troskliwi rodzice - skalary

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

JS
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0

troskliwi rodzice - skalary

Post autor: JS » 2007-09-20, 22:00

W wielu ksiażkach czytalam, że skalary zjadają swoją ikre po kilku godzinach od złożenia.
Moje doświadczenie pokazało coś innego :) Jak na razie, 24 ikra ma się dobrze, samiec i samica opiekują się troskliwie maleństwami.
Wogole, to dla mnie wielka niespodzianka, bo pierwszego skalara dostałam z likwidowanego akwa, a drugiego kupilam, zeby pierwsyz nie byl smaotny. Bily się potwornie, więc myślalam że to koniec.. Az tu nagle nastal pokoj, patrze - calutki szeroki lisc oblepiony ikrą....
Kiedy powinnam w takim razie odłowić młode? Czy może zostawić w ogólnym?

Awatar użytkownika
Beryll
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 50
Imię: Marcin

Re: troskliwi rodzice - skalary

Post autor: Beryll » 2007-09-20, 23:01

Z mojego doswiadczenia wiem,ze lepiej wylowic jaja niedlugo po tarle :)Najlepiej umiescic je w akwa.kotnikowym:) Dolac blekitu i czekac:) Wiadoma sprawa ze troche jaj zgnije, w koncu nikt sie nimi nie bedzie opiekowal, ale w odosobnieniu te ktore sie juz wylegna beda mialy wieksze szanse przezycia:) W moim akwa.kotnikowym aktualnie mam miesieczny miot skalarow i sie calkiem niezle rozwija:) Pomoglem??:) Jak tak to moze klik??:)

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Bogus³aw
Kontakt:

Post autor: oleq_30 » 2007-09-20, 23:47

Beryll, patrzac na podpis masz akwa 50 l , 20 l i 15 l w ktorym trzymasz skalary ? Bo każde z nich jest za małe, na dorosłe osobniki.
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium

./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona

Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy

Awatar użytkownika
Mariusz86
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz86 » 2007-09-21, 09:07

Większość Skalarów utraciłą już dawno instynkt opiekuńczy.. Pierwszą ikrę każdy gatunek Pielęgnic zjada i chyba tym nikt nie powinien się zbytnio przejmować.. Zdarza się, że nawet do 3 kolejnych zbliżeń i ikry zostaje zjadana (normalne).. Moim zdaniem zostaw następne jajeczka i następne.. Może jednak uda im się wyprowadzić młode.. Bądź cierpliwa, a może będzie Ci to wynagrodzone..

Jeśli zaś nie uda im się oderwij liść na którym złożą ikrę przełóż go do akwarium sterylnego gdzie będziesz miała tylko filtr (sama głowica i nasunięta na wlot duża gąbka), oczywiście grzałka i woda z akwarium ogólnego.. ustaw filtr tak, by poruszał delikatnie wodę, by ikra była dotleniana.. następnie gdy uda się rybką wykluć, przejdą już fazę larwy będziesz musiała zakupić jajeczka solowca i tym skarmiać.. będą rosły bardzo szybko.. potem dodawaj coraz więcej różnych pokarmów w odpowiedniej dla narybku wielkości..
Doścignąć niedoścignione...

JS
Forumowicz

Post autor: JS » 2007-09-21, 10:55

Dziękuję za podpowiedzi! Jak na razie wszystko działą poprawnie, widzę już takie maleńkie ogonki. Myślę, że czas je przetransportować do mniejszego akwa. :-)

Awatar użytkownika
Mariusz86
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz86 » 2007-09-21, 12:32

Nie przenoś ich do małego zbiornika.. może uda się rodzicom je wyprowadzić! Jeśli nie powiedzie im się za 6-8 dni złożą kolejną ikrę i wtedy dopiero zabierzesz im jeśli już się wyklują!
Doścignąć niedoścignione...

JS
Forumowicz

Post autor: JS » 2007-09-21, 16:09

Niech będzie, zaryzykujmy :)

ODPOWIEDZ