kancelaria odszkodowawcza

Witam właśnie odkupiłam sobie 230l akwarium ...

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

Mariola81
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Mariola
Kontakt:

Witam właśnie odkupiłam sobie 230l akwarium ...

Post autor: Mariola81 » 2007-10-04, 23:15

i chciałabym abyście mi pomogli go obsadzić. Powiem tylko tyle że nie chcę wielkich ryb uwielbiam neony czerwone i czarne i w moim 45 l akwa jest ich sporo. Chciałabym jeszcze mieć sumki szkliste tylko nie wiem czy do nich pasują. Miałam zamiar też dołożyć brzanki lecz ostatnio obskubały mi wszystkie ryby dlaczego?? myślałam tu o sumatrzańskiej.I chciałabym jeszcze rozbore klinea, miedziki,marzy mi się węgorzyk armatus ,piskorek, danio. Wiem że tego dużo dlatego właśnie was postanowiłam zapytać co z czym i w jakich ilościach :) dlamnie najlepsze by było wszystko;)

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Witam właśnie odkupiłam sobie 230l akwarium ...

Post autor: dzidek1983 » 2007-10-05, 08:16

widzisz ty juz chyba podjelas decyzje:

dlamnie najlepsze by było wszystko;)

ja zdecydowalbym sie na rybki z jednego kontynentu i trzymal sie tej zasady...

np. danio, brzanki, piskorki z azji

albo neon czerwony, noen czarny, miedziki, kiryski z poludniowej ameryki

sumikow szklisych nie polecam... bardzo delikatne rybki...

ogolnie to do 260 litrow mozesz bardzo duzo obsad włozyc, poczytaj troszke o rybkach i sie zdecyduj na jakies gatunki

Mariola81
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Mariola81 » 2007-10-05, 18:40

nie nie podjęłam decyzji po prostu poprosiłam o radę :(
Ale chyba nic z tego szkoda czytałam dużo i czytam nadal lecz myślałam że wy mi coś doradzicie

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-10-05, 18:50

Doradzimy. Ale popatrz sobie na proponowane obsady, pooglądaj zdjęcia zbiorników, i pomyśl, co sama chciałabyś mieć. Bo to zależne tylko od Twojego gustu. W akwarium 230l masz możliwość naprawdę dużego wyboru. Ponieważ piszesz, że podobają Ci się małe rybki takie jak neonki, możesz nawet przemyśleć akwarium dość gęsto obsadzone roślinnością i ławicę 50-70 neonek. Super to wygląd :-)

...a brzanki obskubują inne ryby bo taka ich natura. Chociaż np. ja mam brzanki sumatrzańskie razem z sumikami szklistymi i jest OK.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Mariola81
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Mariola81 » 2007-10-05, 19:00

Super dziękuję:)

[ Dodano: 2007-10-06, 20:22 ]
a więc juz wybrałam jakie to mają być rybki a mianowicie z Ameryki Południowej myślę że tym razem mi doradzicie bo nie mam pojęcia ile by ich tam mogło być a mianowicie takie :
- Żałobniczka
-Bystrzyk Czerwony
-Neony czarne i czerwone
-Zwinnik Jarzeniec
-Miedzik Obrzeżny
-świecik kalgoleński i tu moje zapytanie czy to bardzo delikatna rybka :-)
-Drobnoustek Beckforda
-Bystrzyk ozdobny
To rybki które znalazłam i zainteresowały mnie, jeśli macie jakieś propozycje to czekam lecz neonki czarne i czerwone muszą być ;-) . Więc teraz czekam na pomoc roślinki już zasadzone kamyki ułożone filtr działa i teraz obsada :-D
A oprócz tego mam w starym akwa 4 pokaźnych rozmiarów zbrojniki niebieskie wiem że to za dużo na jedne akwa więc chciałabym zostawić sobie 1 samca i 1 samicę (a mam dokładnie 4 samce i 1 samicę wszystkie dostałam ;-) ), a i jeszcze mam coś co mi powiedzieli że nazywa się drewniak . A i mam jeszcze 1 bojownika z odzysku bo miał wylądować w muszli bo się znudził :-( . Mogę je wszystkie tam wpuścić??Bo ewentualnie mogą zostać ostatecznie w tym mniejszym akwa a i zbrojniki znajdą nowy dom u mojego taty w 215 litrowym akwa.
Z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi:-)

[ Dodano: 2007-10-06, 23:16 ]
dużo czytałam o krewetkach czy do tej mojej obsady co napisałam (a tak na marginesie doradzicie po ile sztuk z rybek i które wykluczyć??), mogę je też włączyć??

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2007-10-07, 17:43

A wiec po koleji...

