Mętna woda.
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
Mętna woda.
Witam serdecznie. Dwa tygodnie temu zakupiłem akwarium 126L. Posiadam filtr Eheima kubełkowy. Żwirek w sklepie zakupiłem o nazwie Volcanit, czy coś w tym rodzaju. Powiedzieli by nie płukać. I tak zrobiłem podłoże nie płukałem położyłem i zalałem wodą półtora tygodnia temu. Gdy to wszystko uruchomiłem nie było nic widać taka była mętna. Na drugi dzień znacznie się poprawiło, ale i tak nie jest krystaliczna. Dwa dni temu podmieniłem 30L. wody i tak naprawdę nic nie pomogło. Na dzień dzisiejszy woda nie jest bródna, tylko mętna. Kiedy ona w końcu stanie się krystalicznie czysta?
P.S. Na zdjęciu niżej widać te zmętnienie.
P.S. Na zdjęciu niżej widać te zmętnienie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam Artur
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Re: Mętna woda.
hmm....nigdy niewiadomo jakie swinstwa są w tych woreczkach ze żwirkami...a zazwyczaj leżą na podłodze.. :-P sprubuj całkiem wymienic wode...wypłukac i wygotowac żwirek...i oczywiście odczekac ze dwa tygodnie zanim wpuścisz tam jakies rybcie:) woda powinna być cczysta w pare dni...Pozdawiam...
-
- Nowicjusz
A co jeszcze, prócz płukania żwirka można zrobić. To ona nigdy nie będzie krystaliczna jak nie popłuczę go? Kurcze w sklepie powiedzieli mi, że ten żwirek ma żelazo i takie tam i nie można go płukać.Machon18 pisze:hmm....nigdy niewiadomo jakie swinstwa są w tych woreczkach ze żwirkami...a zazwyczaj leżą na podłodze.. :-P sprubuj całkiem wymienic wode...wypłukac i wygotowac żwirek...i oczywiście odczekac ze dwa tygodnie zanim wpuścisz tam jakies rybcie:) woda powinna być cczysta w pare dni...Pozdawiam...
Pozdrawiam Artur
- Akasha
- Stały bywalec
- Kontakt:
Ja miałam to samo z bazaltowym, jak go nie wyjmiesz i nie wygotujesz to będziesz go płukał gorącą wodą przez 3 h wiem coś o tym. Ja go wypłukałam i dałam do akwa wlałam wode i co, mętna była. Wylałam wodę wyjęłam żwir i płukałam go przez 3 h i tak znowu woda była mętna ale po 2 tygodniach jest już prawie idealnie czysta.

160 L
-
- Nowicjusz
Nie będę go wyjmował i płukał. Co tydzień będę podmieniał jakieś 30L. wody, wypłuczę wkłady z filtra i myślę, że kiedyś tam w końcu ta woda będzie krystaliczna. Dzięki.
Pozdrawiam Artur
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
może jest zabardzo natleniona:>mi czasami tak się dzieje, tylko że mi to mija na drugi dzień.:)jak masz coś co daje duzo powietrza to wez to daj na minimum i styka
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Cierpliwosci, wk oncu sie wyklaruje. Moze to pierwotniaki? Tematow o metnej wodzie bylo podajze wiele...
PS: nastepna bledna rada sprzedawcy
Zawsze plukaj zwir przed wsadzeniem do akwarium!
Pozdrawiam.
PS: nastepna bledna rada sprzedawcy

Pozdrawiam.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
-
- Nowicjusz
Volcanit czy coś wtym rodzaju.Marian pisze:Jakie to jest podłoże że sprzedawca powiedział żeby nie płukać ?
Pozdrawiam Artur
- Akasha
- Stały bywalec
- Kontakt:
Czyli wulkaniczne. Jak byś tym teraz zamieszał w akwarium to masz żur i nic nie widać. Dlatego powinieneś to wcześniej wypłukać a najlepiej wygotować. Ja nie posłuchałam sprzedawcy, myślałam ze przesadza z tym płukaniem i se tylko roboty narobiłam.arti55 pisze:Volcanit czy coś wtym rodzaju.

160 L
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Tak jak pisałem wcześniej...niewiadomo gdzie ten żwirek leżał wcześniej...
wygotuj wypłcuz zmień wode i powinno być wszystko ok:) pozdrawiam:):)

- WOJTEK
- Akwarysta
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
ja też na początku nie słuchałem sprzedawcy (naprawde fajny i znajacy sie na fachu człowiek) i działałem na własna rękę przez co musiałem wypompować wode i zmarnowałem 2 tygodnie mysląc że sie wyklaruje, teraz wygotowuje za kazdym razem i moje rybki są very happy bodobnie jak roślinki :-D
-
- Nowicjusz
Co ile czasu trzeba wymieniać żwirek w akwarium?
- cops
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Darek
żwirku nie musisz wymieniać wystarczy odmulać dno i raz w tygodniu zmieniać wodę ;-)
Nikt nie jest nieomylny
- Doma
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
Ale nie całą najwyżej połowę . ;-)