pomocy? jak zbić temperature w wodzie ?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Marek
pomocy? jak zbić temperature w wodzie ?
Witam ... mam nie lada problem na szczescie rybki wpuszczam dopiero po weekendzie jako ze mieszkam w domu na pietrze i mam cieplo w pokoju, w moim akwarium termometr pokazuje 28 stopni ;| .... przed chwila wlałem nowe 3 miski zimne wody ... lecze zbilo do 27.5 .... mysle ze nieraz znajdowaliscie sie w mojej sytacjii ? wiec pytanie jak zbic wode na nizsza ? mam zamiar razem z rybkami miec ustawiona na 24.C poniewaz bede miał neony a one lubia taka wode. ???
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: pomocy? jak zbić temperature w wodzie ?
Neony mogą spokojnie mieć nawet 26-27 stopni. Co do obnizenia temperatury najlepsze są środki najprostsze- np. zwiększenie cyrkulacji w okolicach akwarium ( a szczególnie nad powierzchnią wody) za pomocą wentylatora. Pomaga też zamrożenie wody w plastikowych butelkach i włożenie ich do akwarium aż do rozpuszczenia się lodu.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Teqila
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Agnieszka
Tak na przyszłość: Lanie zimnej wody może spowodować więcej szkody niż pożytku (gdy w środku są ryby). Lepiej zrób jak napisał maol włóż zamrożone butelki z wodą, efekt gwarantowany i w miarę szybki ale nie na tyle żeby ryby się pochorowały. Ja zawsze tak robię a w lecie nawet kilka razy dziennie.
- WOJTEK
- Akwarysta
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
pierwsze pytanie jakie mi się nasuwa to jaki masz termometr, bo jeśli naklejany na akwarium od zewnątrz to radzę go zmienić na tradycyjny ;-) taki "LCD" zbiera temperaturę również z pomieszczenia
-
- Nowicjusz
- Imię: Marek
hmm jest to restart akwarium, a ze stary zgubił sie gdzies na strychu wiec korzystam z tego naklejanego ... hmm czyli uwazasz ze temperatura wody w akwarium jest nizsza niz pokzuje mój super termometr ;p ?hmm jaki jest koszt takiego tradycyjnego ? temperature wody udało mi sie zbic na 26... woda w butelce z lodem siedzi od 15 minut ... oraz przewietrzylem pokoj ...
- WOJTEK
- Akwarysta
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
koszt takiego tradycyjnego to koszt ok.5zł, różnica może być, u mnie było 2*C różnicy
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Tematy o podobnej treści znajdują się na forum !
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.