Piana na powierzchni

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Piana na powierzchni

Post autor: Akwarybka » 2007-11-07, 20:21

U mojej kuzynki widziałam kiedyś nie włączony filtr w akwarium. Pytałam sie jej czemu i odpowiedziała mi, że jak jest włączony to sie robi taka "piana" na powierzchni wody, a jej się ona nie podoba. Porządnie dałam jej do zrozumienia, iż nie włączony filtr przez cały dzień to katastrofa (13 okrzyczała 16 :-> ) a jakaś tam "piana" to pikuś, bo dla ryb filtr jest ważniejszy niż jej widzimisie! Ale moje pytanko: skąd ona sie bierze? W moim akwarium pojawiała się czasami ale po jednym dniu znikała...

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Piana na powierzchni

Post autor: maol » 2007-11-07, 20:28

Piana w akwarium ma kilka pochodzeń. Oczywiście może powstawać jako np. gniazdo bojownika. Ale to nie w tym przypadku. Może pochodzić z zanieczyszczeń wody, szczególnie białkowych - one często powodują powstawanie piany, zresztą jest to wykorzystywane przy ich usuwaniu. Stawiam na to, że Twoja kuzynka ma mocno przerybione akwarium i sporo związków azotowych - i to jest pewnie przyczyną powstawania piany.

No i , w co już raczej nie wierzę, ale piana może pochodzić z zanieczyszczeń środkami chemicznymi - głownie czyszczącymi....
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Inos
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Iwona

Post autor: Inos » 2007-11-07, 20:38

A czy ta piana pojawia się tylko wtedy gdy filtr jest włączony?
Jeśli tak to przydałoby się sprawdzić co filtr ma wśrodku-czytałam kiedyś ,że powodem powstawania piany, była podkładka w filtrze wewnętrznym wykonana ze skóry.
pozdrawiam
Inos

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2007-11-09, 14:26

Nie filtr był gąbkowy nic podejrzanego w środku nie było. Ale chyba masz rację maol chodzi o przerybienie... Piana robi sie tylko gdy filtr jest włączony.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-11-09, 14:44

Na początek włączyłbym filtr na stałe. To, jakby nie było, zacznie ograniczać ilość substancji azotowych. Dodatkowo, pianę usuwałbym mechanicznie, np. łyżką, to również pomoże. Ale filtr na stałe obowiązkowo!!!
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