Po pierwsze - wszystkie rybki które wymieniłaś to rybki stadne, a im mniej stad w akwa tym lepiej. Ponieważ neonki czerwone i czarne muszą być, to raczej nie widze dodawania któregoś z tych gatunków do twojego akwa. Proponuję po 20 sztuk neona czarnego i czerwonego. Nz temat świecika możesz poczytac na necie, wystarczy w google wpisać. Jest to dość duża rybka, dorasta do 8-10 cm wiec calkeim sporo. nie jestem pewien czy jest z południowej ameryki :?: Jeżeli już będziesz mieć te neonki to należy zastanowić się na resztą obsady. W tej chwili mamy zajętą połowę obsady.

Po drugie - zbrojniki... cztery to wg mnie za duzo, popieram pozostawienie pary, pozostałe oddaj w dobre ręce bądź też sprzedaj

Po trzecie - potrzebujesz rybek przydannych i przypowierzchniowych bo neonki zajmuja środkową partię akwa, osobiscie zdecydowałbym się na dwa stadka ryb przydennych tj. 10 otosków i 10 kirysków (kiryski tego samego gatunku), jeśli chodzi o górną partię wód, to na myśl przychodzą mi tylko gupiki, których narybek bedzie swietnym pokarmem dla neonek, ja bym dał 4 samce i 2 samice

Po czwarte - bojownik... w necie można wyczytac ze połączenie bojownika z neonkami jest ryzykowne, tzn. moga byc trupy ale nie musza... agresaj moze byc obustronna, albo neonki stadem wykoncza bojownika obskubujac mu pletwy (czesto z głodu), albo bojownik, który jest ryba samotnikiem i wkurza go wszystlko co sie swieci, szybko plywa i co moze go wystraszyc, moze powoli usmiercac neonki... nie jest to jednak zasada... bojowniki to piekne ryby, sto razy lepsze od neonek, ale nie mozna miec wszystkiego (dlatego mam na wydaniu 15 neonek, sa chetni :?: :mrgreen: )

Po piąte - krewetki... mysle ze mozesz wpuscic dowolny gatunek w dowolnej ilosci, mam red cherry i amano z neonkami i kiryskami i nie zauwazylem nic niepokojacego, do ciebie proponuje tak z 30 red cherry (i tak wszystkich sie w akwa nie doliczysz bo sa male i sie chowaja) oraz 10 amano, zamiast red cherry mozesz dac inne male krewetki np. babulti

Podsumowując - mój skład twojego akwa wygląda nastepujaco:

- górna partia - gupiki 4m. + 2f. (duza szansa ze powiekszy Ci sie sklad gupikow)
- srodkowa partia - 20 neonow czerwonych + 20 neonow czarnych
- dolna partia - 10 kiryskow + 10 otosków + 2 zbrojniki
- ekipa mocno sprzatajaca - 30 red cherry/babaulti + 10 amano

Według mnie bedzie to bardzo ładne akwa ;-)

PS. Jezeli kiedys przyjdzie Ci do glowy trzymanie pielegniczek z poludniowej ameryki (np. ramirezy) to porzegnaj sie z malymi krewetkami (np. red cherry), gdyz zostana zjedzone

=========================================================

Osobiście gdyby to było moje akwa to skład wyglądałby nastepująco:

- górna partia: gupiki 6m. + 4f.
- srodkowa i dolna partia: para pielegnic zebr (kooooooooooooooooooooocham :mrgreen: ) dla nich robie wieksze akwa
- ekipa czyszczaca: 15 otosków + 20 amano

i nic wiecej mi do szczescia nie potrzeba :mrgreen:

Mariola81
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Mariola81 » 2007-10-07, 17:59

Dziękuję bardzo za pomoc :-)

[ Dodano: 2007-10-14, 12:40 ]
A jeśli zrezygnuje z neonek czarnych to jaki jeszcze rybki mogę dołożyć?? Na razie mam tylko 15 neonek czerwonych i 2 zbrojniki 1 drewniaka (tak w ogóle nie wiem co to za ryba :lol: ), 3 kiryski i gubiki 4 samce i 1 samica bo druga sobie zdechła :-( . I co radzicie dalej nie mogę nigdzie dostać tych otosków. Na krewecie czekam będzie ich na razie tylko 20. poradźcie co jeszcze żeby dobrze to wyglądało a i jeszcze mam tego bojownika na razie żyją i neonki i bojownik :-P zobaczymy dalej (co prawda troszkę obskubany ale już mu odrastają płetwiaki :lol: )
proszę doradźcie bo ja już mam mętlik w głowie :-|

ODPOWIEDZ