Czy tak może być?

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

fafi
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Fafi

Czy tak może być?

Post autor: fafi » 2007-10-29, 17:59

Kolega chce mieć małe ok 30l akwarium i chce w nim mieć neonki i bojownika. Niektórzy twierdzą że nie mogą by razem inny że mogą i ile tych neonków?

Oloakwa
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Olek
Kontakt:

Re: Czy tak może być?

Post autor: Oloakwa » 2007-10-29, 21:44

Hmm ja bym pozostał przy bojowniku czyli harem 2 samice + samiec

A jeśli chodzi o neonki to 5 wystarczy i 1 bojownik wydaje mi się że będzie dobrze;]
Jeśli pomogłem to naciśnij pomógł :D

norbi
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Norbert

Post autor: norbi » 2007-10-30, 19:24

nie wiem jak inni ale ja myśle że między bojownikiem a neonem innesa jest zbyt duża różnica wymaganej temperatury ( bojowniki lubią wodę cieplejszą a neony innesa trochę chłodniejszą ), chyba że myślisz o neonach czerwonych, wtedy wymagania tych dwóch gatunków pokrywały by się. Zaznaczam że mogę sie mylić, dobrze by było jak by ktoś jeszcze wypowiedział się na ten temat

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2007-10-31, 10:14

akurat sie tak sklada ze mam harem bojownika ze stadkiem neonkow w jednym akwa

temperatura w okolicach 25-26*C nie przeszkadza rybciom i nie chorują... jezeli chodzi o jakąś agresję międzygatunkową to nie zaobserwowałem... samiec bojownika po prostu całą swoją uwagę poświęca samicom i nie ma czasu ganiać za neonkami, które z koleji czują respekt do większego bojownika i ogólnie znają swoje miejsce w szeregu

nie mniej jednak wydaje mi się iż 30 litrów to za mało na te dwa gatunki

ja bym się zdecydował na harem bojownika, tylko i wyłącznie... neonki bym sobie odpuścił

ODPOWIEDZ