Mam akwa druge 45L i kilka pytań co do niego:
1. Jakie najlepsze rybki maja sie tam znalesc
2. Podłoże mam z kamienia i bardzo szyko sie brudzi, kamyki sa biale i sa az brazowe.
3. posiadam napowietrzacz z filtrer oraz grzalke dopowiednia do tego akwa oraz inne artykuly, ten filtr pompuje 250L
4. Jakie roslinki i przedmioty moge tam wrzucic.
5. Jaki pokarm, sol, i inne preparaty powinienem kupić i jak czesto ich uzywac?
6. jakie podloze lepsze bo nie jestem przekonany co do tych kamieni.
Z gory dzieki:)
Pozdro...
Zmieniam tytuł na czytelny
Nowe akwarium - pytania początkującego
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 45
- Imię: Micha³
- Kontakt:
Nowe akwarium - pytania początkującego
Ostatnio zmieniony 2007-08-31, 09:08 przez michal03497, łącznie zmieniany 1 raz.
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: Nowe akwarium - pytania początkującego
temat jest do zmiany, bo nic nie mówi o temacie?
pozdrawiam, a temat raczej do zamknięcia, chyba, że chcesz coś konkretnego jeszcze wiedzieć, a czego niema już a forum
na pewno odpadają gatunki duże i terytorialne, w grę wchodzi Azja (razbory, bojownimi) Ameryka Pd (neonki, gupiki).michal03497 pisze:1. Jakie najlepsze rybki maja sie tam znalesc
jest to żwirek czy co? Polecam najzwyklejszy ciemny żwirek z zoologa dobrze wypłukany, jak chcesz roślinki żywe, to kilka osób poleca filtus floran (porządnie wypłukany)michal03497 pisze:2. Podłoże mam z kamienia i bardzo szyko sie brudzi, kamyki sa biale i sa az brazowe.
i jakie jest pytanie odnośnie tego?michal03497 pisze:3. posiadam napowietrzacz z filtrer oraz grzalke dopowiednia do tego akwa oraz inne artykuly, ten filtr pompuje 250L
przedmioty - korzeń, groty kamienne(ale nie wapienie) ozdoby ceraiczne itp. to kwestia gustu, ale nie są "modne"michal03497 pisze:4. Jakie roslinki i przedmioty moge tam wrzucic.
pokarmy jak naj różnorodniejsze, sól akwrystyczna(ale raczej nie potrzebna) preparaty - ew. nawozy do rośli i testy, możesz nitrivec(kultury bakterii) reszta raczej w miarę potrzeby, generalnie, chemii mówimy nie...michal03497 pisze:5. Jaki pokarm, sol, i inne preparaty powinienem kupić i jak czesto ich uzywac?
większość podłoży z zoologa, zależy od ryb (dla niektórych lepiej piasek krwarcowy) generalnie, drobny żwirek, +ew podłoże dla roślin.michal03497 pisze:6. jakie podloze lepsze bo nie jestem przekonany co do tych kamieni.
pozdrawiam, a temat raczej do zamknięcia, chyba, że chcesz coś konkretnego jeszcze wiedzieć, a czego niema już a forum

Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Dziok
- Kontakt:
No nie tak pożądnie. Tylko do tego stopnia żeby nie brudził wody.Morter pisze:(porządnie wypłukany)
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
żeby mój nie brudził wody musiałem płukać "dłuuugo i namiętnie" dlatego tak napisałemEbi pisze:No nie tak pożądnie. Tylko do tego stopnia żeby nie brudził wody.

Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Dziok
- Kontakt:
Każdy jest zapylony.
b. 7x neon innesa[ewentualnie 6 razbor klinowych],4xkirysek panda,4x otosek.
c. parka pielęgniczki ramireza,4xotosek.
d. 10x neon inessa, 5x kirys pstry i 2x krewetka filtrująca
e. 14x neon innesa, 5x krewetka amano
f. 10x razbora klinowa, 4x otosek, harem bojownika
g. 10x bystrzyk, 6x red cherry, 4x krewetka amano
h. 10x kardynałek chiński, 6x kirysek spiżowy, 1x zbrojnik niebieski
i. 2x ramierez , 4x otosek, 10x bystrzyk
j.razbora (Hegla, karłowata, czerwonopręga, karłowata) x 8-10 + Piskorek (kuhla, myersa) x 4-6
k.brzanka pięciopręga x 8/10
Nurzańce
Moczarki
Żabienice
Hamiantus
Limnofile
Kabomby
Bacopy
Anubiasy
Hygrophile
Tatarak
Trawka brazylijska
Mech jawajski
Kamienie, korzenie
Preparaty - nawozy dla roślin, odkażacz wody. Inne kupuj na bieżąco w miare potrzeby. Chemia - jak najrzadziej.
a. harem prętnika karłowatego [1 samiec+3samice],4x kirysek panda,4x otosek.michal03497 pisze:1. Jakie najlepsze rybki maja sie tam znalesc
b. 7x neon innesa[ewentualnie 6 razbor klinowych],4xkirysek panda,4x otosek.
c. parka pielęgniczki ramireza,4xotosek.
d. 10x neon inessa, 5x kirys pstry i 2x krewetka filtrująca
e. 14x neon innesa, 5x krewetka amano
f. 10x razbora klinowa, 4x otosek, harem bojownika
g. 10x bystrzyk, 6x red cherry, 4x krewetka amano
h. 10x kardynałek chiński, 6x kirysek spiżowy, 1x zbrojnik niebieski
i. 2x ramierez , 4x otosek, 10x bystrzyk
j.razbora (Hegla, karłowata, czerwonopręga, karłowata) x 8-10 + Piskorek (kuhla, myersa) x 4-6
k.brzanka pięciopręga x 8/10
Opisz dokładniej. Granulacja itd.michal03497 pisze:2. Podłoże mam z kamienia i bardzo szyko sie brudzi, kamyki sa biale i sa az brazowe.
Na początek może któreś z tych:michal03497 pisze:4. Jakie roslinki i przedmioty moge tam wrzucic.
Nurzańce
Moczarki
Żabienice
Hamiantus
Limnofile
Kabomby
Bacopy
Anubiasy
Hygrophile
Tatarak
Trawka brazylijska
Mech jawajski
Kamienie, korzenie
Pokarmów - im więcej rodzai tym lepiej.michal03497 pisze:5. Jaki pokarm, sol, i inne preparaty powinienem kupić i jak czesto ich uzywac?
Preparaty - nawozy dla roślin, odkażacz wody. Inne kupuj na bieżąco w miare potrzeby. Chemia - jak najrzadziej.
Ciemny żwirek, piasek lub specjalne podłoża.michal03497 pisze:6. jakie podloze lepsze bo nie jestem przekonany co do tych kamieni.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 45
- Imię: Micha³
- Kontakt:
hmm.. j
jak by to powiedziec to sa takie frobne granulki takie rozno kolorowe kamyki wiekszosc sa koloru bialego i sa cale brazowe i nie wiem co robić?
jak by to powiedziec to sa takie frobne granulki takie rozno kolorowe kamyki wiekszosc sa koloru bialego i sa cale brazowe i nie wiem co robić?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Masz pewnie okrzemki - to taki glon. Zwykle ustępuje po ustabilizowaniu się sytuacji w akwarium. Na początek proponuje dbać właściwie o zbiornik, właściwie wpuścić sensowną ilość ryb i poczekać ze 2-3 tygodnie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back