przepis na podloze...
Moderator: ModTeam
- ra_
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: kamil_
przepis na podloze...
Witam, chcialbym dostac gotowy przepis na podloze zawierajace volcanit.
Zaznaczam, ze warstwa volcanitu nie musi byc wierzchnia ( chyba nawet nie jest polecana...), a to prowadzi mnie do nastepnego pytania: co najlepiej polozyc na wierzch - mysle o ciemnym podlozu. czekam na wskazowki i sugestie...
Oczywiscie wszelkie inne sprawdzone przepisy przyjme z chęcią.
kamil_
Zaznaczam, ze warstwa volcanitu nie musi byc wierzchnia ( chyba nawet nie jest polecana...), a to prowadzi mnie do nastepnego pytania: co najlepiej polozyc na wierzch - mysle o ciemnym podlozu. czekam na wskazowki i sugestie...
Oczywiscie wszelkie inne sprawdzone przepisy przyjme z chęcią.
kamil_
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: przepis na podloze...
volcanit sam w sobie jest podłożem, więc żeby zrobić podłoże z volcanitem musisz mieć... volcanitWitam, chcialbym dostac gotowy przepis na podloze zawierajace volcanit.

volcanit możesz kupić tu: http://www.allegro.pl/item243331934_aqu ... dloze.html
na wierzch możes dać np. filtus floran, albo czarny żwirek bazaltowy...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- ra_
- Forumowicz
Witam ponownie, to profil mojego akwa czekajacego na przemeblowanie:
- zbiornik 200l ( napelniony 180 l ) ustawiony ' ksiazkowo '
- temp. 26 ( -0,5 stopnia w nocy )
- parametry chem. blizej nieznane...
- oświetlenie standardowe - 13 W - uzupelniane w znacznej mierze slonecznym, czas naswietlania 10 - 12 godzin
- filtr aquael turbo 8 W ( wloknina ) podlaczony pod termostat w dzien, na noc przelaczany na kontakt
- grzalka 100ka aquael
Obsada:
- 4 gurami zlote
- 2 zbrojniki
- 2 sumy mystusy
- zmienniak plamisty - ok. 14
- 2 plecostomusy ( jeden dorosly... )
Ziele:
- zwartki malajskie
- zabienice poziome
- mech jawajski
- mech niewiadomego gatunku przywleczony razem z korzeniem...
- cryptocyryne
Co do tego volcanitu to juz nie jestem takim optymistą po przeczytaniu kilku wypowiedzi akwarystow stosujacych to podloze...
Zastanawiam sie coraz bardziej nad podlozem firmowanym przez p.Mariana Wojtaszka czyli ActiSubstrate - uwazam ze zasluguje na uwage chociazby z powodu wynalazcy..., chcialbym jednak aby ktos mi doradzil, czy warto, moze ktos ma z tym doswiadczenia.
kamil_
- zbiornik 200l ( napelniony 180 l ) ustawiony ' ksiazkowo '
- temp. 26 ( -0,5 stopnia w nocy )
- parametry chem. blizej nieznane...
- oświetlenie standardowe - 13 W - uzupelniane w znacznej mierze slonecznym, czas naswietlania 10 - 12 godzin
- filtr aquael turbo 8 W ( wloknina ) podlaczony pod termostat w dzien, na noc przelaczany na kontakt
- grzalka 100ka aquael
Obsada:
- 4 gurami zlote
- 2 zbrojniki
- 2 sumy mystusy
- zmienniak plamisty - ok. 14
- 2 plecostomusy ( jeden dorosly... )
Ziele:
- zwartki malajskie
- zabienice poziome
- mech jawajski
- mech niewiadomego gatunku przywleczony razem z korzeniem...
- cryptocyryne
Co do tego volcanitu to juz nie jestem takim optymistą po przeczytaniu kilku wypowiedzi akwarystow stosujacych to podloze...
