przepis na podloze...

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: przepis na podloze...

Post autor: maol » 2007-09-25, 15:25

Posiadam zewnętrzny filtr kubełkowy. Czyszczę go raz na pół roku, raz na miesiąc wymieniam tylko akwarystyczną watę filtrującą zanieczyszczenia mechaniczne. Filtr działa od kilku już lat praktycznie bez przerwy.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-09-25, 15:27

tak jak pisał maol, jest kilka prostych zasad przy akwarium, które były stosowane przez naszych dziadów ojców i powinny być przez nas... Nie dlatego, ze trzeba ślepo wierzyć w tradycję, ale dlatego, że to są po prostu skuteczne, sprawdzone i proste metody...
Podstawową jest ciągła praca filtra... W jaki sposób masz go podłączonego do termostatu?? Włącza się w określonej temperaturze czy jak?? Jakkolwiek by to nie działało, to i tak jest to ZŁE tak jak pisał maol, musisz dokarmiać bakterie i to stale, bo inaczej mogą być problemy... Nawet jeśli przez cały ten czas ich nie yło, wystarczy jeden zły dzień, drobny błąd i ... wszystkie rybki mogą paść, bo złoży się kilka czynników, w tym zła gospodarka azotowa...
(swoja drogą, robiłeś testy??)
światło to kolejna zasada - nie po to mamy świetlówki akwarystyczne, które imitują światło dzienne i takie które hamują rozrost glonów i wspomagają rośliny, żeby ich nie używać... Je mamy stale, o określonej mocy o określonych porach, a nie jak jest ze słońcem...
jest jeszcze wiele innych zasad, ale o tym nie teraz...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
ra_
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: kamil_

Post autor: ra_ » 2007-09-25, 15:41

ok, przyjalem...
co do testow to nie wykonuje ich gdyz moje akwa jest przez wieksza czesc roku z dala ode mnie i praktycznie na codzien zajmuje sie nim w wakacje, i powiedzmy 3 dni w miesiacu...
przez reszte czasu wszystkim zajmuje sie moj brat ktory jednak wykonuje najprostsze czynnosci jak karmienie itp., w moim przypadku nie ma sensu nad czuwaniem nad wskaznikami chem. wody...wykonywane nieregularnie daja mylne wrazenie, chociaz nawet te nie sa zle...
a co do tych odwiecznych praw to wiele sie zmienia i czesto zelazne zasady zostaja szybko zastapione przez nowe, ale nie teraz o tym...

w moim przypadku stosujac filtr wewn aquaszut - wloknina, czy powinienem wykonywac jakis specjalne czynnosci przy wymianie filtra?

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-09-25, 18:20

masz tylko włókninę?

Awatar użytkownika
ra_
Forumowicz

Post autor: ra_ » 2007-09-25, 18:29

tak

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-09-25, 18:41

lepiej by było włóknina +bio bo włóknina bardzo dobrze filtruje mechanicznie, wybiera bardzo małe drobinki, ale brudzi się przez to i zapycha... Kiepska się ją czyści dlatego po prostu najlepiej ją wymieniać od czasu do czasu. Niestety, bakterie nitryfikacyjne potrzebują czasu i spokoju, dlatego przydałby się osobny wkład na nie...

Awatar użytkownika
ra_
Forumowicz

Post autor: ra_ » 2007-09-25, 23:07

No obejrzalem sobie te kuleczki i troche sobie cenia za nie...ale jak mus to mus.
Tak wogole to dotychczas zajmowalem sie rybami, rosliny i ich hodowla nie zaprzataly mi zbytnio glowy, jednak teraz coraz bardziej mnie to wciaga i musze przyznac ze hów ziela wymaga nieco wiecej zaangazowania...
Teraz chcialbym porady odnosnie CO2
Jeszcze do niedawna nawozenie za pomoca CO2 bylo dla mnie hmmm - czarna magia - ale jesli bede mial wiecej czasu do zapoznania sie z tematem to chyba ogarne...
I tak nie wiem czy warto zdecydowac sie na prosty zakup, a mianowicie: butla 1000ml + dyfuzor by Filtus
:?:

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-09-26, 07:28

ra_ pisze:I tak nie wiem czy warto zdecydowac sie na prosty zakup, a mianowicie: butla 1000ml + dyfuzor by Filtus
też się nad tym zastanawiałem, i zdecydowałem się na prostsze rozwiązanie - na razie(od wczoraj) mam najprostszą bimbrownie drożdżową i bąbelki lecą jak złoto, planuję zrobić bimbrownie octową, ale nie mogę na razie dostać aparatu od kroplówki. Zawsze to taniej, a efekt (chyba) podobny, jeśli będę inwestował w porządny sprzęt CO2 to już butla wysokociśnieniowa, reduktor itp, ale to do większego zbiornika... Przy dużych, butla +reduktor naprawdę się opłaca, przy małych wystarczy bimbrownia, ale jeśli chcesz, oczywiście nie ma problemu żeby kupić filtusa 1000ml

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: D4ni3l » 2007-09-27, 16:46

ra_ pisze:Widze, ze musze tu czesciej zagladac...
o tych bakteriach nitryfikacyjnych nie pomyslalem, ze moze im to az tak zaszkodzic, coz czlowiek uczy sie cale zycie...dzieki za rade,jak to ujales szczesciarz ze mnie...

[ Dodano: 2007-09-25, 15:23 ]
przy okazji zapytam jaki filtr posiadasz i jak go czyscisz, w jakich odstepach czasu?
Filtr czyscic jak najrzadziej. Tzn. jak zobaczysz, iż filtr ZNACZNIE stracil na jakosci, przemyj wklady. Ja czyszcze raz na 2-3 miesiace.

Pozdrawiam!
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

ODPOWIEDZ