Z góry wielkie dzięki
Moderator: ModTeam
Jeśli pod określeniem "zmiana" kryje się proces polegający na wylaniu całej wody z akwarium i wlanie kranówki to jest najgorsze co mogłeś zrobić. Pierwsza sprawa, jeśli woda nie była odstana chlor mógł zabić całą florę bakteryjną w filtrze. Druga sprawa ryby znalazły się najprawdopodobniej w wodzie o zmienionych parametrach. W tym bym upatrywał przyczyny.Malprix pisze:Witam, wczoraj zmieniałem wodę w moim akwarium (26l).
Szczera prawda najprawdopodobniejsza przyczyna ZA WCZEŚNIE WPUŚCIŁEŚ RYBKI, pamiętaj musi powstać flora bakteryjna, i za szybka zmiana dla rybek :-? :-?Greg_Sanders pisze: Jeśli pod określeniem "zmiana" kryje się proces polegający na wylaniu całej wody z akwarium i wlanie kranówki to jest najgorsze co mogłeś zrobić. Pierwsza sprawa, jeśli woda nie była odstana chlor mógł zabić całą florę bakteryjną w filtrze. Druga sprawa ryby znalazły się najprawdopodobniej w wodzie o zmienionych parametrach. W tym bym upatrywał przyczyny.
... to doskonała lekcja dla osób wkładających lub chcących włożyć do akwarium co tylko popadnie, ważne że im się podoba. O rybach jakoś tak zapominając.Malprix pisze:Kamienie natomiast wziąłem z podwórka, nie wiem jakie to są, (mengiel czy mangiel jakoś ktoś mi to tak mówił ale nie wszystkie są takie same, są takiej jasnej barwy. Gotowałem je z solą ok 2 godziny więc nie wiem czy było w nich coś co sie nie wygotowało czy co![]()