jakie ryby do jakiego zbiornika

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
cops
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Darek

Re: jakie ryby do jakiego zbiornika

Post autor: cops » 2007-10-21, 05:26

z tym że z kirysków będzie pożytek , i raczej kłóci mi się układ pielęgniczki + molinezje , ale to może tylko moje odczucia ;-)
Nikt nie jest nieomylny

Awatar użytkownika
Sil
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysztof

Post autor: Sil » 2007-10-21, 09:02

cops pisze:pielęgniczki samiec +2 samice , a prętnik ( pewnie karłowaty ) chłopak + dziewczyna ;-)
Ja w ogóle nie jestem zwolennikiem łączenia prętników z pielęgniczkami, a w akwarium 83l to proszenie sie o kłopoty. Poza tym w kwestii układu - prętniki trzyma się raczej w haremach 1+2, a pielęgniczki... to zależy... M. ramirezi akurat w parach.
kathien, jeżeli masz dostęp do Pielęgniczki dwupręgiej (Apistogramma bitaeniata) to koniecznie daj mi znać :-D Dla początkującego może to być zbyt trudne wyzwanie. Do Twojego akwarium najlepsza byłaby A. borelli 1+2.
Jeżeli chodzi o pozostałą obsadę - problem z rybkami żyworodnymi (gupiki, molinezje) to duża przemiana materii, a przy gupikach dodatkowo kłopot z utrzymaniem populacji na akceptowalnym poziomie. Jeśli bardzo jesteś przywiązana do molinezji możesz jednak je zostawić. Dodatkowo otoski, mniejsze kąsaczowate (najlepiej drobnoustki); jesli kiryski to raczej mniejsze (habrosus, hastatus, pygmaeus). Krewetki - kup raczej babaulti; red cherry przyciągają uwagę wszystkich rybek swoim kolorem, choć przy zabezpieczeniu licznych kryjówek też powinny dać sobie radę.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Awatar użytkownika
kathien
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 83
Imię: Kasia
Kontakt:

Post autor: kathien » 2007-10-21, 09:56

jeżeli chodzi o gupiki to są 2 samce i nie będzie do nich nigdy samiczek żeby kłopotu nie było i mam nadzieje ze molinezje tez nie zaczną sie mnożyć jak króliki bo są malutkie (miałam 2 duże ale wyłączyli prąd na cala noc wyszła im pleśniawka i mimo najlepszych chęci szybko im sie zeszło i dostałam malutkie od moich współlokatorów bo na prawdę uwielbiam molinezje czarne...). A co gdybym zrobiła tak: 10 neonków, 6 bystrzyków, 3 molinezje 3 pielegniczki (ktoś mi mówił o kakadu i sprawdziłam rzeczywiście ładne i to bardzo) glonojad, kiryski oddam a zamiast nich 5 otosków? Gupiki tez ewentualnie mogę oddać bo do nich nie jestem przywiązana jak do molinezji i glonojada...

Awatar użytkownika
Sil
Stały bywalec

Post autor: Sil » 2007-10-21, 12:06

kathien pisze:10 neonków, 6 bystrzyków, 3 molinezje 3 pielegniczki (ktoś mi mówił o kakadu i sprawdziłam rzeczywiście ładne i to bardzo) glonojad, kiryski oddam a zamiast nich 5 otosków?
A. cacatuoides jest agresywniejszym i większym gatunkiem niż A. borelli, ale przy tych wymiarach akwa możesz spróbować z haremikiem 1+2.
Neonki, bystrzyki i molinezje... za dużo tych rybek towarzyszących. Skoro masz już bystrzyki (jakie?) to albo zostań przy nich, albo wymień je na inne kąsaczowate (z neonów najlepsze będą zielone - Paracheirodon simulans).
Otoski są glonojadami - czyli wprowadziłbym je zamiast "glonojada" (zbrojnika niebieskiego); natomiast jeżeli chodzi o kiryski - tylko mniejsze nie będą zainteresowane ikrą pielęgniczek.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Arrow_
Forumowicz
Pojemność akwarium: 10
Imię: Magda
Kontakt:

Post autor: Arrow_ » 2007-10-21, 21:28

Jakie bocje nadają się do 70 litrowego akwarium ????
Niedługo biotopowo roślinne 70l.. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-10-21, 21:35

Małe, np. kubotai. I to tak na styk, też widziałbym je w większym zbiorniku.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Arrow_
Forumowicz
Pojemność akwarium: 10
Imię: Magda
Kontakt:

Post autor: Arrow_ » 2007-10-21, 21:51

Do jakiej wielkości dorastają ?
Ile mogła bym ich mieć w tych 70l? (czy 2 by wystarczyły)
Niedługo biotopowo roślinne 70l.. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-10-21, 22:00

dorastają do ok 5 cm. Dwie to za mało, to bardzo stadna ryba. 4-5 to zwykle wymagana obsada. I potrzebuje wiele kryjówek i miejsc do zabawy.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
kathien
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 83
Imię: Kasia
Kontakt:

Post autor: kathien » 2007-10-21, 22:43

ja nie mam zbrojnika tylko glonojada syjamskiego... Odwiedziłam dziś pobliski zoologiczny i okazało się, że bieda z rybkami 3 akwaria z gupikami, ze 2 z neonkami 2 razy paletki, 2x molinezje i półka bojowników w tych małych szklanych pojemnikach a ceny za to nie do pomyślenia... Musze znaleźć inny sklep. Zna ktoś może dobre zoologiczne w Olsztynie? Bo u siebie w Bydgoszczy znam fajne ale tu tylko 1 a przewożenie rybek z Bydgoszczy - cóż obawiam się, że mogą nie przeżyć podróży pociągiem...

