Co spowodowało zgon ?

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Malprix
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 26
Imię: Maciek
Kontakt:

Co spowodowało zgon ?

Post autor: Malprix » 2007-10-09, 12:10

Witam, wczoraj zmieniałem wodę w moim akwarium (26l). Byłem w końcu zadowolony bo urządziłem sobie go tak jak chciałem, dodałem w rogu kamienie a na nich zameczek, a za tym dodałem kurtynę która robiła bąbelki, po jakimś czasie (2,3 godziny) zauważyłem że parka brzanek sumatrzańskich pływa do góry brzuchem, następnie skalar zaczął pływać dziwnie i też potem lezał i ledwo skrzelami ruszał, tylko danio się jako tako trzymał, lecz teraz wróciłem ze szkoły i Skalar i danio też zdechły :( Mogłbym liczyć na waszą pomoc żebyście mi powiedzieli dlaczego tak się stało ? Myślę, że to albo kamienie, albo zameczek, no albo ta kurtyna bąbelkowa bo tylko te 3 rzeczy wsadziłem po wymianie wody do akwarium jako nowe ozdoby. Zamek kupiłem w zoologicznym więc wydaje mi sie że nie mógł zaszkodzić, no i ta kurtyna też. Kamienie natomiast wziąłem z podwórka, nie wiem jakie to są, (mengiel czy mangiel jakoś ktoś mi to tak mówił ale nie wszystkie są takie same, sątakiej jasnej barwy. Gotowałem je z solą ok 2 godziny więc nie wiem czy było w nich coś co sie nie wygotowało czy co :( Jeśli wiecie co mogło sie przyczynić do tej tragedii w moim akwa to prosze pomóżcie i ewentualnie dajcie jakieś wskazówki :(

Z góry wielkie dzięki

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Re: Co spowodowało zgon ?

Post autor: lolek » 2007-10-09, 12:18

Akwarium z nową woda musi stać 3 TYGODNIE wtedy woda dojrzewa, wytwarza się flora bakteryjna. Ty wpuściłeś rybki kiedy woda była jeszcze nie dobra, i dostałeś sporą nauczkę. Jeśli chcesz żeby czas klarowania wody się skrócił idź do sklepu akwarystycznego i kup Sera Nitrivec. Pamiętaj że rybki też trzeba wpuszczać powoli.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

Awatar użytkownika
Malprix
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 26
Imię: Maciek
Kontakt:

Post autor: Malprix » 2007-10-09, 12:21

jakoś zawsze odstawiałem na tydzień i było dobrze, już wiem co sie stało. Zrobiłem test octowy na 2 kamieniach, na jednym nic a na drugim sie zapieniło i wszystko jasne :(

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2007-10-09, 12:22

ryby nie zdychaja od pieniacych sie kamieni.. nie w tak szybkim tepie...

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2007-10-09, 12:28

w tym kamieniu mogło być coś jeszcze poza związkami wapnia.
Z wodą którastoi tydzień też może się coś stać. Coś może komuś wpadło, albo jakiś płynny detergent kapnął. W samej wodzie też mogło już coś być gdy pobierałes z kranu.

Może się myle, ale chyba rybki również nie zdechły by tak szybko jeśli były by wrzucone do wody bez flory bakteryjnej.

Greg_Sanders

Post autor: Greg_Sanders » 2007-10-09, 12:28

Na początek uwaga nie związana z tematem. Skalary wymagają zbiornika minimum 200 litrów.

Akwaria o mniejsze niż 60 litów nie są polecana dla początkujących ze względu na trudność utrzymania odpowiednich i stabilnych parametrów wody.
Malprix pisze:Witam, wczoraj zmieniałem wodę w moim akwarium (26l).
Jeśli pod określeniem "zmiana" kryje się proces polegający na wylaniu całej wody z akwarium i wlanie kranówki to jest najgorsze co mogłeś zrobić. Pierwsza sprawa, jeśli woda nie była odstana chlor mógł zabić całą florę bakteryjną w filtrze. Druga sprawa ryby znalazły się najprawdopodobniej w wodzie o zmienionych parametrach. W tym bym upatrywał przyczyny.

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Post autor: lolek » 2007-10-09, 12:32

Greg_Sanders pisze: Jeśli pod określeniem "zmiana" kryje się proces polegający na wylaniu całej wody z akwarium i wlanie kranówki to jest najgorsze co mogłeś zrobić. Pierwsza sprawa, jeśli woda nie była odstana chlor mógł zabić całą florę bakteryjną w filtrze. Druga sprawa ryby znalazły się najprawdopodobniej w wodzie o zmienionych parametrach. W tym bym upatrywał przyczyny.
Szczera prawda najprawdopodobniejsza przyczyna ZA WCZEŚNIE WPUŚCIŁEŚ RYBKI, pamiętaj musi powstać flora bakteryjna, i za szybka zmiana dla rybek :-? :-?
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Bogus³aw
Kontakt:

Post autor: oleq_30 » 2007-10-09, 12:51

mengiel czy mangiel - masz na myśli margiel ?

cytat z wikipedii

"Margiel - skała osadowa, zwykle szara; składa się z węglanów (wapnia lub magnezu) i minerałów ilastych, używany do wyrobu cementu, także jako nawóz mineralny (sztuczny), ma słaby, nieprzyjemny zapach. Dobrze reaguje z HCL (pozostawia błotnistą plamkę)"
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium

./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona

Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-10-09, 14:13

Malprix pisze:Kamienie natomiast wziąłem z podwórka, nie wiem jakie to są, (mengiel czy mangiel jakoś ktoś mi to tak mówił ale nie wszystkie są takie same, są takiej jasnej barwy. Gotowałem je z solą ok 2 godziny więc nie wiem czy było w nich coś co sie nie wygotowało czy co :(
... to doskonała lekcja dla osób wkładających lub chcących włożyć do akwarium co tylko popadnie, ważne że im się podoba. O rybach jakoś tak zapominając.

Uznaję wątek za zamknięty. Jeżeli ktoś jeszcze chce sobie pierwszy lepszy znaleziony kamień włożyć do akwarium, zapraszam do lektury.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Zablokowany