Zastanawiam sie coraz bardziej nad podlozem firmowanym przez p.Mariana Wojtaszka czyli ActiSubstrate - uwazam ze zasluguje na uwage chociazby z powodu wynalazcy..., chcialbym jednak aby ktos mi doradzil, czy warto, moze ktos ma z tym doswiadczenia.
kamil_
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Będziesz miał problem z glonami. Światło słoneczne jest zdecydowanie niewskazane w akwarium. Do tego moc Twojego oświetlenia jest wielokrotnie za mała...ra_ pisze:(...)
(...)
(...)
Filtr podłączony pod termostat? To on nie działa cały czas? Jeżeli nie działa po prostu 24h na dobę, wróżę jeszcze większe problemy...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- ra_
- Forumowicz
z tym swiatlem slonecznym to nie mozna chyba mowic ze jest niewskazane w akwarium, poprostu powoduje rozwoj glonow, z ktorymi mozna sobie poradzic, a swiatla slonecznego rosliny wymagaja, a przynajmniej jest dla nich korzystne...
odnosnie oswietlenia to rzeczywiscie jest za slabe, planuje doprowadzic to do porzadku...
moze jakies sugestie?
odnosnie oswietlenia to rzeczywiscie jest za slabe, planuje doprowadzic to do porzadku...
moze jakies sugestie?
- maol
- Moderator
Bezpośrednie światło słoneczne jest w akwarium niewskazane. Nie siej herezji.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- ra_
- Forumowicz
hmm, nie wiem komu ufac mam teraz...sprzeczne poglady zauwazam na forum...widac nie jedynym heretykiem jestem...
odnosnie sztucznego oswietlenia to montuje juz nowe, tzn wymieniam swietlowki na mocniejsze 70W, powinno byc ok
odnosnie sztucznego oswietlenia to montuje juz nowe, tzn wymieniam swietlowki na mocniejsze 70W, powinno byc ok
- maol
- Moderator
70W będzie już lepsze, ale to nadal za mało jak na takie akwarium.
Jeżeli możesz, wskaż, gdzie są informacje o pozytywnym świetle słonecznym w akwarium na tym forum - zaraz to wyprostuję.
Jeżeli możesz, wskaż, gdzie są informacje o pozytywnym świetle słonecznym w akwarium na tym forum - zaraz to wyprostuję.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- ra_
- Forumowicz
dzial sprzęt, oswietlenie, wiadomosci...calkiem sensownie napisane.
70W za malo, to ile proponujesz?
70W za malo, to ile proponujesz?
- maol
- Moderator
Zacytuję fragment wspomnianego artykułu by Doma podkreślając co ważniejsze fragmenty wpływające na zrozumienie:
"(...)
Idealne oświetlenie
Idealne byłoby oświetlenie akwarium wyłącznie światłem naturalnym, czyli słonecznym. Niestety, nie można regulować ani jego intensywności, ani czasu trwania. Ponadto światło słoneczne sprzyja rozwojowi niepożądanych glonów, które trudno usunąć. Radzimy w związku z tym bezpośrednio nie wystawiać akwarium na działanie promieni słonecznych. Oświetlenie jednak samego pomieszczenia, w którym znajduje się akwarium, jest niewystarczające. Natężenie i jakość światła nie są odpowiednie dla roślin. Ponadto akwarium nie zostaje należycie wyeksponowane. Pozostaje, więc zastosować sztuczne źródło światła, umieszczone nad zbiornikiem w specjalnie przygotowanym uchwycie.
(...)"
W akwarystyce nie używa się bezpośredniego światła słonecznego, choć jest ono najbardziej naturalne. Co nie oznacza że najlepsze w tym wypadku. Nie widzę w tym artykule żadnej gloryfikacji światła słonecznego.
A co do mocy światła w Twoim akwarium - dążyłbym do wartości 90-100W.
"(...)
Idealne oświetlenie
Idealne byłoby oświetlenie akwarium wyłącznie światłem naturalnym, czyli słonecznym. Niestety, nie można regulować ani jego intensywności, ani czasu trwania. Ponadto światło słoneczne sprzyja rozwojowi niepożądanych glonów, które trudno usunąć. Radzimy w związku z tym bezpośrednio nie wystawiać akwarium na działanie promieni słonecznych. Oświetlenie jednak samego pomieszczenia, w którym znajduje się akwarium, jest niewystarczające. Natężenie i jakość światła nie są odpowiednie dla roślin. Ponadto akwarium nie zostaje należycie wyeksponowane. Pozostaje, więc zastosować sztuczne źródło światła, umieszczone nad zbiornikiem w specjalnie przygotowanym uchwycie.
