Dzisiaj kupiła preparat do zwalczania ślimaków... Pisze żeby wyłowić wszystkie ryby z wyjątkiem DOROSŁYCH LABIRYNTOWATYCH ... Ona ma w akwarium: mieczyki,molinezje,gupiki,danio,prętnika i krewetkę ... Czy jest konieczne wyławianie ryb?? Czy można zrobić coś innego by się pozbyć ślimaków??
 Dzisiaj kupiła preparat do zwalczania ślimaków... Pisze żeby wyłowić wszystkie ryby z wyjątkiem DOROSŁYCH LABIRYNTOWATYCH ... Ona ma w akwarium: mieczyki,molinezje,gupiki,danio,prętnika i krewetkę ... Czy jest konieczne wyławianie ryb?? Czy można zrobić coś innego by się pozbyć ślimaków??Ślimaki!!
Moderator: ModTeam
- 
				Aleksandrossa
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Ola
- Kontakt:
Ślimaki!!
Moja siostra ma (jak wiecie) akwarium 60 l . Ma w nim mnóstwo  ślimaków  Dzisiaj kupiła preparat do zwalczania ślimaków... Pisze żeby wyłowić wszystkie ryby z wyjątkiem DOROSŁYCH LABIRYNTOWATYCH ... Ona ma w akwarium: mieczyki,molinezje,gupiki,danio,prętnika i krewetkę ... Czy jest konieczne wyławianie ryb?? Czy można zrobić coś innego by się pozbyć ślimaków??
 Dzisiaj kupiła preparat do zwalczania ślimaków... Pisze żeby wyłowić wszystkie ryby z wyjątkiem DOROSŁYCH LABIRYNTOWATYCH ... Ona ma w akwarium: mieczyki,molinezje,gupiki,danio,prętnika i krewetkę ... Czy jest konieczne wyławianie ryb?? Czy można zrobić coś innego by się pozbyć ślimaków??

Dzisiaj kupiła preparat do zwalczania ślimaków... Pisze żeby wyłowić wszystkie ryby z wyjątkiem DOROSŁYCH LABIRYNTOWATYCH ... Ona ma w akwarium: mieczyki,molinezje,gupiki,danio,prętnika i krewetkę ... Czy jest konieczne wyławianie ryb?? Czy można zrobić coś innego by się pozbyć ślimaków??30l
2 bojowniczki
krewetka
Pomogłam??=Punkt
						2 bojowniczki
krewetka
Pomogłam??=Punkt
- 
				oleq_30
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
Re: Ślimaki!!
miałem plagę ślimaków w kotniku 30 l jedyna rzecza która pomogła to bocja tylko ze względu na wielkość zbiornika wziołem bocję pręgowaną  tydzien i do dzis slimaka nie widze

./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598  --- moje akwarium 
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
						./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
- 
				Aleksandrossa
- Stały bywalec
- Kontakt:
A co z tym preparatem??? To jest "LIMNA-TOX" Tropicala 

30l
2 bojowniczki
krewetka
Pomogłam??=Punkt
						2 bojowniczki
krewetka
Pomogłam??=Punkt
- asree
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Bartek
Szczerze to nigdy nie stosowałem takich preparatów i nie polecam żadnej chemii. Wydaje mi się że ten preparat stosował mój kumpel i niewiele pomógł. :-/  
Napewno zaszkodzi krewetkom, więc trzeba je odłowić. A pozatym prawdopodobnie zachwieje parametry wody.
Jak masz możliwość to odłów wszystkie ryby i będzie po problemie. Tylko po zastosowaniu tego preparatu trzeba będzie podmienić większość wody i dopiero można wpuścić ryby, po tygodnu znowu bym zrobił podmiane, żeby stężenie było jak najmniejsze i dopiero wpuść krewetke.
A żeby pozbyć się ślimaków są różne metody, poprzez rażenie prądem z baterii R9 do ręcznego łowienia i gotowanej marchewki (ja stosuję 2 ostatnie metody i jest troche mniej ślimaków). Ale żeby je całkiem wytępić to może być cięzko. ;-)

Napewno zaszkodzi krewetkom, więc trzeba je odłowić. A pozatym prawdopodobnie zachwieje parametry wody.
Jak masz możliwość to odłów wszystkie ryby i będzie po problemie. Tylko po zastosowaniu tego preparatu trzeba będzie podmienić większość wody i dopiero można wpuścić ryby, po tygodnu znowu bym zrobił podmiane, żeby stężenie było jak najmniejsze i dopiero wpuść krewetke.
A żeby pozbyć się ślimaków są różne metody, poprzez rażenie prądem z baterii R9 do ręcznego łowienia i gotowanej marchewki (ja stosuję 2 ostatnie metody i jest troche mniej ślimaków). Ale żeby je całkiem wytępić to może być cięzko. ;-)
- 
				Aleksandrossa
- Stały bywalec
- Kontakt:
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
urzycia prądu nie polecam z powodu zjawiska elektrolizy, jest to zmiana parametrow wody pod wpływem prądu.
NIE STOSOWAĆ PRĄDU DO WALKI ZE ŚLIMAKAMI!!
według własnego doświadczenia na ślmaki jest tylko jeden skuteczny sposób:
połów ręczy + bocje
bocje jedzą ikre, a my wyłapujemy dorosłe osobniki

