nauka pływania włochy

Roślinki pływające na wodzie

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Roślinki pływające na wodzie

Post autor: lolek » 2007-09-05, 16:14

Witam

Znacie nazwy roślinek pływających po powierzchni wody. Widziałem gdzieś na forum zdjęcie gdzie były właśnie takie rośliny z długimi korzeniami super to wyglądało.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Re: Roślinki pływające na wodzie

Post autor: Piwosz » 2007-09-05, 16:19

Rośliny pływające to: rzęsa wodna, salwinia pływająca oraz wgłębka wodna. Lotosy puszczają swoje liście na powierzchnie, ale sadzi sie je w podłożu.

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2007-09-05, 17:19

lolek pisze:Witam

Znacie nazwy roślinek pływających po powierzchni wody. Widziałem gdzieś na forum zdjęcie gdzie były właśnie takie rośliny z długimi korzeniami super to wyglądało.
wiem o ktore Ci chodzi

te roslinki to pistie, ale ze by mialy takie korzenie mysza urosna duze, a do tego z koleji potreba jest duzo moiejsca na akwarium wiec raczej pokrywa odpada

norbi
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Norbert

Post autor: norbi » 2007-09-05, 17:44

wiem że hiacynty wodne też mają długie korzenie, korzenie ich są barwy granatowej, fioletowej lub czarnej z białymi końcówkami

Awatar użytkownika
Sil
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysztof

Post autor: Sil » 2007-09-05, 21:13

dzidek1983 pisze:te roslinki to pistie, ale ze by mialy takie korzenie mysza urosna duze, a do tego z koleji potreba jest duzo moiejsca na akwarium wiec raczej pokrywa odpada
Pistie w zasadzie do wytworzenia bardzo długich korzeni potrzebują przede wszystkich: odpowiedniej ilości związków azotowych (tak, tak - nie na darmo mówi sie o nich, że świetnie redukują ich ilość w zbiorniku), dobrego oświetlenia oraz braku silnego prądu wody.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2007-09-05, 21:16

Sil pisze:
dzidek1983 pisze:te roslinki to pistie, ale ze by mialy takie korzenie mysza urosna duze, a do tego z koleji potreba jest duzo moiejsca na akwarium wiec raczej pokrywa odpada
Pistie w zasadzie do wytworzenia bardzo długich korzeni potrzebują przede wszystkich: odpowiedniej ilości związków azotowych (tak, tak - nie na darmo mówi sie o nich, że świetnie redukują ich ilość w zbiorniku), dobrego oświetlenia oraz braku silnego prądu wody.
no tak ale jak juz Ci taka urosnie, bo jej to wszystko zapewnisz to moze byc nawet 15cm szeroka i 5-8 cm wysoka, co przy obecnej kostrukcji pokryw akwariowych jest raczej trudne do zaakceptowania, no chyba ze ktos lubi niski poziom wody w zbiorniku albo jak mu sie roslinka o swietlowke przypala

Awatar użytkownika
cyba2
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 144
Imię: AGA

Post autor: cyba2 » 2007-09-06, 19:33

No akurat ja sobie wyhodowałam takie pistie (15-20cm średnicy i 50cm długości korzenie) pod pokrywą. Świetlówki są dość nisko nad powierzchnią wody (góra 5cm). Przy zamkniętej pokrywie pistie rozkładają liście "na płasko", przy otwartej unoszą liście do góry i robią się 3D ;-)

Trochę innych roślin pływających pokazanych jest jeszcze tutaj:
http://www.gsa.org.pl/forum/viewtopic.p ... 9e493#5865

Ja polecam Limnobium laevigatum - ma bardzo dekoracyjne korzenie.
T. candidi, A. baenschi, A. sp. "Mamoré"

ODPOWIEDZ