automatyczne karmienie rybek??

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
kathien
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 83
Imię: Kasia
Kontakt:

automatyczne karmienie rybek??

Post autor: kathien » 2007-10-20, 21:59

Mam pytanie czy ktoś używał tych elektrycznych zabawek do karmienia rybek :?: Ja zawsze na wakacje muszę przewozić akwarium a to dość uciążliwe niestety... zastanawiam się nad zakupem automatycznego karmnika (czy jak to sie nazywa) ale nie wiem na jak długo można go ustawić?

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Re: automatyczne karmienie rybek??

Post autor: croc » 2007-10-20, 22:07

a na jak długo chcesz porzucić akwarium? Ustawienie automatu do karmienia, to nie wszystko. Wymiana wody, oraz psujące się brzęczyki i filtry zgodnie z prawem Murphiego, to norma.

Używałem raz przez tydzień karmika, ale zrezygnowałem. Ryby przypowierzchnowe były jak balony. Zbrojniki wyglądały jak po strajku głodowym.
Oczywiście jeśli nie ma się wyboru, to cóż robić. 2 tyg bateria i zapas pokarmu wystarczą. Lepiej ustawić mniej niż więcej, trochę przychudną rybki, ale przynajmniej się im nie zaszkodzi.
Najlepiej to dogadać się z kimś i raz na dwa dni podawać pokarm oraz robić ogólną inspekcję wizualną czy wszystko gra.

ps
a kwiatki kto ci podlewa jak wyjeżdżasz?

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Post autor: lolek » 2007-10-20, 22:10

Tez tak sądzę, chociaż w sąsiadów też nie warto wieżyć ja kiedyś wracam do domu po 3 dniowej nieobecności a tam woda jak mleko na dnie kilo pokarmu leży roślinki zmarniały, a welon był jak piłka do siatkówki
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2007-10-20, 22:18

nie każdy sąsiad się nadaje. Kwiaty też potrafią przesuszyć, lub przelać. Ja na szczęście znalazłem taką rozgarniętą panią, któa i rybki potrafi nakarmić i kwiaty podlać.
A z karmieniem to nie jest aż tak źle. Po prostu trzeba instrukcję sporządzić i odpowiednie miarki przygotować.

Awatar użytkownika
kathien
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 83
Imię: Kasia
Kontakt:

Post autor: kathien » 2007-10-20, 22:19

kwiatki tez wywożę rodzicom :P muszę coś wymyślić bo w tym roku rodzice z dobrego serca nie żeby specjalnie ale zupełnie przypadkiem wybili mi 3/4 akwarium został glonojad i 2 kiryski oraz zmarniały gupik ale za to okazała się plaga roślinek - było baaardzo zielono - no bo po co przerzedzać roślinki niech rosną i podmiana wody tez bez sensu... Po 3 miesiącach nie mogłam poznać swojego akwarium...

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-10-21, 10:09

nie ma automatycznych karmników na 3 miesiące... tydzień-dwa - tak, ale raczej nie dłużej.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