OSPA - po jakim czasie ryba się zarazi?

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

rdzo
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 80
Imię: Adam

OSPA - po jakim czasie ryba się zarazi?

Post autor: rdzo » 2007-09-09, 23:14

Na wstępie chcę powitać wszystkich gdyż jest to mój pierwszy post, szkoda że w tym dziale ale cóż tak wyszło. Ale teraz do rzeczy: do swojego akwa przyniosłem molinezję żaglopłetwą i dopiero jak już pływała w moim akwa to zobaczyłem iż ma objawy "ospy rybiej" czyli białe plamy i sklejone płetwy. Gdy tylko to spostrzegłem (jakieś 2-4 minut od wpuszczenia jej do akwa) wyłowiłem chorą molinezję i umiesciłem w innym, mniejszym zbiorniku a do głównego wlałem MFC + łyżeczkę małą od herbaty soli kuchennej. W głównym akwa (80 litrów) pracuje filtr mech-biol-chem Aquael Turbo 350, temp 25 C. Chora molinezja w małym zbiorniku kompie też się kompie w MFC. Czy jest to możliwe iż w tak krótkim czasie (2-4 minuty) ryby zaraziły się ospą od chorej molinezji? Co dalej mam zrobić w tym przypadku?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Bogus³aw
Kontakt:

Re: OSPA - po jakim czasie ryba się zarazi?

Post autor: oleq_30 » 2007-09-10, 00:43

piszesz " białe plamy i sklejone płetwy " objawami ospy sa kropki na ciele ryby jakbys rybke grysikiem posypał. Jesli to ospa i rzeczywiscie została w akwa głownym to czas wylęgu może być rózny od 3 dni do 7 choc i dłużej zalezy id warunków panujących w akwarium . Jesli to białe plamy na ciele to stawiałbym raczej na pleśniawke.

poszperaj w dziale lecznica
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium

./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona

Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-09-10, 09:30

Pierwsze przykazanie akwarysty: nie będziesz wpuszczał ryby nowej od razu do głównego zbiornika! A nie można jej było od razu włożyc na 3 dni do tego mniejszego? W ten sposób unika się 99% problemów z nowymi rybami...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

rdzo
Nowicjusz

Post autor: rdzo » 2007-09-10, 10:35

maol pisze:A nie można jej było od razu włożyc na 3 dni do tego mniejszego?
No widzisz niestety Polak mądry po szkodzie i tak jest w moim wypadku tereaz już wiem że kwarantanna w mniejszym akwa około 7 dni. Zawsze myślałem że mnie to nie dotyczy.
Moje pytanie pozostawiam aktualne czy ryby w dużym akwa zdążyły się zarazić jak chora ryba była tylko przez kilka minut i czy podjęte działania są prawidłowe a także co dalej mam czynić?

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2007-09-10, 10:57

Środki zaradzcze podjąłeś jak najbardziej OK. Są szanse, że przy tak krótkim czasie pobytu w ogólnym zbiorniku unikniesz ogólnej plagi, ale obserwuj przez jakieś 2 tygodnie ryby bardzo uważnie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Awatar użytkownika
Teqila
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 100
Imię: Agnieszka

Post autor: Teqila » 2007-09-10, 14:00

Pozwolę sobie podłączyć się do wątku. Mam takie pytanie czy MFC Tropicala zabija wszystkie te pożyteczne bakterie czy jest szansa że jakieś zostaną po leczeniu?

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2007-09-10, 14:25

MFC jest silnym środkiem odkażającym o szerokim spektrum działania, a więc część (i to większa) bakterii denitryfikacyjnych może zginąć przy stężeniu leczniczym. Przy małych stężeniach rzędu kilku kropel na akwarium (niektórzy robia to "profilaktycznie") nie powoduje szkód, ale moze ograniczyć ich rozmnażanie - dlatego nie polecam żadnych tego typu działań, bo po prosty nie mają sensu, nie pomagając, a mogac zaszkodzić... Poza tym, kuracja preparatami tego typu wg mnie wymaga zastosowania węgla aktywnego dla usunięcia resztek preparatu z wody.

Tak jak napisałem wcześniej - nowa ryba do zbiornika kwarantannowego. Chora ryba do zbiornika kwarantannowego. Leczenie w zbiorniku kwarantannowym. Nie leczymy zbiornika ogólnego, o ile nie jest to niezbędnie konieczne. Nie stosujemy na pierwszy rzut najsilniejszych leków takich jak Bactopur. Dostosowujemy środek lub metodę leczenia do choroby. I wtedy nie ma zwykle problemów z leczeniem, wyleczeniem i zabiciem zbiornika.

rdzo
Nowicjusz

Post autor: rdzo » 2007-09-10, 14:31

MAOL dzięki wielkie za pomoc :) Z przyjemnością kliknę "pomógł" pozdrawiam łodziaka ;)

Awatar użytkownika
Teqila
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 100
Imię: Agnieszka

Post autor: Teqila » 2007-09-10, 19:07

Oczywiście masz rację ja to wszystko wiem. Tylko że u mnie ospa wybuchła mimo kwarantanny nowych ryb. Rybom nic nie było w ciągu 2 tyg. więc wpuściłam je do akwa a po tygodniu miałam już epidemię ospy. Musiałam więc użyć MFC bo tylko to miałam pod ręką. Czytałam gdzieś w artykule że ospa może być w stanie utajonym w akwa przez długi czas i uaktywnia się wraz z wprowadzeniem nwych ryb, zmianą temp. itd. Za parę dni kończe leczenie i zastanawiam się czy zostały mi jeszcze jakieś pozytywne bakterie... Oczywiście podmienie 50% wody a resztę przefiltruję przez węgiel a potem dam biostarter sery oraz wkład z filtra z drugiego akwa. Jak myślicie to wystarczy?

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2007-09-11, 07:49

Zrobisz to jak najbardziej prawidłowo. A zarodniki kulorzęska są w akwarium zawsze. Nie da sie ich pozbyć w żaden sposób - i nie ma to sensu. Atakują ryby wtedy, kiedy są one osłabione, zestresowane itp. I to na to trzeba uważać - bo tzw. profilaktyka to właściwe utrzymanie zbiornika, a nie dodawanie małych ilosć FMC "zapobiegawczo".

motylek30
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Monika

Post autor: motylek30 » 2008-04-12, 23:38

Ratunku, mój skalar ma wyłupiaste prawe oko, czerwoną plamkę na prawej skrzeli, chowa się w rogu akwarium 70l , jest apatyczny...Co to może być? :(((

gizun
Akwarysta
Pojemność akwarium: 60
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: gizun » 2008-04-12, 23:45

wyłupiaste oko-to może być wytrzescz
czewona plamka- pobicie???
chowa się w rogu-możliwe że była zła aklimatyzacja
a tak wogóle to skalary potrzebują 200l
ile masz osobników i jaka jest reszta obsady

motylek30
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Monika

Post autor: motylek30 » 2008-04-13, 23:06

akwarium ma 75l, dwa skalary, 6 neonów inessa, 4 daniosy, 3 czyszczące. Jestem początkująca...Pozdrawiam

ODPOWIEDZ