New 240 ;)
Moderator: ModTeam
- Mariusz86
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
New 240 ;)
Witam wszystkich! Wkońcu jest! Baniak zastartowany 17 września, narazie bez ryb (Paletki).. Na dnie jak widać piasek kwarcowy.. Miał być to biotop, ale no niestety nie mogłem się pozbyć Lotosa (żal).. Deszczownica tylko szpeci wszystko, jak ją ukryć? Macie jakie sposoby? Nie dam rady wyżej jej umieścić.. Filtr JBL 250, grzałka Jager Eheim 150.. Oświetlenie narazie słabe (2x30w), ale już niedługo odbłyśniki troszkę rozjaśnią zbiornik..
a teraz wasze uwagi...
a teraz wasze uwagi...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2007-10-11, 08:40 przez Mariusz86, łącznie zmieniany 2 razy.
Doścignąć niedoścignione...
- lukasz.www
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: £ukasz
Re: New 240 ;)
No no zapowiada się nieźle, trochę pustka po środku z tyłu, strasznie się rzuca tło niebieski, widzę tam po lewej stronie nużeńca (mogę się pomylić bo zdjęcia niewyraźne) jeśli tak to kup jeszcze go trochę i obsadź tył i zakryje ci deszczownie i będzie kłopot z głowy, lub pod deszczownią posadź cabombe jak się roślinki rozrosną będzie super akwarium, a pomyśl nad korzeniem chyba że masz wizję z samymi roślinami bez żadnych kryjówek.
Czekam na kolejne aktualizacje.
Czekam na kolejne aktualizacje.
- Mariusz86
- Akwarysta
- Kontakt:
Korzeń jest z tym, że narazie się namacza bo niestety nie chciał utonąć :-| .. Nurzaniec - masz rację.. mam go dużo więcej, ale zastanwiałem się nad dosadzeniem.. teraz napewno po Twojej radzie dosadze ;).. deszczownice przeloże na boczną ściane i nie będzie taka widoczna (przynajmniej tak myslę).. paletki będą więc chciałem im zrobić miejsce do pływania..
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Czy pod tym piaskiem cos jest czy jest to tylko sam piasek? Jesli tylko piasek to slabe to podloze. Zabienice polegaja w duzej mierze na zyznosci podloza. Sam piasek jest zupelnie inercyjny. Jesli chodzi o strone estetyczna...W tej chwili wyglada ladnie i czysto ale po jakims czasie znac bedzie na tym piasku kazdy paproch i rybie odchody a w akwarium jest tego sporo. Bialy piasek przy roslinach wyglada, moim zdaniem, troche nienaturalnie ale to sprawa gustu. Masz racje, ze oswietlenie jest za slabe. Uzycie odblysnikow spowoduje mniejsza utrate swiatla z tych 60W. Nadal jednak bedziesz mial 60W i ani jednego watta wiecej.Mariusz86 pisze:Witam wszystkich! Wkońcu jest! Baniak zastartowany 17 września, narazie bez ryb (Paletki).. Na dnie jak widać piasek kwarcowy.. Miał być to biotop, ale no niestety nie mogłem się pozbyć Lotosa (żal).. Deszczownica tylko szpeci wszystko, jak ją ukryć? Macie jakie sposoby? Nie dam rady wyżej jej umieścić.. Filtr JBL 250, grzałka Jager Eheim 150.. Oświetlenie narazie słabe (2x30w), ale już niedługo odbłyśniki troszkę rozjaśnią zbiornik..
a teraz wasze uwagi...
- Mariusz86
- Akwarysta
- Kontakt:
Pod korzenie każdej rośliny poszły kulki nawozowe, piasku jeszcze przybędzie wraz ze żwirem, więc to jest zdjęcie z pierwszego dnia, w którym było zastartowane.. Zastanawiam się nad kupieniem torfu pod piach.. mogę powiedzieć że od 17 września na samym piachu i kulkach rośliny naprawdę rosną i to dosyć szybko, więc nie narzekam (będzie to widać po aktualizacji w poniedziałek).. Akwarium jednak troszke się zmieniło od dnia startu bo lotos poszedł bardziej na lewo i jego dolna cześć została przysłonięta roślinami rosnącymi od niego na prawo.. nie znam ich nazwy.. Jakie mogę jeszcze rośliny dosadzić przy tym oświetleniu?
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Ładne akwarium, lecz dałbym jeszcze więcej roślin.
Myślę, iż należało o tym pomyśleć w czasie restartu zbiornika, a nie po nim ;)Mariusz86 pisze:astanawiam się nad kupieniem torfu pod piach..
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
- Mariusz86
- Akwarysta
- Kontakt:
I aktualizacja ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: CP
Witam
Piękne ,super aranżacja ,przy takim dużym akwa można poszaleć ,zazdroszczę ci tych paletek.
Pozdrawiam :-D
Piękne ,super aranżacja ,przy takim dużym akwa można poszaleć ,zazdroszczę ci tych paletek.
Pozdrawiam :-D
7xdanio
3xkosiarka(jeszcze parę dni)
1xzbrojnik
4xneon innesa
3xkirysek
2xpiskorek
1xżabka
1xbojowniczka
3xkosiarka(jeszcze parę dni)
1xzbrojnik
4xneon innesa
3xkirysek
2xpiskorek
1xżabka
1xbojowniczka
- arnet1
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Artur
No początkowe zdjęcie mnie nie przekonywało, ale kolejne... :-) roślinki jednak robią swoje...
SUPER!
SUPER!

- DevaDestroy
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Sylwia
- Kontakt:
- Mariusz86
- Akwarysta
- Kontakt:
I czy obowiązkiem jest mieć co2 by rośliny dobrze rosły? Czy potrzebne jest 0.5wata na 1 litr wody?? Wszyscy znani mi akwaryści zakrzyczeli mnie prawie, że nie mam takich rzeczy.. Nie wszystko jest regułą jak widać..
Dziękuję za pozytywy ;)
Dziękuję za pozytywy ;)
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Olek
- Kontakt:
Witam Akwa jest super a te paletki są śliczne a do co2 po co2 rośliny ci bedą ładnie rosły ale wskazane jest 0,5W na 1 Litr
Jeśli pomogłem to naciśnij pomógł 

- Kontakt:
Właśnie napisałem, że bez co2 i bez kilowatów oświetlenia rośliny rosną.. widać porównując rośliny zaraz po zastartowaniu (pierwsze foty) i po miesiącu funkcjonowania.. Chyba rosną ... ;-)
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
no chodzi jeszcze o jakość tego wzrostu
zawsze rosły by ładniej 
Tak czy inaczej masz ładne, delikatne wręcz oszczędne akwarium. Swoją drogą ta oszczędność wiele pomaga właśnie przy braku odpowiedniego oświetlenia...

Tak czy inaczej masz ładne, delikatne wręcz oszczędne akwarium. Swoją drogą ta oszczędność wiele pomaga właśnie przy braku odpowiedniego oświetlenia...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- Mariusz86
- Akwarysta
- Kontakt:
Nie chcę dokładać więcej roślin bo wiem, że jak się rosrośnie Lotos i Żabienice to raczej i tak nie będzie miejsca, a po drugie jestem zwolennikiem miejsca do pływania dla Palet.. Jakby było dużo roślin to miałyby trochę ciasno..