Przekroczone NO2
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Tomi
Przekroczone NO2
Witam.Mam mały problemik.Wczoraj padła mi rybka,która wcześniej wydała na świat młode.Zaniepokoiło mnie to,więc zrobiłem test wody na NO2.Okazało się,że jest ponad 5mg/l :-( .Od razu zrobiłem podmianę około 80% wody.Po podmianie znowu zmierzyłem i było już mniej - 0,7.Dziś rano jest 0,3.Co zrobić - czy podmienić jeszcze jakieś 30% wody,czy lepiej wymienić całą,czy najlepiej zrobić restart akwarium
?Dodam,że między kamykami jest pełno brązowawego osadu - napewno z odchodów rybek i pewnie troszkę z pozostałości pokarmu.Akwarium ma już prawie rok.Mam też małe rybki - jedne mają 3 tygodnie,drugie parę dni.Mam też oczywiście rybki w ciąży - jak dobrze diagnozuję 4.Co radzicie - co zrobić?Wiem,że restart akwarium to ostateczność,ale skoro po całej nocy jest 0,3 NO2,to już jest ciutek dużo.A może zacząć znowu wzrastać.
Aqua : 74 literków
Obsada : 2 Neonki Czrewone,1 Neonka Czarna,2 Jarzeńce,6 Gupików,2 Bocje(niebieska i różowa),2 Molinezje Czarne,2 Słoneczne,2 Danio Pręgowane(różowe),Bojownik,Zmienniak Plamisty,2 Miedziki Obrzeżowe,2 Zbrojniki Lamparcie,Ampularia
Obsada : 2 Neonki Czrewone,1 Neonka Czarna,2 Jarzeńce,6 Gupików,2 Bocje(niebieska i różowa),2 Molinezje Czarne,2 Słoneczne,2 Danio Pręgowane(różowe),Bojownik,Zmienniak Plamisty,2 Miedziki Obrzeżowe,2 Zbrojniki Lamparcie,Ampularia
- Sil
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysztof
Re: Przekroczone NO2
Przy tak przerybionym akwarium nie dziwne, że trudno utrzymać Ci w ryzach poziom związków azotowych. Zdecydowanie zacznij od redukcji obsady... i to sporej [o wymaganiach pewnych ryb też przydałoby się poczytać]. Następnie musisz gruntownie odmulić akwarium, bo z Twojego opisu wynika, że tego nie robisz. Przy podmianie wody sugeruję dać jakiś biostarter, bo po 80% podmianie na pewno akwarium nie jest stabilne.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
...i na przyszłość nigdy nie wymieniać 80% wody. 50% to maximum, i tylko w naprawdę uzasadnionych mocno awaryjnych przypadkach.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Kazio
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kazio
Dobrym pomysłem jest jeśli masz filtr nawet wewnętrzny to ucięcie kawałka gąbki i na górę nasypanie trochę krążków ceramicznych i polanie ich biostarterem. Krążki ceramiczne na pewno polepszą filtrację biologiczną. Co spowoduje zmniejszenie NO2 ale za to będziesz musiał uważać na NO3.
maol:
Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni, składni i ortografii.
maol:
Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni, składni i ortografii.
Ostatnio zmieniony 2007-09-19, 08:14 przez Kazio, łącznie zmieniany 1 raz.
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Tomi
Dzięki za odpowiedzi.Co do obsady - Teoretycznie mam ciut za dużo rybek,ale mam tak od samego początku i nigdy nie miałem żadnych większych problemów z wodą.Dopiero teraz tak się stało.No a przeciez skoro już mam te rybki)nie są wcale duże),to ich przecież nie wyrzucę do kibelka.Ale osobiście przypuszczam,że jest to spowodowane resztkami pokarmu i odchodami rybek.Troszkę tego było na dnie między kamykami.Ale po większym oczyszczeniu tego osadu,NO2 poprawia się i teraz jest między 0,1 a 0,2 mg/l.Podmienię jeszcze ze 20% wody i może się to ustabilizuje.
Po tej podmianie wody w 80% nic się nie dzieje,rybki pływają tak jak pływały,a nawet jedna wydała wczoraj na świat małe rybeńki.Było ich 38.Niestety 4 urodziły się martwe,a 2 zdechły po paru minutach.Reszta rybek pływa żwawo :-> .Tak więc chyba nic im nie zaszkodziło.Ciągle myślę,żeby wybrać te kasmyki i je oczyścić z tego brązowego osadu.
Po tej podmianie wody w 80% nic się nie dzieje,rybki pływają tak jak pływały,a nawet jedna wydała wczoraj na świat małe rybeńki.Było ich 38.Niestety 4 urodziły się martwe,a 2 zdechły po paru minutach.Reszta rybek pływa żwawo :-> .Tak więc chyba nic im nie zaszkodziło.Ciągle myślę,żeby wybrać te kasmyki i je oczyścić z tego brązowego osadu.
Aqua : 74 literków