116L aktualizacja

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

pat2890
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Patryk

Re: 116L aktualizacja

Post autor: pat2890 » 2007-10-31, 19:51

Cudeńko !! ;D

10+/10 ;)
Akwa 112:] :
1+2 Apistogramma Macmasteri
10 Neonów Innesa
5 Kiryski (2x Panda + 3xPstry)
3 Otoski

Danio12345
Akwarysta
Pojemność akwarium: 174
Imię: Micha³

Post autor: Danio12345 » 2007-10-31, 22:35

:shock:

piękne akwarium. To wszystko.
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-11-01, 13:29

przyjemny zbiorniczek ;)
sam muszę się wziąć za swój... Cały czas nad nim pracuje, ale najpierw muszę popracować nad jakością roślin potem nad aranżacją...
Od Slantera uczę się, że każdy może mieć ładne akwarium roślinne. Nie traktujcie Slantera jak boga roślinnych akwariów. To fakt, ma bardzo ładne, ściślej piękne akwaria z ładnymi zdrowymi roślinami. Ale ciągle powtarzając, "Slanter to musi mieć piękne akwaria bo to Slanter ale ja nigdy nie będę miał choć w połowie takich bo to jestem ja" nie wsłuchujecie się w głos samego Slantera i niweczycie po części jego pracę. Gwarantuje wam, że każdy z nas może mieć piękne akwarium, właśnie Slanter, który jest mimo swojej wiedzy zwykłym człowiekiem jest właśnie tego przykładem. Slanter nie po to pomaga nam i dzieli się swoją wiedzą żebyśmy chowali ją do szuflady tylko po to, by samemu ją zastosować. Gwarantuje wam, że Slanter ucieszy się, jeśli dzięki jego pomocy zobaczy w galerii czyjeś akwarium tak samo ładne a może nawet piękniejsze od jego. Widać po nim że to pasjonat i chce tą pasją zarażać. Wsłuchajcie się w jego głos tak jak i ja to zrobiłem, skoro tak jak i ja go cenicie i podziwiacie.

btw
Slanter piękne akwarium, ale obaj wiemy, że stać Cię na więcej, i po kolejnej niedalekiej zmianie będzie jeszcze lepiej ;)
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
mlody1221
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Adrian
Nazwisko: Olbrzymek
Kontakt:

Post autor: mlody1221 » 2007-11-01, 17:36

A ja mam takie jedno małe pytanie:
Co ty robisz że twoje rośliny są takie piekne i są tak ładnie wybarwione???
Bo moje trochę są w złym stanie i nie wiem co mam zrobić żeby były w dobrej formie!!!

Slanter
Przyjaciel forum
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2007-11-01, 23:00

Morter pisze:Od Slantera uczę się, że każdy może mieć ładne akwarium roślinne.
Absolutnie! I wcale nie wymaga to Bog wie jakich umiejetnosci.
Morter pisze:Nie traktujcie Slantera jak boga roślinnych akwariów.
Absolutnie! Jestem tylko podrzednym duchem. Ofiary prosze skladac T. Amano. :-D
Morter pisze:"Slanter to musi mieć piękne akwaria bo to Slanter ale ja nigdy nie będę miał choć w połowie takich bo to jestem ja"
Morter donies mi gdy uslyszysz kogos mowiacego w ten sposob. Utne sobie z nim lub nia prywatna pogawedke :evil:
Morter pisze: każdy z nas może mieć piękne akwarium, właśnie Slanter, który jest mimo swojej wiedzy zwykłym człowiekiem jest właśnie tego przykładem.
To prawda. Jednak fajnie byloby byc bogiem akwariow roslinnych! "Lotosie po trzykroc powiadam ci, rosnij!! ;-)
Morter pisze:Slanter nie po to pomaga nam i dzieli się swoją wiedzą żebyśmy
chowali ją do szuflady tylko po to, by samemu ją zastosować.
Dodam tylko, ze Slanter siedzi w akwariach roslinnych dluzej niz niektorzy forumowicze biegaja po swietej Ziemi ;-) Mowie o tym glownie po to by obalic mozliwe domniemania, iz aby hodowac ladne rosliny trzeba miec jakis talent czy smykalke. Owszem, aby tworzyc prawdziwe dziela sztuki typu Amano, trzeba miec troche talentu. Nie trzeba byc jednak Van Goghiem aby ladnie rysowac.
Morter pisze: Gwarantuje wam, że Slanter ucieszy się, jeśli dzięki jego pomocy zobaczy w galerii czyjeś akwarium tak samo ładne a może nawet piękniejsze od jego.
Piekniejsze od moich??!! :-x Powaznie jednak, byloby to dla mnie przyjemnoscia a zaszczytem jesli ktos stworzylby jakies cudo uzywajac moich wskazowek.
Morter pisze:Widać po nim że to pasjonat i chce tą pasją zarażać. Wsłuchajcie się w jego głos tak jak i ja to zrobiłem, skoro tak jak i ja go cenicie i podziwiacie.
Dobra Morter, ile sie nalezy? ;-)
Morter pisze:Slanter piękne akwarium, ale obaj wiemy, że stać Cię na więcej, i po kolejnej niedalekiej zmianie będzie jeszcze lepiej ;)
Pracuje na czyms nowym. Jak bedzie gotowe to pokaze. Najgorszy jednak jest brak czasu. Jestem ponownie w szkole co zabiera mi caly czas, ktory normalnie poswiecam na swoje akwaria. Tortura jakiej juz dawno nie zaznalem! :cry:

