JAK DLUGO ?!?

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Czarek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Czarek

JAK DLUGO ?!?

Post autor: Czarek » 2007-10-31, 13:19

witam mam problem tzn nie do konca ja chciał bym was zapytac jak dlugo rybki mogo byc w trasie ?? Mianowicie moje narzeczona pojechala w delegacje na Ukraine i powidzeiała ze piekne rybki sa tam których w polsce nie ma. Niedaleko Krym i morze Czarne wiec moze jakies ciekawe gatunki mi przywiezie ale jest problem
Że mniej wiecej jej powrot bedzie trwal 12h i nie wiem czy jej dobre checi oplaca sie :(
jak znacie jakis sposob na przewozenie rybek w tak dlugim czasie podzielcie sie

wiem wiem ze sprzedawca zawsze powie ze dojedzie bez problemu ale ja wole byc przezorny myslalem o jakiejs torbie do ktorej wchodzi rurka z korkiem i co jakis czas musiala by dmuchnac w ruree :D:D:D ale wiecie sprawa ciezka bo na odleglosc i nie tak latwo to zrobic przez telefon :( ja bym cos wymyslil jak bym tam byl

pomocyy !!!!
Ostatnio zmieniony 2007-10-31, 16:33 przez Czarek, łącznie zmieniany 1 raz.
OBSADA
---112 l---
2 ramirezy
2 gurami zlote
2 gurami calujace
11 neonkow
2 danio
4 zalobniczki albinostyczne
1 sumik szklisty
3 krewetki

---60l---
15 maluchów ramirez
1 krewetka
1 glonojad
4 malusieńkie glonojady

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: JAK DLUGO ?!?

Post autor: Morter » 2007-10-31, 14:54

jeśli chodzi o sam przewóz to rybki musiały by być zapakowane w worki do transportu ale uzupełnione nie powietrzem a czystym tlenem i to w stosunku 2 części tlenu na jedną część powietrza. Taki worek do kartonu odpowiednio wypakowanego np gazetami czy kolejnymi workami. Większy jednak problem jest przy w wozie żywych organizmów. Zważywszy zwłaszcza, że to przewóz przez granicę z Unią Europejską więc dodatkowe zaostrzenia... Potrzebna by była zgoda lekarza weterynarii itp, więc chyba gra nie warta świeczki...
Czarek pisze:Niedaleko Krym i morze Czarne wiec może jakieś ciekawe gatunki
czy to mają być gatunki morskie?? Bo jeśli tak, to szczególnie odradzam...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Post autor: lolek » 2007-10-31, 15:45

Z dojazdem nie będzie problemu, co innego jeśli chodzi o przewóz przez granicę, celnik pewnie będzie chciał zaświadczenie z którym będzie na pewno problem.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

Czarek
Forumowicz

Post autor: Czarek » 2007-11-01, 15:53

:shock: nie mozliwe zeby mi 3 czy 4 rybek przez granice nie puscili wsadzi w bagasz podruzny razem z kanapkami i bedzie miodzio powiem jej ze wrazieczego niech sie tlumaczy ze nie miala z kim zostawic rybek i zabiera je ze soba :D:D:D czyli czysty tlen pół na pół z woda tak ? czy sprzedawca bedzie na tyle rozgatniety ze bedzie wiedzial jak to zrobic ? jak sadzicie ? to nie polska ze cos nie pasuje tylko Ukraica :/ a i zgadzam sie z przewozem bo UK jeszcze w uni nie jest :cry: szkoda dam wam znac co z tego wyniknie moja dziwczyna jest sprytna cos wymysli
OBSADA
---112 l---
2 ramirezy
2 gurami zlote
2 gurami calujace
11 neonkow
2 danio
1 sumik szklisty
3 krewetki

---60l---
15 maluchów ramirez
1 krewetka
1 glonojad
4 malusieńkie glonojady

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-11-02, 11:27

Jeżeli zostaniesz złapany z tymi rybami konsekwencje są dosyć surowe - ryby zostana Ci natychmiast odebrane a dodatkowo skończy sie to co najmniej wysoka grzywna i wyrokiem w zawieszeniu za przemyt. O ikle gatunek nie będzie chroniony - wtedy zapomnij o zawieszeniu.

... a morskich ryb w ten sposób wogóle nie przewieziesz.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Czarek
Forumowicz

Post autor: Czarek » 2007-11-02, 18:44

Maol chce slodkowodne rybki ale jezeli to ma byc przemyt to raczej nie poprostu jezeli puszcza to puszcza a jak nie to niewiem co moja dziwczyna zrobi.
Mam nadzieje ze puszcza nie beda chyba tacy surowi o 2-3 male rybki a jak tak to czeka je amnestia
OBSADA
---112 l---
2 ramirezy
2 gurami zlote
2 gurami calujace
11 neonkow
2 danio
1 sumik szklisty
3 krewetki

---60l---
15 maluchów ramirez
1 krewetka
1 glonojad
4 malusieńkie glonojady

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-11-02, 18:59

Czarek pisze:jezeli to ma byc przemyt to raczej nie poprostu jezeli puszcza to puszcza a jak nie to niewiem co moja dziwczyna zrobi.
no właśnie o to chodzi, że jeśli o tym nie powiesz i nie będziesz miał dokumentów, to to będzie przemyt...Kwestia czy będą dokładnie szukać czy nie, a jeśli będą i to będzie ukryte, to będzie wyglądało jak przemyt, i nie oszukujmy się w rzeczywistości nim będzie... Mogą się czepiać, bo nie będą wiedzieli czy to np nie jest chroniony gatunek itp. wątpie żeby się na tym znali i dziewczyna może mieć większe problemy i nieprzyjemności... Nie wiadomo czy warto...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

ODPOWIEDZ