116L aktualizacja
Moderator: ModTeam
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
116L aktualizacja
Zanim cos zmienie (jak to ja - bez przerwy lubie cos zmieniac i ulepszac :evil: ) postanowilem dac wglad na to co obecnie dzieje sie w moim malym akwarium.
ok. 116L
Swiatlo - 110W CF 8 godzin dziennie
Podloze: ADA Amazonia + Power Sand
CO2 - butla
Nawozenie - K2SO4, KH2PO4, KNO3 + mikro elementy Seachem
Rosliny : Rotala rotundifolia, HC, Blyxa japonica, Ludwigia arcuata, HM, Anubia nana "petite"
Ryby : Rasbora klinowa
ok. 116L
Swiatlo - 110W CF 8 godzin dziennie
Podloze: ADA Amazonia + Power Sand
CO2 - butla
Nawozenie - K2SO4, KH2PO4, KNO3 + mikro elementy Seachem
Rosliny : Rotala rotundifolia, HC, Blyxa japonica, Ludwigia arcuata, HM, Anubia nana "petite"
Ryby : Rasbora klinowa
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2007-10-29, 23:48 przez Slanter, łącznie zmieniany 1 raz.
- WOJTEK
- Akwarysta
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
Re: 116L aktualizacja
co tu dużo gadać, akwarium zrobiłeś na swoim poziomie, czyli dla nas niedostępnym :-P
z tego co zauważyłem to głównie odnosisz takie sukcesy dzięki takiej ilości światła i podłożu ADA no i oczywiście umiejętnościach, nieujmując nic nikomu na forum to Slanter robisz najlepsze akwaria :->
Pozdro
z tego co zauważyłem to głównie odnosisz takie sukcesy dzięki takiej ilości światła i podłożu ADA no i oczywiście umiejętnościach, nieujmując nic nikomu na forum to Slanter robisz najlepsze akwaria :->
Pozdro
-
- Przyjaciel forum
Dzieki Wojtek. Wlasciwie moim celem nie jest nokautowanie niczyich zbiornikow. Raczej za cel stawiam sobie demonstrowanie prostych aranzacji (ja naprawde nie sadze, ze mam jakis talent) z uzyciem prostych roslin. Jesli chodzi o aranzacje to cala tajemnica kryje sie w odpowiednim przycinaniu roslin i doborze roslin proporcjonalnych do wielkosci zbiornika co, jak czesto widze, stanowi problem dla poczatkujacych akwarystow ktorzy interesuja sie aranzacja. Owszem, ten zbiornik posiada ADA i dosc mocne swiatlo ale nie na tym sztuka polega.
- WOJTEK
- Akwarysta
- Kontakt:
i mówisz, że nie masz talentu :-)Slanter pisze:Jesli chodzi o aranzacje to cala tajemnica kryje sie w odpowiednim przycinaniu roslin i doborze roslin proporcjonalnych do wielkosci zbiornika co
Brałeś kiedyś udział w jakimś konkursie??
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
nie moge sie doczekać jak ci roślinki podrosną :-D
kolejny gąszcz kontrolowany przez naszego kochanego slantera :mrgreen:
kolejny gąszcz kontrolowany przez naszego kochanego slantera :mrgreen:
Zrobienie takiego zbiornika to pestka jeśli ma się rękę do roślin, duże doświadczenie i równie dużo wiedzy na ten temat. :-D Bardzo mi się podoba.
-
- Przyjaciel forum
Konkurs?! :shock: Nie, nie bralem. Realistycznie uwazam, ze nie jestem az tak dobry. Ciagle szukam aranzacji z ktorej bylbym w pelni zadowolony. Borykam sie rowniez z wieloma problemami dotyczacymi roslin. Byc moze opanowalem sztuke ich hodowli, ale wciaz miewam problemy z ich wybarwianiem, niedomogami itd. Ja rowniez wciaz sie ucze i tez zmagam sie z problemami typu glony, slimaki i inny fajans. :-/WOJTEK pisze:i mówisz, że nie masz talentu
Brałeś kiedyś udział w jakimś konkursie??