(...)"
W akwarystyce nie używa się bezpośredniego światła słonecznego, choć jest ono najbardziej naturalne. Co nie oznacza że najlepsze w tym wypadku. Nie widzę w tym artykule żadnej gloryfikacji światła słonecznego.
A co do mocy światła w Twoim akwarium - dążyłbym do wartości 90-100W.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- ra_
- Forumowicz
I wlasnie o to mi chodzilo.
A co do twojej propozycji mocy oswietlenia to narazie zostane przy 70W z uwagi na ilosc roslin ktora posiadam, po przerobce zbiornika zastosuje sie do wskazowek...
Teraz chcialbym ponowic pytanie o ActiSubstrate...
A co do twojej propozycji mocy oswietlenia to narazie zostane przy 70W z uwagi na ilosc roslin ktora posiadam, po przerobce zbiornika zastosuje sie do wskazowek...
Teraz chcialbym ponowic pytanie o ActiSubstrate...
- maol
- Moderator
A ja dopytałbym się jeszcze o ten filtr podłączony pod termostat - to błąd (pomyliłeś z grzałką?) czy stosujesz jakiś taki egzotyczny układ?
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- ra_
- Forumowicz
heh, no tak, mam taki 'egzotyczny' uklad ze podlaczam filtr na dzien pod termostat tak jak grzalke, na noc przekladam na kontakt, wydaje mi sie ze takie zestawienie jest w zupelnosci wystarczajace biorac pod uwage ilosc ryb i roslin. Nie mam zadnych problemow z glonami jesli chcesz o to spytac, woda jest krysztalowa i nie ma prawa wydzielac jakiegokolwiek niepokojacego zapachu.
Metode ta stosuje juz z powodzeniem od lat i nie widze w tym nic zlego.
Metode ta stosuje juz z powodzeniem od lat i nie widze w tym nic zlego.
- maol
- Moderator
Ta metoda ma zasadniczą wadę - w taki sposób pewnie nigdy nie dojdziesz do równowagi biologicznej w zbiorniku. Filtr musi działać cały czas - nie dlatego, ze woda musi być bez przerwy mechanicznie filtrowana, tylko dlatego, ze bakterie denitryfikacyjne żyjące w filtrze wymagają tlenu zawartego w wodzie do oddychania i właściwej pracy. Wyłączając co chwila filtr podduszasz je regularnie i na 100% masz zaburzoną gospodarkę azotową w zbiorniku. Poza tym filtr nie działający bez przerwy znacznie szybciej zarasta kamieniem i innymi zanieczyszczeniami mechanicznymi. Z tych właśnie powodów zaleca się (i jest to jedno z najważniejszych praw akwarystyki) ciągłą pracę filtra. A brak poważniejszych problemów do tej pory tłumaczyłbym dużą dozą szczęścia...
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- ra_
- Forumowicz
Widze, ze musze tu czesciej zagladac...
o tych bakteriach nitryfikacyjnych nie pomyslalem, ze moze im to az tak zaszkodzic, coz czlowiek uczy sie cale zycie...dzieki za rade,jak to ujales szczesciarz ze mnie...
[ Dodano: 2007-09-25, 15:23 ]
przy okazji zapytam jaki filtr posiadasz i jak go czyscisz, w jakich odstepach czasu?
o tych bakteriach nitryfikacyjnych nie pomyslalem, ze moze im to az tak zaszkodzic, coz czlowiek uczy sie cale zycie...dzieki za rade,jak to ujales szczesciarz ze mnie...
[ Dodano: 2007-09-25, 15:23 ]
przy okazji zapytam jaki filtr posiadasz i jak go czyscisz, w jakich odstepach czasu?