Neon Innesa i krewetki ?
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Adam
- Kontakt:
Neon Innesa i krewetki ?
Czy mogę trzymać w jednym akwarium ok. 10 neonów Innesa i kilka krewetek Red Cherry? Kumpel mówił mi, że jego neonki podgryzały krewetkom czułki i odnóża. Co radzicie? Proszę o pomoc. Aha i jeszcze jedno, czy żwirek bazaltowy w granulacji 1-3mm nie zaszkodzi neonkom, bo słyszałem, że ryby mogą się skaleczyć kiedy wygrzebują z podłoża pokarm.
Pozdrawiam!
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Neon Innesa i krewetki ?
Żwirek neonkom nie zaszkodzi, one raczej w dnie nie grzebią. Co do kontaktów z Red Cherry - również nie powinno być problemów.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Z neonami i krewetkami Red cherry nie będzie żadnych problemów. Problem pojawia się tylko gdy neonki są razem z malutkimi krewetkami. Wtedy mogą je zjadać.
- Sil
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysztof
Nie byłbym taki pewny, jeżeli chodzi o kontakty na linii neonki - wisienki. Red cherry niestety kuszą swoim ubarwieniem, a w czasie wylinki i tuż po są idealnym celem dla neonów. Znam niejeden przypadek eksterminacji red cherry nawet przez drobnoustki, a te w porównaniu z neonkami to "ślimaki", nie wspominając o rozmiarze pyska :mrgreen:
Jeżeli jednak zapewnisz krewetkom mnóstwo schronień, to jest szansa na powodzenie tego przedsięwzięcia, chociaż ja osobiście proponowałbym Caridina cf. babaulti.
Jeżeli jednak zapewnisz krewetkom mnóstwo schronień, to jest szansa na powodzenie tego przedsięwzięcia, chociaż ja osobiście proponowałbym Caridina cf. babaulti.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Sil, troche prawdy w tym jest. Podczas wylinki mogą zjadać redki. ja miałem przez kilka miesięcy Wisienki razem z neonami i nie widziałem ataku z ich trony. Możliwe że przy karmieniu neonami żywym pokarmem moga byc problemy. Takze jeżeli neony będą niedożywione.