NIE STOSOWAĆ PRĄDU DO WALKI ZE ŚLIMAKAMI!!
według własnego doświadczenia na ślmaki jest tylko jeden skuteczny sposób:
połów ręczy + bocje
bocje jedzą ikre, a my wyłapujemy dorosłe osobniki
- 
				Aleksandrossa
- Stały bywalec
- Kontakt:
Tak ... tylko one mogą być wszędzie  a bocja jest za duża do mojego akwarium :/
 a bocja jest za duża do mojego akwarium :/

a bocja jest za duża do mojego akwarium :/
 a bocja jest za duża do mojego akwarium :/30l
2 bojowniczki
krewetka
Pomogłam??=Punkt
						2 bojowniczki
krewetka
Pomogłam??=Punkt
- asree
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Bartek
Jak masz skąd to możesz wypożyczyć od kogoś bocje na tydzień. Ewentualnie w 60l możesz trzymać bocje iochochata czy jakoś tak  Jest na tyle mała, że nic jej nie będzie.
 Jest na tyle mała, że nic jej nie będzie.

Jest na tyle mała, że nic jej nie będzie.
 Jest na tyle mała, że nic jej nie będzie.- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
a pytanie, czy jest bocja, która choć przez jakiś czas może przebywać w 40l? i czy robią one duży bajzel w roślinach? bo tego bym wolał uniknąć...

Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
						strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- 
				Aleksandrossa
- Stały bywalec
- Kontakt:
Te ślimole są wszędzie :/ moja siostra ma w akwarium roślinkę podobną do trawy , mech i tam się chowają  :evil: Przyniosła jednego z wgłębką ... Mówiłam jej by go wyłowiła bo będzie miała istną plagę ale one tylko machnęła na to ręką  :-x

30l
2 bojowniczki
krewetka
Pomogłam??=Punkt
						2 bojowniczki
krewetka
Pomogłam??=Punkt
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
To kompletna bzdura. Ślimakom to prawie nie szkodzi, za to dokładnie zabija krewetki, i bardzo szkodzi rybom. W wodzie zachodzi elektroliza, które skuteczna rozwala wszystkie parametry wody, powoduje uwolnienie metali ciężkich i (przede wszystkim) miedzi. Polecam tylko tym, którym zależy na dużej ilości trupów w akwarium.asree pisze: rażenie prądem z baterii R9
Również polecam 2-3 bocje na tydzień. Np. kubotai, są małe i taki zbiornik nie jest problemem. Plus, o ile jeszcze będzie to konieczne, ręczny odłów.
Środki chemiczne są mało skuteczne, zawsze cos przeżyje i po miesiącu jest dokładnie taka sama plaga.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
						Złote ciacha come back

- arturusrex
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Artur
- Kontakt:
Zgadzam się w 100% miałem problem ze ślimakami w 60l - 2 małe bocje wspaniałe pożyczone od kolegi na 1 tydzień zrobiły porządekmaol pisze: Również polecam 2-3 bocje na tydzień. Np. kubotai, są małe i taki zbiornik nie jest problemem. Plus, o ile jeszcze będzie to konieczne, ręczny odłów.
Środki chemiczne są mało skuteczne, zawsze cos przeżyje i po miesiącu jest dokładnie taka sama plaga.
A co do chemii - CHEMII W AKWARIUM MÓWIMY STANOWCZE NIE!!!!
- 
				Aleksandrossa
- Stały bywalec
- Kontakt:
No to będzie musiała kupić bocję  

Bardzo robią one bałagan w roslinach???

Bardzo robią one bałagan w roslinach???
30l
2 bojowniczki
krewetka
Pomogłam??=Punkt
						2 bojowniczki
krewetka
Pomogłam??=Punkt
- maol
- Moderator
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
W ogóle się nie zajmują roślinami. W każdym razie moje.

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
						Złote ciacha come back

- 
				strix
- Nowicjusz
- Imię: Andrzej
u mnie bocje wspaniałe (4 młode osobniki) trochę dziurawią liście, i trochę ryją. Z tym ryciem problem niewielki, nic ukorzenionego nie wykopały, gorzej ze skubaniem roślin, zwłaszcza w dzień, kiedy moje ryby poszczą. Zacząłem więc zamiast głodówki podawać w taki dzień posiłek w postaci parzonego lub mrożonego liścia sałaty, i to działa.
A co do chemii przeciwko ślimakom, to ja też ją odradzam. To co nie zaszkodzi rybom i roślinom, to nie zniszczy ślimaków, a to co je pokona, zaszkodzi reszcie...

A co do chemii przeciwko ślimakom, to ja też ją odradzam. To co nie zaszkodzi rybom i roślinom, to nie zniszczy ślimaków, a to co je pokona, zaszkodzi reszcie...