Mętna woda

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

elendil84
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 45
Imię: Albert
Nazwisko: Kowalski
Kontakt:

Mętna woda

Post autor: elendil84 » 2007-11-03, 16:25

Cześć,
kupiłem wczoraj 40 litrowe akwarium, rośliny, napowietrzacz. Kamyczki, korzeń i filtr mam ze starego zbiornika (to było malutkie akwarium dawno temu). Zagospodarowalem wczoraj teren, wlałem wode, włączyłem filtr, napowietrzacz i oświetylenie. Delektowałem się czyściutka wodą. Na noc wyłączyłem wszystko. Dziś rano woda nie jest już przejżysta. Ma temperaturę 25 C, pływają w niej jakieś drobinki i jest mętna.
Co się stało? Gdzie popełniłem bład? Czy błędem było wyłączenie na noc filtra i całej reszty? Czy to poprostu normalna kolej rzeczy i tak zachowuje się akwarium w początkowym stadium rozkwitu.
Co dalej powinienem robić, czy wymienić wode? A może woda sie niebawem ustabilizuje?
Jak uniknąć takich błedów na przyszłość.
Oczywiście nie mam jeszcze rybek.
Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Mętna woda

Post autor: maol » 2007-11-03, 16:30

Wyłączenie filtru i napowietrzania na noc to częsty błąd. Maja chodzić cały czas, 24h na dobę. A mętna woda? To normalne przy starcie akwarium, za kilka dni sie wyklaruje. Pamiętaj, żeby poczekać jeszcze co najmniej 2 tygodnie z wpuszczeniem ryb.

Temat zamykam ze względu na mnogość podobnych
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Zablokowany