Moje skromne 60 L
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Olek
- Kontakt:
Re: Moje skromne 60 L
Witam mam pytanie czy odbłysnik do akwarium coś pomoże żeby roslinki ładniej rosły do tego bedzie co2 z bimbrowni i nawozy co o tym myślicie??
Jeśli pomogłem to naciśnij pomógł 

- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
Piotrek nie równaj swoich wyników z tymi powyżej, bo tu jest 0,3W/l, ale mogę się założyć, że jak byś dał jeszcze CO2 to miał byś piękną i bujną roślinność.
Oloakwa, odbłyśnik da bardzo mało, przydała by się jeszcze jedna 18W, lub chociaż 15W i było by super. Do tego bimbrownia i Tropical Ferrero i masz piękną i bujną roślinność.
Sam teraz się zaczynam bawić w roślinne i wiem, że z tym wszystkim nie jest łatwo, tym bardziej jak jest się gimnazjalistą tak jak ja. Bo kasa z nieba nie leci, a za coś trzeba ten sprzęt kupować.
Co do nawozów to zależy jakie masz już nawozy, ale widzę, że obsada rybna nie mała więc już napisałem jaki nawóz. Nawozy Tropicala są tanie i dobre, mogę również polecić Planta Garnier (wszystkie z tej serii) oczywiście należy dostosować do swojego akwarium. Ja jednak zostaję przy Tropicalu, bo przy nim mam najładniejsze roślinki.
Pozdrawiam
Oloakwa, odbłyśnik da bardzo mało, przydała by się jeszcze jedna 18W, lub chociaż 15W i było by super. Do tego bimbrownia i Tropical Ferrero i masz piękną i bujną roślinność.
Sam teraz się zaczynam bawić w roślinne i wiem, że z tym wszystkim nie jest łatwo, tym bardziej jak jest się gimnazjalistą tak jak ja. Bo kasa z nieba nie leci, a za coś trzeba ten sprzęt kupować.
Co do nawozów to zależy jakie masz już nawozy, ale widzę, że obsada rybna nie mała więc już napisałem jaki nawóz. Nawozy Tropicala są tanie i dobre, mogę również polecić Planta Garnier (wszystkie z tej serii) oczywiście należy dostosować do swojego akwarium. Ja jednak zostaję przy Tropicalu, bo przy nim mam najładniejsze roślinki.
Pozdrawiam
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Witam sorry że tak poźno ale mam pytanie bo zrobiłem tą bimbrownie lecz nie chodziła przez jakiś czas po okolo 5 godzinach zaczela chodzić i po nocy zdechły mi 2 molinezje a wcześniej było gites czy to może jest tak że mam za mało światła i się molinezje podusiły z braku tlenu ( mam 18 W i 8 to nie za mało?) to było jakieś 2 tyg temu tylko teraz sobie przypomniałem nie wiem co robic;/

- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Iwona
Bimbrownię najlepiej podłączyć rano , wtedy można obserwować rybki i w razie niepokojących objawów można zareagować .
W nocy rośliny pobierają tlen a wytważają dwutlenek węgla do tego doszła jeszcze bimbrownia , która świeżo podłączona, wypuszczała sporo co2.Rybki podusiły się z braku tlenu , światło nie ma tu nic do rzeczy ,widocznie masz słabe napowietrzanie.
W nocy rośliny pobierają tlen a wytważają dwutlenek węgla do tego doszła jeszcze bimbrownia , która świeżo podłączona, wypuszczała sporo co2.Rybki podusiły się z braku tlenu , światło nie ma tu nic do rzeczy ,widocznie masz słabe napowietrzanie.
pozdrawiam
Inos
Inos
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Aha czyli bimbrownie wlączac tylko rano a w nocy wylanczac

- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
ładny zbiorniczek:)
[ Dodano: 2007-11-12, 19:36 ]
patrząc na niego przypominają mi sie moje początki z akwarystyką:)
[ Dodano: 2007-11-12, 19:36 ]
patrząc na niego przypominają mi sie moje początki z akwarystyką:)
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Teraz akwa ma inny wygląd a jak dodam nowe roślinki i jak korzen bedzie zamodzielnie sie zatapial to wtedy bedzie "inaczej" i sie zastanawiam czy do korzenia dodac jeszcze anubias czy do kamienia bo się zastanawiam na zakupem tej roślinki