Neon lub Miedzik
6x Otosek
3x Bojownik

Tylko pamiętaj że muszą być dwie samiczki i samiec.

Awatar użytkownika
moo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: moo » 2007-08-27, 08:27

Hej.
Dzięki za podpowiedzi. Choć nie bez żalu, to chyba faktycznie dam jedno, ale za to większe stadko.
A co do bojownika...trochę się boję tworzyć harem. Nie chciałabym, żeby samiec mi samice zamęczył. Mimo, że niby dwie, to u mojego kolegi obie zosały wykończone :-| No chyba, że np dość gęsto "zalesione" akwarium pomoże im w przetrwaniu...Och...im więcej czytam, tym mniej wiem i więcej mam pytań :-)
Pozdrawiam.
hobbylandia.pl
Low Tech w 112l

Ebi
Akwarysta
Imię: Kuba
Nazwisko: Dziok
Kontakt:

Post autor: Ebi » 2007-08-27, 08:34

moo pisze: to u mojego kolegi obie zosały wykończone
Pewnie nie miał wystarczającej ilości kryówek, mało roślin i małe akwa.
moo pisze:dość gęsto "zalesione" akwarium pomoże im w przetrwaniu
Dokładnie. Do tego dużo np. grot i będzie ok.
moo pisze:tym mniej wiem
Chyba więcej :?:

Awatar użytkownika
moo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: moo » 2007-08-27, 11:43

Hehe, właśnie w tym sęk, że coraz bardziej mi się miesza, ale powoli, systematycznie dokopuję się do głębszej wiedzy :-)

Kumpel też miał akwarium 60l, ale faktycznie było takie troche "biedne", przynamniej jak na mój gust. Tak w nim trochę łyso było, sporo rybek, mało całej reszty.
hobbylandia.pl
Low Tech w 112l

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-08-27, 12:14

moo pisze:Kumpel też miał akwarium 60l, ale faktycznie było takie troche "biedne", przynamniej jak na mój gust. Tak w nim trochę łyso było, sporo rybek, mało całej reszty.
kolega miał widocznie akwarium hodowlane, ty chcesz mieć tzw. ozdobne (osobiście też jestem zwolennikiem)

a co do wiedzy, zawsze przychodzi kryzys i zaczyna się mieszać wszystko, na szczęście na forum zawsze można wrócić do już przeczytanego tematu, albo dopytać się o coś :)
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
moo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: moo » 2007-08-27, 14:27

O co to to nie. Hodowlane to na pewno nie było. Kolega raczej miał to akwarium głęboko w nosie. Toteż długo nie postało. W sumie to czemu ja się bałam, że moje bojowniki skończą tak jak jego?

Podmieniłam już świetlówkę, ale o tym w moim pytaniu o roślinki, bo nie chcę robić bałaganu.

A jeszcze pytanie. Widziałam u dziekana mojej uczelni bojownika (w zasadzie bojowniczkę) w kolorze...białym (dosłownie). Strasznie mi się spodobała. Jak gościa zapytałam, to powiedział, że to Betta splendens. Na moje oko to by się zgadzało. Ale nigdzie później już takich nie widziałam, nawet w necie. I gostek mi jeszcze mówił, że to z jakiejś hodowli, a nie albinotyczny przypadek. Ktoś z was widział już białego bojownika? Może to nic nowego, a tylko ja się tak dziwię :-)
hobbylandia.pl
Low Tech w 112l

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-08-27, 14:37

http://www.bettysplendens.com/articles/ ... =1&recs=10 tu masz odmiany barwne bojowników, są tam też prawie białe, może właśnie takiego widziałeś :)
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
moo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: moo » 2007-08-27, 14:49

O dziękuję bardzo :-) Coś podobnego do C3. Tylko, że już widzę, że dostac to go nie będzie łatwo... Dzięki wam bardzo za pomoc.

A jeszcze jedno pytanie mam. Wiem, że pisaliście mi, żeby zrezygnować albo z neonków, albo z miedzików i stworzyć jedno, ale za to większe stadko. Gdzieś tu na tym forum wyczytałam, że neonki z miedzikami się dobrze dogadują i lubią razem pływać. Chyba to gdzieś w galerii znalazłam. I tu pytanie, serio nie ma sensu ich mieszać? Bo straszny mam dylemat. Jedne i drugie mi sie strasznie podobają i normalnie nie potrafię zrezygnować :oops: No chyba, że to konieczność.

Tak mi przez głowę mignęła chwilowo też myśl, żeby zrobić obsadę jakąś nietypową, ale na to już kompletnie nie mam pomysła ;-) Bo to co ja sobie wymyślam, niekoniecznie musi pasować i być dobre. Może wy coś doradzicie? Będę wdzięczna za wszystkie sugestie.
hobbylandia.pl
Low Tech w 112l

ODPOWIEDZ