Prętnik vs krewetka ;)

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

tatadoor
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Michal

Prętnik vs krewetka ;)

Post autor: tatadoor » 2007-10-08, 08:24

Witam wszystkich!!

Na początku chcialbym podziekowac wszystkim którzy przyczyniają sie do tego ze nasz problemy zostają rozwiązane!! mialem problemy z glonami jak chyba karzdy niejednokrotnie i zakupilem wczoraj na gieldzie akwarystycznej OTOSKI oczywiscie idac za rada osob wypowiadjacych sie na forum i ku mojemu zdziwieniu po jednym dniu widac efekt, ale nie otym chcialem :-D

Posiadam 60l, 3xotosek, 3xkirysek, 3xneon inesa, 1x kosiarka, 1x glonojad, kilka krewetek red chery .
odrazu mowie ze neonki i kosiarki wytepila mi ospa niedawno i dlatego taki stan ale dokupiedwie male kosiarki, a neony wydam.

pytanie jest takie wiem ze pretniki trzyma sie w haremie czy 1 samiec i 2 samice to OK i czy te labiryntówki nie beda wilkiem dla krewetek??
Wiem zaraz napiszecie ze duzo kryjowek, dobrze zarosniete itp. ale chodzi mi o nature czy pretnik nie traktuje ich jak obiad a moze jest obojetny w stosunku do nich, krewetki to cwaniaki i dobrze sie kryja ;-) ale jak dlugo mozna sie chowac.

Pozdrowionka.

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Prętnik vs krewetka ;)

Post autor: dzidek1983 » 2007-10-08, 08:49

Dzieki za pozdrowionka a teraz bedzie małe opierdzielonko :mrgreen:

Kosiarka to rybka stadna do 100l i więcej, w twoim 60l nie ma czego szukać.
Otoski i kiryski zresztą też są stadne, ja bym dał minimum po 5 sztuk.
Harem 1+2 prętnika jak najbardziej może być.
Jeżeli zrezygnujesz z neonków to bedzie wrecz idealnie.

zostawiłbym otoski, kiryski i pretniki.

krewetki mozesz dodac... ja mam red cherry i amano z bojownikami i krewecie zyja ;-)

Oloakwa
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Olek
Kontakt:

Post autor: Oloakwa » 2007-10-08, 08:52

Ja mam krewetki juz jakies 2 tygodnie nie ma problemu ryby nawet do nich nie podchodzą wydaje mi się że krewecie i prętni to jest gites rozwiązanie;]
Jeśli pomogłem to naciśnij pomógł :D

tatadoor
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Michal

Post autor: tatadoor » 2007-10-08, 09:02

dzidek1983 pisze:Dzieki za pozdrowionka a teraz bedzie małe opierdzielonko :mrgreen:

Kosiarka to rybka stadna do 100l i więcej, w twoim 60l nie ma czego szukać.
Otoski i kiryski zresztą też są stadne, ja bym dał minimum po 5 sztuk.
Harem 1+2 prętnika jak najbardziej może być.
Jeżeli zrezygnujesz z neonków to bedzie wrecz idealnie.

zostawiłbym otoski, kiryski i pretniki.

krewetki mozesz dodac... ja mam red cherry i amano z bojownikami i krewecie zyja ;-)

I tego własnie bylo mi potrzeba - opierdzielonka :mrgreen: tzw konstruktywna krytyka

otoski - bedzie 5 bo sie mnie podobac :mrgreen:
kiryski - dorzuce jeszcze jednego bi za duzo zametu robią na dnie
zwarzywszy na to ze walcze z glonami nitkowymi bo zbiornik stosunkowo swierzy to zanim wprowadze pretniki to kosiarki musze male miec az akwa stanie na nogi, mam takie szczescie ze mam zaprzyjaznione dwa sklepy akwarystyczne i nie bede mial problemu z oddaniem kosiarek jak podrosną i nenow.

Dzieki WIELKIE;)

ODPOWIEDZ