Brązowiejące liście roślin

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

przemm
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Przemek

Brązowiejące liście roślin

Post autor: przemm » 2007-10-11, 19:11

Witam ponownie!

Moje pierwsze akwarium w życiu stoi już 6 dzień a liście roślin zaczęły trochę brązowieć. Aha i jeden ślimak biega po roślinach (raczej nie widać by je gryzł tylko jakby kupy są na liściach). Może je glony?

Za małe oświetlenie, czy w tak świeżym akwarium to norma?

Wybaczcie pytania, ale dopiero zaczynam swoją przygodę z magicznym światem akwarystyki.

Mam standardową pokrywę na 112l czyli 2x18 - niby powinno być 2x25 żeby było 0,5W/l ale czy to przez to?

Dodam tylko, że rośliny bąbelkują.

Dzięki
Ostatnio zmieniony 2007-10-11, 19:22 przez przemm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
arturusrex
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 60
Imię: Artur
Kontakt:

Re: Brązowiejące liście roślin

Post autor: arturusrex » 2007-10-11, 19:18

Najprawdopodobniej pojawiły Ci się okrzemki. Zwiększ fabryczne oświetlenie do minimum 0,5 W/L a problem sam zniknie. Po zwiększeniu oświetlenia proponuje zacząć nawozić makro i mikro oraz podawać co2.

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Post autor: lolek » 2007-10-11, 20:09

http://e-akwarystyka.pl/topics36/ ... t=30#27008 proszę bardzo tu jest temat AKTUALNY o okrzemkach ja również teraz z nimi walczę.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

przemm
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Przemek

Post autor: przemm » 2007-10-22, 15:35

Czy na początek (po 16 dniach odstawania akwarium) lepiej kupić na glony (okrzemki + zielenice) otoski czy krewetki Amano?

Słyszałem, że otoski są bardzo wrażliwe i często padają bez powodu. Krewetki będą lepsze? No i ile najlepiej? Planowałem 5 otosków.

Dzięki za poradę.

KILLER
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Micha³
Kontakt:

Post autor: KILLER » 2007-10-22, 18:08

jakie mas teraz ryby???
112L
2 glonojady
2 gurami mozaikowe
2 kiryśniki czarnoplame
2 kosiarki
64L
red cherry, babulti, amano

Tom_Scavo

Post autor: Tom_Scavo » 2007-10-22, 18:51

W żadnym wypadku nie nawoź nowo założonego zbiornika. Nawożenie rozpoczyna się zazwyczaj po 4 tygodniach. Na początek należy podawać CO2 i na pewno zwiększyć oświetlenie do wyżej wspomnianego 0,5w/l. W nowo założonym zbiorniku można ewentualnie podawać potas. Ponadto na początku liście mogą opadać, jeśli są to emeresy.

Mata_Hari
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 52
Imię: Joanna
Kontakt:

Post autor: Mata_Hari » 2007-10-30, 23:27

A czy jeśli akwarium stoi już ponad m-c i etap brązowienia liści zaczyna odchodzić w zapomnienie, pojawiają się nowe liście, które rosną w szybkim tempie (anubiasy), a pod grubym żwirem mam podłoże roślinne, to czy powinnam nawozić, czy jeszcze czekać? Tylko jak długo czekać, kiedy zacząć wzbogacać i czym?

Zbiornik ma 52 litry i niestety tylko świetlówkę 15W. Wiem, że mam za słabe oświetlenie, a ponieważ nie mam w tej chwili możliwości zająć się tematem poprawy oświetlenia, zrobiłam sobie odbłyśnik, który widzę, że faktycznie działa - jest poprawa w roślinach. Wiem, że teoretycznie, jak oświetlenie jest nieodpowiednie, to nawożenie może mieć zły efekt - przyrost glonów. W takim razie, czy mam ryzykować nawóz, czy raczej nie? (Nie wiem, kiedy i czy w ogóle będę miała lepsze oświetlenie.)

Awatar użytkownika
Alexa_Vega
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Alexa
Nazwisko: Vega

Post autor: Alexa_Vega » 2007-10-30, 23:46

Do prawidłowego przyswajania elementów, zawartych w nawozach potrzebne jest dobre oświetlenie (rozsądne minimum 0.5w/l) i podawanie CO2. Przy tak słabym oświetleniu (niespełna 0.3w/l) nie widzę większego sensu dawkowania CO2 czy też nawozów. Składniki raczej nie będą przyswajane przez rośliny na czym mogą skorzystać glony.

Ogólnie w pierwszym miesiącu nie nawozi się zbiornika, można podawać ewentualnie potas. Po tym okresie powinno sie zacząć nawozić zbiornik. Jednak dojście do pełnych dawek powinno również być rozłożone w czasie.

Mata_Hari
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 52
Imię: Joanna
Kontakt:

Post autor: Mata_Hari » 2007-10-31, 00:10

Czyli jeśli nie będę miała lepszego oświetlenia, to o nawożeniu mogę zapomnieć, tak?
Dodam jeszcze, że w akwa mam głównie anubiasy, a one chyba zbyt wiele światła nie potrzebują. Przynajmniej tak wynika, z dołączonych do nich informacji.

A jak szybko podłoże się wyjałowi bez wspomagacza?

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-11-01, 15:48

nie za zybko, zważywszy że rybie odchody to też jakiś tam nawóz... Jęśli niemasz dużej liczby średnio i bardziej wymagających roślin, to przy słabym oświetleniu nawożenie nie ma sensu...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: D4ni3l » 2007-11-02, 18:55

Tom_Scavo pisze:W żadnym wypadku nie nawoź nowo założonego zbiornika. Nawożenie rozpoczyna się zazwyczaj po 4 tygodniach. Na początek należy podawać CO2 i na pewno zwiększyć oświetlenie do wyżej wspomnianego 0,5w/l. W nowo założonym zbiorniku można ewentualnie podawać potas. Ponadto na początku liście mogą opadać, jeśli są to emeresy.
Ja swoje akwarium nawoziłem od początku założenia, lecz na początku w bardzo małej dawce.
Miałem lekkie nitki, ale kosiarki sobie poradziły.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

ODPOWIEDZ