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-11-02, 00:14

A nie mówiłem :D

mam to samo, chętnie bym coś zrobił, ale totalnie niema czasu, a zapowiada się że będzie go jeszcze mniej (mam nadzieje zacząć jakąś pracę, akwarystyka to w końcu drogie hobby;) ) nawet nie mam czasu jechać po krewetki, już z 3 tygodnie się zbieram no i nie mogę no...
Slanter pisze:Jednak fajnie byloby byc bogiem akwariow roslinnych! "Lotosie po trzykroc powiadam ci, rosnij!! ;-)
hehehe, ewentualnie "glonie w imię Amano rozkazuję Ci przepadnij" :D
Slanter pisze:Jestem tylko podrzednym duchem. Ofiary prosze skladac T. Amano
to już wiemy skąd takie ładne roślinki :D Slanter codziennie rano robi całopalenie dla wielkiego mistrza pewnie ;)

[ Dodano: 2007-11-02, 10:19 ]
Slanter pisze:"Slanter to musi mieć piękne akwaria bo to Slanter ale ja nigdy nie będę miał choć w połowie takich bo to jestem ja"

Morter donies mi gdy uslyszysz kogos mowiacego w ten sposob. Utne sobie z nim lub nia prywatna pogawedke :evil:
może nie dokładnie o to chodziło, ale takie podejście mamy tu ;)

Slanter napisał/a:
LOL Czyzbym wyczuwal nute sarkazmu?
D4ni3l:
Nie! Skądże! Po prostu chodziło mi o to, że np. nigdy nie będę miał takiej ludwigii repens jak Ty :)
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2007-11-02, 20:54

Slanter, odwaliłeś kawał dobrej roboty. Akwarium pięknie się prezentuje. Tworzy ciekawy klimacik. czekać tylko jak mały heniek troszkę zarośnie:)

Slanter
Przyjaciel forum

Post autor: Slanter » 2007-11-02, 22:03

Dziekuje wszystkim! Co do HC (Hemianthus callitrichoides) to wlasnie czekam az zupelnie zarosnie. Jesli chodzi o te rosline to mam z nia zwiazek typu milosc-nienawisc. Jest to absolutnie numer jeden na liscie przebojow jesli chodzi o pokrycie podloza w malych zbiornikach. Jesli jednak chodzi o jej uprawe...To juz inna historia :evil:

Awatar użytkownika
jeden
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 450
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: jeden » 2007-11-12, 20:26

Piękny zbiorniczek:) na pewno nie gorszy od swojego większego brata:P ocena: 15/10

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2007-11-12, 21:22

Slanter akwarium jest ciekawe ma klimat. Tylko takie pytanko dla zwiększenia wiedzy: czy masz specjalne świetlówki "wszerz" akwa, bo rośliny czerwone w rogu, przy świetlówkach "wzdłuż" akwarium zwykle mają mniej światła niż te w Centrum.

P.S. Mojemu bratu Twoje akwarium (To) podoba się najbardziej. Gdy pytałam dlaczego, to odpowiedź: nie lubi jak jest akwa zawalone " zielskiem " A u Ciebie widać całe tło 8-)

Slanter
Przyjaciel forum

Post autor: Slanter » 2007-11-12, 21:56

Oto rodzaj lamp jakich uzywam. Dwie compact fluorescent po 65W kazda. Boki akwarium wciaz otrzymuja troche mniej swiatla niz srodek ale nie jest najgorzej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2007-11-14, 18:29

Dzięki Slanter :-D . Mam jeszcze jedno pytanko (nie będę Cię więcej zadręczać), pisałeś nieraz, że sztuka leży w odpowiednim podcinaniu rośliny. Masz jakiś specjalny sposób :?:

Slanter
Przyjaciel forum

Post autor: Slanter » 2007-11-16, 17:49

Akwarybka pisze:nie będę Cię więcej zadręczać
Nie zadreczasz ;-) Po to tutaj jestem! Wlasciwie zadalas bardzo dobre pytanie. Do podcinania stosuje nozyce akwarystyczne ale i zwykle ostre nozyce lub nozyce chirurgiczne (jesli ktos ma dostep) wystarcza. W najblizszym czasie zamieszcze zdjecia z procesu podcinania roslin w moim akwarium. Mistrzem w tym nie jestem ale cos tam mi wychodzi.

Awatar użytkownika
DevaDestroy
Forumowicz
Pojemność akwarium: 120
Imię: Sylwia
Kontakt:

Post autor: DevaDestroy » 2007-11-22, 16:33

bardzo bym chciała pewnego dnia dojść do choćby minimum tej twojej "perfekcji"
potrafię się wgapiać w Twoje akwa godzinami i starać się przestudiować każdy Twój ruch
starać się spojrzec w wyobraźni na to co i w jaki sposob kiedyś moglabym stworzyc.
Zdaję sobie sprawę iż nigdy mi się to nie uda - posiadanie tak pięknego akwa i posiadanie chocby polowy twojej wiedzy i doswiadczenia.
Po pierwsze dlatego ze masz chyba cudowne ręce po drugie takie akwa wymaga jednak "odrobimy" wkładu finansowego na co w najblizszej przyszłości nie będę mogła sobie pozwolić.

Każde twoje akwa zapiera dech w piersi

Pisz co u ciebie
opisuj wszystko koniecznie albo wydaj książkę :)
z poradami dla takich zwykłych ludzi jak ja

Gratuluję ci, zazdroszczę i dopinguję każde Twoje działanie z całego serca.
Looking 4 job =/

ODPOWIEDZ