- Sil
- Stały bywalec
- Imię: Krzysztof
Grzegorz, akwa oczywiście bardzo fajne. Widzę, że u Ciebie rośliny odgrywają zawsze pierwszoplanową rolę i zazwyczaj aranżacja pozbawiona jest korzeni/kamieni... co w żadnym wypadku nie jest minusem :-)
Eeee... jak dla mnie to prezentowana Ludwigia arcuata jest pięknie wybarwiona ;-)Slanter pisze:wciaz miewam problemy z ich wybarwianiem
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
-
- Przyjaciel forum
To znaczy u mnie zawsze wybarwia sie na "marchewke" a widzialem juz arcuate ktrora jest niemal czerwona. Podobny problem mam z Didiplis diandra i innymi wybarwiajacymi sie roslinami. Obalilem juz dawno mit z dodawaniem duzych ilosci zelaza co rzekomo pomaga wybarwiac rosliny.Sil pisze:Eeee... jak dla mnie to prezentowana Ludwigia arcuata jest pięknie wybarwiona
- WOJTEK
- Akwarysta
- Kontakt:
mógł byś naprawdę spróbować sił w jakimś konkursie :-o
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
dołącze się do zdania sila, dziwi mnie torche że nie urzywasz do aranżacji korzeni czy kamieni, o zróżnicowanym podłorzu juz nie powiem :-)
nie że bym wydziwiał, absolutnie nie!
sądze tylko że wyciągasz naprawde wiele z samych roślin, ale według mnie twoje akwaria były by jeszcze piekniejsze jakbyś poeksperymentował z korzeniami i uksztaltowaniem podłorza (co do tego drugiego to zdaje sobie sprawe że urzywając ady trzeba będzie jej sporo kupić żeby usypać górki czy skarpy)
a co do konkursu to popieram przedmówców :-)
nie że bym wydziwiał, absolutnie nie!
sądze tylko że wyciągasz naprawde wiele z samych roślin, ale według mnie twoje akwaria były by jeszcze piekniejsze jakbyś poeksperymentował z korzeniami i uksztaltowaniem podłorza (co do tego drugiego to zdaje sobie sprawe że urzywając ady trzeba będzie jej sporo kupić żeby usypać górki czy skarpy)
a co do konkursu to popieram przedmówców :-)
-
- Przyjaciel forum
No wiec tak. Jesli chodzi o kamienie to po prostu ich nie lubie a nie lubie ich dlatego, ze nigdy nie udaje mi sie ich dobrze wkoponowac aby wspolgraly z reszta. Dobranie odpowiednich kamieni pod wzgledem ksztaltu i koloru nie jest proste. Odpowiednie ich ulozenie tak aby tworzyly one sensowna calosc z reszta aranzacji jest jeszcze trudniejsze. Styl iwagumi jest tego przykladem. Jesli chodzi o drewno....Czasem go uzywam jednak nie za czesto. Powod - podobny do kamieni. Korzen czy galezie musza dobrze wspolgrac z reszta aranzacji. Wetkniecie byle kawalka drewna lub nakladzenie byle jakich kamieni moim zdaniem wszystko psuje. Gdy bede mial wiecej czasu na poszukiwanie odpowiednich kawalkow drewna do akwarium to z pewnoscia bede go czesciej uzywal :-) Jesli chodzi o sypanie gorek by utworzyc wzniesienia :-/ Kiedys to robilem ale zawsze okazywalo sie to bardzo nietrwale. Staram sie tworzyc wzniesienia...bez robienia wzniesien :-) Sadze, ze wiele mozna uczynic za pomoca odpowiedniego przycinania roslin. Ponizej przyklad z tego samego akwarium. Wzniesienie utworzone calkowicie z H. micranthemoides i R. rotundifolii. :-P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- dzidek1983
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Piotr
- Kontakt:
oj ja widze ze to wzniesienie stworzone jest jeszcze z trzeciej roslinki (na samym przodzie), niestety nie poznaje jakiej
PADAJĄ CI RYBY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics21/2180.htm
NIE WIESZ CO TO ZA RYBA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics4/3016.htm
NIE WIESZ CO TO ZA ROŚLINA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics5/4 ... t=30#43745
CHCESZ ZAPYTAĆ O OBSADĘ --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics35/646.htm
JESTEŚ POCZĄTKUJĄCY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/forum29.htm
NIE WIESZ CO TO ZA RYBA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics4/3016.htm
NIE WIESZ CO TO ZA ROŚLINA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics5/4 ... t=30#43745
CHCESZ ZAPYTAĆ O OBSADĘ --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics35/646.htm
JESTEŚ POCZĄTKUJĄCY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/forum29.htm
-
- Przyjaciel forum
Na zdjeciu sa: R. rotundifolia, Blyxa japonica, Hemianthus micranthemoides, Hemianthus callitrichoides i Anubia nana "petite" (mini Anubia)dzidek1983 pisze:oj ja widze ze to wzniesienie stworzone jest jeszcze z trzeciej roslinki (na samym przodzie), niestety nie poznaje jakiej