W nowym akwarium gwałtownie padaja neonki
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 400
- Imię: Grzegorz
- Nazwisko: Jaremczak
- Kontakt:
W nowym akwarium gwałtownie padaja neonki
Witam
Mam akwarium 150x50x50 cm
Nalałem wodę i urządziłem. Po 3 dniach wpuściłem 3 ślimaki, 7 glonojadków i 50 sztuk neonków.
Niestety lecz 7 neonkow juz mi zdechło. Na ich ciele widać takjaby otarcia, jakby były chore albo coś takiego.
Podejrzewam że to moze przez grzałke bo mam 2 grzałki po 200 watt
Temperatura to 28C
Prosze o pomoc co moze byc przyczyna zdychania tych bezbronnych rybek;-(
Mam akwarium 150x50x50 cm
Nalałem wodę i urządziłem. Po 3 dniach wpuściłem 3 ślimaki, 7 glonojadków i 50 sztuk neonków.
Niestety lecz 7 neonkow juz mi zdechło. Na ich ciele widać takjaby otarcia, jakby były chore albo coś takiego.
Podejrzewam że to moze przez grzałke bo mam 2 grzałki po 200 watt
Temperatura to 28C
Prosze o pomoc co moze byc przyczyna zdychania tych bezbronnych rybek;-(
Ostatnio zmieniony 2007-10-13, 19:39 przez kamilz87, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziękuje bardzo za udzielane odpowiedzi. Jestem laikiem w hodowli ale chce mieć ładne akwarium w mieszkaniu. Życzę miłych pogawędek. Pozdrawiam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Ola
- Kontakt:
Re: W nowym akwarium gwałtownie padaja neonki
WPUŚCIŁEŚ rybki do nie dojrzałego akwarium !! To jest przyczyna zdychania ryb!!
30l
2 bojowniczki
krewetka
Pomogłam??=Punkt
2 bojowniczki
krewetka
Pomogłam??=Punkt
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Poprzedni post doskonale tłumaczy sytuację.
Sugeruję dokładną lekturę działu "Jak zakładać akwarium"
Sugeruję dokładną lekturę działu "Jak zakładać akwarium"
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
Jeśli nie masz co znimi zrobić, to twoje rybki będą miały szkołę przetrwania. Co zdechnie, to zdechnie. O dopuszczaniu ryb pomyśl za 4 tyg. Oczywiście pod warunkiem, że jakaś choroba się nie rozwinie na dobre,
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
hmmmmm
czyli za szybko;-/
myslalem ze neonkom to nie przeszkadza ze woda jest nieodstana
a nie bedzie to z przyczyn grzałki?? wkoncu mam ich 2 sztuki po 200WAT i na kazdej rybce jakby opalone;-/ moze te slady to objawy chorub jak piszecie
myslalem ze neonkom to nie przeszkadza ze woda jest nieodstana
a nie bedzie to z przyczyn grzałki?? wkoncu mam ich 2 sztuki po 200WAT i na kazdej rybce jakby opalone;-/ moze te slady to objawy chorub jak piszecie
Dziękuje bardzo za udzielane odpowiedzi. Jestem laikiem w hodowli ale chce mieć ładne akwarium w mieszkaniu. Życzę miłych pogawędek. Pozdrawiam
- maol
- Moderator
Grzałki nie są w żaden sposób w stanie spowodować "przypalenia" ryb. Przyczyna jest na 99% za szybkie wpuszczenie ryb do świeżego zbiornika.
Ponownie sugeruję dokładną lekturę działu "Jak zakładać akwarium" - znajdziesz tam chyba wszystkie odpowiedzi na pytania, które będą Cię nurtować w związku z nowo założonym akwarium.
Ponownie sugeruję dokładną lekturę działu "Jak zakładać akwarium" - znajdziesz tam chyba wszystkie odpowiedzi na pytania, które będą Cię nurtować w związku z nowo założonym akwarium.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Kontakt:
ok jesli jestes na 100% pewny ze grzałka nie ma mozliwosci uszkodzic ryb nawet tak malych to musze przyznać że jestem głabem skazując ich na śmierć;-( moze da sie jakoś ich uratować. Nie wiem moze odizolowac ich do słoika lecz tam tez bedzie świeża woda... jestem w kropce. Może coś podpowieszmaol pisze:Grzałki nie są w żaden sposób w stanie spowodować "przypalenia" ryb. Przyczyna jest na 99% za szybkie wpuszczenie ryb do świeżego zbiornika.
z gory dzieki
pozdro
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 174
- Imię: Micha³
jeśli dasz je do słoika to pomożesz im umrzeć.
PS. Widzę że też z Tychów:)
PS. Widzę że też z Tychów:)
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
- maol
- Moderator
Cierpliwości. Być może najgorsze za Tobą. Zostaw wszystko tak jak jest, przygotuj się mentalnie na ataki pierwotniaków, mętną wodę itp. To normalne, i samo przejdzie. Pewnie kilka ryb jeszcze padnie. Ale z czasem, za jakiś tydzień, będzie tylko lepiej.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Może daj komuś na przechowanie??
30l
2 bojowniczki
krewetka
Pomogłam??=Punkt
2 bojowniczki
krewetka
Pomogłam??=Punkt
- Kazio
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kazio
Daj komus rybki na przechowanie. A jak niemozesz to trzymaj i badz cierpliwy. W takiej sytuacji moze pomóc biostarter i na kilka dni wegiel aktywny mozesz wsadzic
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
- maol
- Moderator
Biostarter jest bardzo dobrym pomysłem. Polecam Nitrivec SERY.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Serdecznie dziekuje za podpowiedzi. Wlałem te środki o których pisaliście i wszystko jest cacy;-) Rybki przestały zdychać.
Mało tego pływają sobie teraz po całym akwarium a wcześniej praktycznie stały w miejscu nieruchome i padały...;-(
Prosze o ostatnią odpowiedź - czy możliwe że przez tak szybkie wpuszczenie rybek do wody rybki straciły płetwy ogonowe tj. naliczyłem takich około 2 sztuki ( maja duże problemy z pływaniem) a te które zdechły tez miały braki w płetwach...;-(
Dziekuje za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam
Mało tego pływają sobie teraz po całym akwarium a wcześniej praktycznie stały w miejscu nieruchome i padały...;-(
Prosze o ostatnią odpowiedź - czy możliwe że przez tak szybkie wpuszczenie rybek do wody rybki straciły płetwy ogonowe tj. naliczyłem takich około 2 sztuki ( maja duże problemy z pływaniem) a te które zdechły tez miały braki w płetwach...;-(
Dziekuje za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Możliwe...Albo poprostu ze stresu lub się pogryzły 

30l
2 bojowniczki
krewetka
Pomogłam??=Punkt
2 bojowniczki
krewetka
Pomogłam??=Punkt
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Micha³
- Kontakt:
Proponuję wydać kilka glonojadków bo jak urosną to ci moga nawet akwa rozwalić bo bede walczyly o terytorium
112L
2 glonojady
2 gurami mozaikowe
2 kiryśniki czarnoplame
2 kosiarki
64L
red cherry, babulti, amano
2 glonojady
2 gurami mozaikowe
2 kiryśniki czarnoplame
2 kosiarki
64L