Filtr do akwarium 200L
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Pawe³
Filtr do akwarium 200L
Witam właśnie zakupiłem akwarium 200L 100X40x50 i mam dylemat jaki filtr wybrać przeglądam allegro i nie mogę sie zdecydować gdyż ofert jest bardzo dużo a ja sie na tym nie znam tak szczerze mówiąc bo to będzie mój pierwszy baniak . Podaje nazwy filtrów które mnie interesują TETRA TEC EX 700 FILTR ZEWNĘTRZNY,JBL Cristal Profi 250 ,Hagen-Fluval 205,UNIMAX 250,HAILEA H-12 proszę o rade co wybrać a może coś innego polecacie ??
- Gosia
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 160
- Kontakt:
Re: Filtr do akwarium 200L
Z tego co wiem filtr TETRA TEC EX 700 podobno jest najlepszy, i też sama go posiadam.
- maol
- Moderator
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Przy takim zbiorniku, odrzuć w ogóle wszystkie filtry wewnętrzne i interesuj sie już raczej tylko kubełkami.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: Maciek
- Nazwisko: Kaznowski
- Kontakt:
Ja mam w moim 300 litrowym akwarium JBL cristal profi 500 i jest świetny ale jest jeden problem, wkłady do tego filtra są bardzo drogie (ale dobre) :-)
-
- Stały bywalec
- Imię: Darek
- Nazwisko: Pasiñski
Dlaczego filtry wewnętrzne wyrzucić?, kupiłem sobie eheima 2224 i zastanawiam się czy nie dokupić jakiś filterek wewnętrzny lub kaskadowy, żeby zwiększyć filtrację mechanicznąmaol pisze:Przy takim zbiorniku, odrzuć w ogóle wszystkie filtry wewnętrzne i interesuj sie już raczej tylko kubełkami.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 174
- Imię: Micha³
ja mam co prawda akwarium 112l ale podłączę się pod dyskusję.
Ja bym radził kupić filtr zewnętrzny (co już zrobiłeś) jako filtr biologiczny, i jakąś kaskadę jako filtr mechaniczny. Tylko przy zakupie kaskady licz się z tym, że będziesz musiał ciąć pokrywę. Najlepiej by było, gdyby kaskada miała skimer (urządzenie do wciągania syfu z powierzchni).
Ja bym radził kupić filtr zewnętrzny (co już zrobiłeś) jako filtr biologiczny, i jakąś kaskadę jako filtr mechaniczny. Tylko przy zakupie kaskady licz się z tym, że będziesz musiał ciąć pokrywę. Najlepiej by było, gdyby kaskada miała skimer (urządzenie do wciągania syfu z powierzchni).
a kto powiedział, że te filtry muszą mieć firmowe wkłady? Można dać np. keramzyt z zaszczepionymi kulturami bakterii nitryfikacyjnymi. Tańsze i według mnie lepsze.Matthew pisze:wkłady do tego filtra są bardzo drogie (ale dobre)
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk