Chcę zmienić oświetlenie w moim akwarium
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Chcę zmienić oświetlenie w moim akwarium
Witam
Posiadam akwa sześciokątne o poj. 52,5 l. Kupiłem komplet z podstawką pod akwa oraz pokrywą, gdzie są dwie żarówki o mocy 15 W każda. Świecą na żółto co nie podoba mi się za bardzo i chciałbym je zmienić na takie które świecą na "biało", tzn. takim światłem jak jarzeniówki. Nie umiem określić bo się nie znam na tym :-D
Chciałbym sie dowiedzieć czy dostanę takie żarówki - chodzi mi o taki kształt i wielkość żeby były takie same jak te co mam teraz, ale żeby dawały biały kolor światła.
maol:
Poprawiłem w celu uzyskania efektu języka polskiego. Proszę o dbanie o to samodzielnie.
Posiadam akwa sześciokątne o poj. 52,5 l. Kupiłem komplet z podstawką pod akwa oraz pokrywą, gdzie są dwie żarówki o mocy 15 W każda. Świecą na żółto co nie podoba mi się za bardzo i chciałbym je zmienić na takie które świecą na "biało", tzn. takim światłem jak jarzeniówki. Nie umiem określić bo się nie znam na tym :-D
Chciałbym sie dowiedzieć czy dostanę takie żarówki - chodzi mi o taki kształt i wielkość żeby były takie same jak te co mam teraz, ale żeby dawały biały kolor światła.
maol:
Poprawiłem w celu uzyskania efektu języka polskiego. Proszę o dbanie o to samodzielnie.
Ostatnio zmieniony 2007-10-05, 21:08 przez Snowflake, łącznie zmieniany 1 raz.

- WOJTEK
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
Re: Chcę zmienić oświetlenie w moim akwarium
zależy czy mają gwint E14 (mały) czy E27 (duży), bo można kupić żarówki energooszczędne (kompaktowe), tam będziesz miał wybór koloru, w jednym sklepie zoologicznym (nie pamiętam gdzie, ale na pewno w lublinie) widziałem specjalne żarówki energooszczędne akwarystyczne
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Nie istnieją energooszczędne świetlówki akwarystyczne. Przynajmniej na razie. Jedyna sensowna droga w takim zbiorniku to świetlówki.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- WOJTEK
- Akwarysta
- Kontakt:
istnieją produkcji hagen
- maol
- Moderator
Nie istnieją. To tylko marketingowa podpucha, nie mająca poparcia w rzeczywistości. Uważam,że nie warto nawet próbować - naprawdę, po co wyważać otwarte drzwi, i stosować niepewne i niesprawdzone metody tam, gdzie prosta i sprawdzona świetlówka doskonale się sprawdza?
Nie chcę abyście to rozumieli jako jakąś moją krucjatę przeciwko żarówkom energooszczędnym, ale jak dotąd, chyba wszyscy którzy je używają mają dwa wspólne problemy:
1. ...mam nędzne rośliny
2. ...mam plagę glonów.
Dlatego zdecydowanie odradzam stosowanie żarówek energooszczędnych w akwarystyce.
Nie chcę abyście to rozumieli jako jakąś moją krucjatę przeciwko żarówkom energooszczędnym, ale jak dotąd, chyba wszyscy którzy je używają mają dwa wspólne problemy:
1. ...mam nędzne rośliny
2. ...mam plagę glonów.
Dlatego zdecydowanie odradzam stosowanie żarówek energooszczędnych w akwarystyce.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
maol, musze sie nie zgodzić, w 25 od 3 miesięcy mam dwie żarówki energooszczędne i nie mam problemów z glonami a rośliny rosna aż miło, mimo braku naworzenia i co2, oczywiście lepiej by rosły z tym
- maol
- Moderator
Matmax, mówisz o 25l... nie obraź się, ale pogadajmy o sensownych zbiornikach. Jakby było to tak wspaniałe i odkrywcze rozwiązanie, wszyscy zaawansowani hodowcy dawno by go używali - choćby ze względu na koszty energii. A jakoś nie chcą... za to bardzo chętnie używają świetlówek i lamp HQL - coś w tym jest, choć to stare i dość drogie technologie.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
rozumiem i nie obrażam sie :-)
też woałbym jażeniówki ale ma to i nie nażekam
chciałem tylko powiedzieć że nie mam problemu z glonami mino że stosuje żarówki energooszczędne :-)
też woałbym jażeniówki ale ma to i nie nażekam
chciałem tylko powiedzieć że nie mam problemu z glonami mino że stosuje żarówki energooszczędne :-)
- WOJTEK
- Akwarysta
- Kontakt:
ja również w moim małym baniaczku stosuję przejściowo energooszczędne, ale jutro chyba przerzucam się na T5 2x8W, ludzie w dużych zbiornikach nie stosują energooszczędnych, bo dają mniej światła i żeby osiągnąć ten sam efekt należy stosować dwa razy więcej wat,
Snowflake, ja jednak polecam energooszczędne, chyba, że masz wolne ok 100zł wtedy możesz bawić się w świetlówki
Snowflake, ja jednak polecam energooszczędne, chyba, że masz wolne ok 100zł wtedy możesz bawić się w świetlówki