Klejenie filtra

Sprzęt do akwarium słodkowodnego.

Moderator: ModTeam

AquaAlbercik
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 100
Imię: Tomi

Klejenie filtra

Post autor: AquaAlbercik » 2007-09-17, 00:06

Witam.Mam filtr wewnętrzny(który pełni również rolę napowietrzacza) FAN1.Mam w nim pękniętą rurkę,która jest mocowana do wylotu tego filtra(ten trójnik,który zasysa powietrze).Czy mogę go czymś skleić?Np. kropelką lub czymś podobnym?Czy to nie będzie miało negatywnego wpływu na wodę w akwarium i dla rybek?
Aqua : 74 literków
Obsada : 2 Neonki Czrewone,1 Neonka Czarna,2 Jarzeńce,6 Gupików,2 Bocje(niebieska i różowa),2 Molinezje Czarne,2 Słoneczne,2 Danio Pręgowane(różowe),Bojownik,Zmienniak Plamisty,2 Miedziki Obrzeżowe,2 Zbrojniki Lamparcie,Ampularia

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Klejenie filtra

Post autor: dzidek1983 » 2007-09-17, 09:05

silikon akwarystyczny... jedyny rozsadny wybór...

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Post autor: lolek » 2007-09-17, 15:27

szybko i sprawnie super glue:)
ale na plastiku zrobi sie biały nalot:(

[ Dodano: 2007-09-17, 15:28 ]
Co do szkodliwości poczekaj aż dobrze wyschnie ok.15min i będzie gitara
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-09-17, 17:18

nie byłbym tak do końca przekonany do super glue... Silikon zdecydowanie lepszy...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2007-09-17, 17:36

super glue po wyschnięciu jest obojętny dla środowiska i nie rozpuszczalny w wodzie, podobnie jak cyjanopan czy kropelka, ale należy pamiętać że powierzchnia musi być sucha, odtłuszczona i dopiero wtedy kleić, klej powinien schnąć minimum 20min, a najlepiej jak mogło by schnąć przez jakieś 3-4 godz.
pozdro

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-09-18, 08:25

Mimo wszystko polecę silikon. Zawsze bezpiecznej. Superglue niby nie jest rozpuszczalny w wodzie. Ciekawe, czy jest tak po np. roku od zanurzenia, i jakie świństwo sie z niego wydzieli...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

AquaAlbercik
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 100
Imię: Tomi

Post autor: AquaAlbercik » 2007-09-18, 08:57

Hmmm,i co tu wybrać.Też własnie przeczytałem na jednym z takich klejów,że po wyschnięciu jest nieszkodliwy i obojętny dla środowiska.Ale co będzie po np. roku,jak sugeruje kolega?No i to,że trza by było zostawić do wyschnięcia na 3 godzinki.Za ten czas bez napowietrzania moga paść mi niektóre słabsze rybki lub narybek.Więc klej odpada.A jak wygląda sprawa z silikonem?Czy on równiez jest obojętny dla środowiska?Jak długo może wytrzymać w wodzie - czy nie rozpuści się po np. roku?I jak długo musi on schnąć,żeby można było poklejony sprzęt włożyć do akwarium?
Aqua : 74 literków
Obsada : 2 Neonki Czrewone,1 Neonka Czarna,2 Jarzeńce,6 Gupików,2 Bocje(niebieska i różowa),2 Molinezje Czarne,2 Słoneczne,2 Danio Pręgowane(różowe),Bojownik,Zmienniak Plamisty,2 Miedziki Obrzeżowe,2 Zbrojniki Lamparcie,Ampularia

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-09-18, 09:08

Silikon akwarystyczny nazywa się akwarystyczny dlatego że jest akwarystyczny :mrgreen: Co oznacza ze nie rozkłada się w wodzie, nie wydziela szkodliwych związków od razu i po czasie i można stosować go dla celów akwarystycznych. Na dowód - klei sie nim akwaria. ( Masło maślane ;-) )

Kleje typu SuperGlue zgodnie z opisami producentów rzeczywiście nie reagują z wodą - ale chodzi tu o gwałtowne reakcje. Raczej żaden z producentów tych klejów nie sprawdza ich w warunkach akwarium, gdzie kontakt z wodą wstępuje w sposób ciągły, długotrwały (lata!!!), a nawet minimalne stężenia niektórych substancji sa śmiercionośne. Zresztą obok zapewnień o braku reakcji zwykle jest również informacja o zakazie stosowania tych klejów w miejscach mogących mieć kontakt z żywnością. Warstwa silikonu schnie zwykle ok. 2mm/dobę (czyli przy spoinie 2mm czekamy 24h, przy 4mm 48 h, przy cieńszych warstwach - odpowiednio krócej). Proponuje na ten czas użyć jakiegoś zastępczego napowietrznia i filtracji.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Post autor: matmax426 » 2007-09-18, 15:00

tak wogule to musze dodać że jednym ze składników superklejów jest cjanek potasu(stąd nazwa cyjanopan) :-?
dlatego właśnie tak szybko schna, ja bym tego do akwarium nie pakował :-/

Awatar użytkownika
Potamotrygon
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 240

Post autor: Potamotrygon » 2007-09-20, 20:23

haha miałem kaskadę poklejoną superglue i pracowała ponad 2 lata wszystko żyło i klej nie puścił. Ale mogę być wybitnym przypadkiem.
Pterophyllum scalare, Platydoras costatus, Ancistrus dolichopterus, Glyptoperichthys gibbiceps

ODPOWIEDZ