Jak czyscic dno....
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Jak czyscic dno....
Witam
Mam akwa 53 l 6-katne jest to akwariu mw ktorym trzymam 2 skalary (male) oraz malego glonojada :] w akwa na dnie jest piasek kwarcowy i strasznie sie syfi wida resztki pokarmu i w ogole. Jak czyscic dno w akwa ? jestem poczatkujacy i wole napisac takeigo posta niz mialbym w jakis sposob spaprac robote :]
Pozdrawiam!
Mam akwa 53 l 6-katne jest to akwariu mw ktorym trzymam 2 skalary (male) oraz malego glonojada :] w akwa na dnie jest piasek kwarcowy i strasznie sie syfi wida resztki pokarmu i w ogole. Jak czyscic dno w akwa ? jestem poczatkujacy i wole napisac takeigo posta niz mialbym w jakis sposob spaprac robote :]
Pozdrawiam!

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Marek
Re: Jak czyscic dno....
są dwa sposoby o których mi wiadomo:
1:tańszy, ale mniej precyzyjny:odmulacz do żwiru(prosta rurka którą samemu można zrobić ale po co)działa na zasadzie wypychania wody przez powietrze
2:droższa i bardziej skuteczna:filtr podżwirowy z tym że jest ciężki w instalacji(zwłaszcza gdy już sie zasypalo dno zwirkiem bo trzeba też kratki pod system filtracyjny)
i muwisz, ze masz akwarium dziwnego kształtu, czyli b. ciężko będzie ci znalezc kratke dopasowana do kształtu podłoża w twoim akwa.
radziłbym odmulacz :mrgreen:
1:tańszy, ale mniej precyzyjny:odmulacz do żwiru(prosta rurka którą samemu można zrobić ale po co)działa na zasadzie wypychania wody przez powietrze
2:droższa i bardziej skuteczna:filtr podżwirowy z tym że jest ciężki w instalacji(zwłaszcza gdy już sie zasypalo dno zwirkiem bo trzeba też kratki pod system filtracyjny)
i muwisz, ze masz akwarium dziwnego kształtu, czyli b. ciężko będzie ci znalezc kratke dopasowana do kształtu podłoża w twoim akwa.
radziłbym odmulacz :mrgreen:
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
... i szybko pozbyłbym sie skalarów - zamęczysz je w tym zbiorniczku....
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Tak mi doradzono ze do takiego akwa dwa skalary nie zaduze,mowisz ze za male tez tak mi sie wydawalo ale babka w zoologu mowiaz ze wystarczajace
w tkaim raze co bys polecal do mojego akwa ?

- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
sprzedawcy w zoologach kłamią!Snowflake pisze:Tak mi doradzono ze do takiego akwa dwa skalary nie zaduze,mowisz ze za male tez tak mi sie wydawalo ale babka w zoologu mowiaz ze wystarczajacew tkaim raze co bys polecal do mojego akwa ?
w 90% przypadkach.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
-
- Nowicjusz
heh dokładnie kiedyś kupowałem ryby i prosiłem żeby były zdrowe, gościu powiedział że takie beda
szkoda ze w sklepie nie zauważyłem bo wpuszczajac ryby zauwazylem ze 2 sa zagrzybione :evil:
szkoda ze w sklepie nie zauważyłem bo wpuszczajac ryby zauwazylem ze 2 sa zagrzybione :evil:
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
I jeszcze raz, do znudzenia - AKWARIUM KWARANTANNOWE!!! To naprawdę pomaga ...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
oj chyba wiem co nie? :-P
jakoś juz te platki mam zdrowe
jakoś juz te platki mam zdrowe
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Wiec jakie ryby nadaja sie do mojego 53 l akwa ? nikt nie chce prosto z mostu powiedziec? kogo mam sie poradzic skoro sprzedawcy w 90% klamia co juz sam zauwazylem
Pozdro!

Pozdro!

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
razbora , szczupienczyk , neony
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
- Kazio
- Akwarysta
- Imię: Kazio
jesli masz piasek kwarcowy to na ujego szyszczenie jest prosta metoda. Piasek kwarcowy ma to do tego ze syf zbiera sie tylko na powierzchni a nie zbiera sie do srodka. Jesli zrobisz dobra cyrkulacje wody na dnie zbionika to syf najprawdopodobniej sie odczepi i powedruje do filtra
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l