Mętna woda i padające rybki...POMOCY:(

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Damiano
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Damian

Mętna woda i padające rybki...POMOCY:(

Post autor: Damiano » 2007-10-31, 15:45

Witam.Akwarystyką zajmuje sie od niedawna...mam narazie 25 litrowe akwa filtr z pompka i grzałke 15W...od niedawna mam mętną wode... na poczatku byla jak mgla i słabo było widac rybki ale teraz juz mniej.....ale co najgorsze padaja mi ryby!!!Miałem glonojada,2platki,2danio pregowane,2molinezje(black molly),kardynałka chinskiego,hokejowke,2 gupiki i kosiarke....padly mi 2 danio,2molinezje i kardynalek (ale byl mlody i go skubaly)Nie wiem co robic... zostało mi 7 ryb.....może problem tkwi w zarybieniu...? sam juz nie wiem

Awatar użytkownika
Alexa_Vega
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Alexa
Nazwisko: Vega

Re: Mętna woda i padające rybki...POMOCY:(

Post autor: Alexa_Vega » 2007-10-31, 16:05

Damiano pisze:Może problem tkwi w zarybieniu...?
Abstrahując od tego, że masz za dużo ryb to ryby te kompletnie nie nadają się do takiego litrażu. Nudne staje się powtarzanie: "danio, platki, neonki,kiryski to ryby stadne nie trzyma się ich po 2-3 sztuki" oraz "kosiarka, zbrojniki, molinezje są za duże do Twojego akwarium".
Damiano pisze: Od niedawna mam mętną wodę. Na początku była jak mgła i słabo było widać rybki ale teraz już mniej, ale co najgorsze padają mi ryby.
Nie wiem jak dawno było zalane akwarium i jak dokonujesz podmian wody. Jeśli pod Twoim opisem "woda jak mgła" kryje się zmętnienie na skutek niedawnego zalania tudzież wymiana całej wody to sprawa jest oczywista.

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: D4ni3l » 2007-10-31, 16:11

Domyślam się, iż niedawno zalałeś akwarium i z pośpiechem wpuściłeś rybki.
Otóż, mętna woda to normalność w nowo założonym akwarium (ile tego na forum było, uhh!) a ryby padają Ci, bo masz złe parametry wody, która w dodatku jest prosto z kranu.
Sądzę, że w twoim akwarium nie rozwinął się nawet cykl azotowy ( http://www.pmp.p-net.pl/biologia/obieg_ ... ezrocz.gif ).

Pozdrawiam.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-11-01, 15:32

dodaj do akwarium jak najszybciej szczepy bakterii np nitrivec sery. Napisz ile dni ma akwarium. Popracuj nad obsadą, w 25 litrach można trzymać niewiele rybek...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

ODPOWIEDZ