Awatar użytkownika
Sil
Stały bywalec

Post autor: Sil » 2007-10-22, 08:05

kathien, poniżej masz aukcje hodowcy z Bydgoszczy:
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=5534037
Możesz u Niego nabyć drobnoustki obrzeżone (świetne towarzystwo dla pielęgniczek), A. cacatuoides czy M. ramirezi... ma również sporo innych rybek.
kathien pisze:przewożenie rybek z Bydgoszczy - cóż obawiam się, że mogą nie przeżyć podróży pociągiem...
Spokojnie przeżyją... a jak poprosisz na Pana na pewno przygotuje Ci rybki do transportu.

[EDIT] Tak teraz spojrzałem na zdjęcie i opis aukcji drobnoustków... i niestety są to Nannostomus beckfordi...
Pozdrawiam,
Krzysiek

Oloakwa
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Olek
Kontakt:

Post autor: Oloakwa » 2007-10-22, 08:08

U tego pana kirysek panda 4,50 a u mnie w sklepie 12 zł za sztuke <szok>
Jeśli pomogłem to naciśnij pomógł :D

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2007-10-22, 08:37

Oloakwa pisze:U tego pana kirysek panda 4,50 a u mnie w sklepie 12 zł za sztuke <szok>
tam następuje właśnie cenowy faul... zobaczmy jeszcze raz...
Oloakwa pisze:U tego pana kirysek panda 4,50 a u mnie w sklepie 12 zł za sztuke <szok>
... a wystarczyło sprawdzić :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

a serio to zgadza, sie ż Sil'em co do obsady... do pielegniczek nie dawalbym ani kirysków, ani bystrzyków, ani neonków, ani zbrojników...

tylko pielegniczki + otoski + drobnoustki + pstrążnice

Awatar użytkownika
AdiXXL
Forumowicz
Pojemność akwarium: 90
Imię: Adrian
Kontakt:

Post autor: AdiXXL » 2007-11-07, 13:43

Cześć :)

Mam akwarium 75cm dł, 44cm, szer, 28cm wys.

Jaką obsadę proponujecie do tego zbiornika? Czy małem Malawi z tego by było? Albo czy mógłbym trzymać w nim jakieś pielęgniczki, np. kakadu lub Borelli jak tak, to ile i co do nich :)

Prosiłbym o zgłaszanie pełnych obsad, co i ile bym mógł ;)

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2007-11-07, 14:16

raczej malawi nie bardzo... troszke mało litrów... minimalne akwa pod malawi to minimum 100 litrów - choc mógłbyś tam trzymać np. muszlowce... też piękne rybki ale chyba z tanganiki

co do pielęgniczek to jak najbardziej... akwa wręcz dla nich idealne rozmiarowo i można w nim smiało załozyć mały raj dla haremu jedengo gatunku (proponuje tylko jeden gatunek, łatwiej agresje kontrolować)... jakie to już od Ciebie zalezy... na początek może troszke bardziej wytrzymałe np. kakadu, borelli albo ramirezy
w takim akwa z powodzeniem możesz również trzymać azjatyckie labiryntowce, dla których takie akwa tez będzie idealne

ale skoro jestem większym fanem ameryki południowej niż azji, oto moje propozycje obsady:

1)
- Harem 1+2 Kakadu
- 5 do 10 otosków
- 10 do 15 sztuk drobnoustków lub pstrążnic (przy pstrążnicach lepiej akwa zakryte)

2)
- harem 1+2Borelli
- 5 do 10 otosków
- 10 do 15 sztuk drobnoustków lub pstrążnic (przy pstrążnicach lepiej akwa zakryte)

3)
- dwie pary ramireza
- 5 do 10 otosków

mozesz probowac dodawac kiryski zamiast otosków, albo jakies neonki zamiast drobnoustków czy prstrążnic ale wtedy zniweczysz próby rozmnożenia pielęgniczek

Awatar użytkownika
AdiXXL
Forumowicz
Pojemność akwarium: 90
Imię: Adrian
Kontakt:

Post autor: AdiXXL » 2007-11-07, 14:41

A dlaczego pielęgniczki nie rozmnażają się przy Neonkach? One zjadaja ikrę, czy co? :)

A mogłoby być tak:

1+2 Kakadu,
7 otosków,
15 sztuk drobnoustka,
1+3 prętnik karłowaty? :)

Bo parkę ramirezów nie można trzymać z kakadu, prawda? :)

ODPOWIEDZ