Co do tej obsady?
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 45
- Imię: Marcin
Co do tej obsady?
Posiadam akwarium 45l a w nim 8 NEONEK INNESA, 2 PIELĘGNICZKI RAMIREZA, 3 krewetki RED CHERRY. Parametry wody:PH=7.2 KH=7 GH=8 NO²=0 NO³=20 , temperatura 26-27°C. Nie mam CO², światło 15W ok. 10-12 godz.Czy do tego pasują OTOSKI :?: Wiem że min. 3 szt. ale czy nie będzie przerybienia w tym małym akwarium :?:(korzenie, kamienie, rośliny i zostaje na wodę ok. 37l). Chodzi mi o coś co zjada glony z szyby - możę lepiej jakieś ślimaki (gdzie znajde jakieś wiadomości na temat ślimaków? ). Krewetki doskonale radzą sobie z glonami na roślinach ale szyba mi lekko obrasta. Może inne pomysły :?:
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Re: Co do tej obsady?
Przerybienie to ty już masz. Dodanie otosków tylko pogorszy sprawę - znajdź przyczynę ( wg mnie... przerybienie) i glony same znikną. Zacznij od sprawdzenia parametrów wody.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
PARAMETRY SĄ SPRAWDZONE I SĄ DOBRE:!: :lol:
Neonki są małe ok 1,2 cm. , RAMIREZKI ok. 3 cm, krewetki ok.1.5 cm. wiąc przerybienia jeszcze nie ma :-P
PYTAŁEM JESZCZE O ŚLIMAKI.
Neonki są małe ok 1,2 cm. , RAMIREZKI ok. 3 cm, krewetki ok.1.5 cm. wiąc przerybienia jeszcze nie ma :-P
PYTAŁEM JESZCZE O ŚLIMAKI.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Wg mnie przerybienie jest. 45l to mały zbiornik, zasada 1cm ryby = 1 litr nie bardzo się w nim sprawdza - szczególnie że masz ramirezki, a one raczej wymagają większych litraży. Rzeczywiście, nie zauważyłem, że podałeś parametry. NO3 = 20 to jeszcze dopuszczalne, ale oznacza również, ze w Twoim akwarium glon ma dużo do jedzenia - i z tym walcz, nie dokładaj więcej gatunków, bo problem będzie narastał, a nie malał. A zwykle oznacza to właśnie problem z przerybieniem, lub za małym (tudzież niewłaściwie obsługiwanym) filtrem. Masz za mało o jakieś 30% światła - a to utrudnia roślinom skuteczną pracę. Jak światło będzie już OK, pomyśl też o CO2 - to utrudni glonom życie. Możesz tez zrobić kilka kolejnych podmian domieszkując wodę destylowaną lub z RO - zbijesz wtedy trochę twardość i ph, co również glonom nie służy.
Co do ślimaków - możesz wpuścić ampularie. Pomogą, lubią glony z szyby :-)
Co do ślimaków - możesz wpuścić ampularie. Pomogą, lubią glony z szyby :-)
Ostatnio zmieniony 2007-10-16, 16:01 przez maol, łącznie zmieniany 1 raz.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Sil
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysztof
Takie parametry są co najwyżej akceptowalne dla M. ramirezi. Nie przypominam sobie, żeby pielęgniczki te lubiły lekko zasadową wodę ;-) ... a na pewno niewskazana jest dla nich woda zawierająca tak dużo NO3.MARTINES pisze:PARAMETRY SĄ SPRAWDZONE I SĄ DOBRE:!:
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
-
- Zainteresowany
NO³=20 Uważacie że to duże. ja myślałem że OK.
maol:
Nie krzycz. Pisanie samymi wielkimi literami jest uważane za krzyk. I źle się to czyta.
[ Dodano: 2007-10-16, 16:07 ]
Gdzie mogę coś znaleść na temat ślimaków "ampulari", zdjęcia,wielkość itp.
[ Dodano: 2007-10-16, 19:07 ]
Kupiłem 1 ślimaka - żółty chyba ampularia. :lol: Zrobiłem podmiane wody i dodałem wody destylowanej ¼ oraz sera morena - ph napewno spadnie - może glony nie będą rosły.
[ Dodano: 2007-11-11, 23:28 ]
Ramirezki oddałem. Po czestej podmianie wody glony nie rosną zbyt szybko a parametry to: ph=7 kh=7 gh=8 no²=0 no³=15.Czy do 8 szt neonek innesa i 4 red cherry mogę coś jeszcze dodać?Co to by mogło być? Czekam na propozycje. Czy neon innesa razem z neonnem czarnym lub czerwonym mogą tworzyć jedno stado?
maol:
Nie krzycz. Pisanie samymi wielkimi literami jest uważane za krzyk. I źle się to czyta.
[ Dodano: 2007-10-16, 16:07 ]
Gdzie mogę coś znaleść na temat ślimaków "ampulari", zdjęcia,wielkość itp.
[ Dodano: 2007-10-16, 19:07 ]
Kupiłem 1 ślimaka - żółty chyba ampularia. :lol: Zrobiłem podmiane wody i dodałem wody destylowanej ¼ oraz sera morena - ph napewno spadnie - może glony nie będą rosły.
[ Dodano: 2007-11-11, 23:28 ]
Ramirezki oddałem. Po czestej podmianie wody glony nie rosną zbyt szybko a parametry to: ph=7 kh=7 gh=8 no²=0 no³=15.Czy do 8 szt neonek innesa i 4 red cherry mogę coś jeszcze dodać?Co to by mogło być? Czekam na propozycje. Czy neon innesa razem z neonnem czarnym lub czerwonym mogą tworzyć jedno stado?
Ostatnio zmieniony 2007-10-16, 16:00 przez MARTINES, łącznie zmieniany 1 raz.