25l - co zmienić?

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

aisne
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Maria

25l - co zmienić?

Post autor: aisne » 2007-11-11, 17:01

Witam, jakiś miesiąc temu założyłam akwarium. Użyłam tego, którego już miałam w domu czyli jedynie 25l. No i mam problem z obsadą. Wpuściłam początkowo 7 neonów innesa. Chciałam coś do nich dodać, no i niestety w tym momencie zaufałam sprzedawcy z podobno najlepszego sklepu zoologicznego w Gdańsku...

Pan doradził mi, że mogę dodać jeszcze 2 kiryski spiżowe + 2 glonojady (proszę o pomoc w zidentyfikowaniu, załączam zdjęcie, choć wiem, że jest kiepskiej jakości - sprzedawca zapewniał, że ta ryba może być trzymana w tak małym akwarium, ale zaczynam mieć wątpliwości...)

No i po fakcie przeczytałam też na forum, że kiryski powinny być trzymane w większej grupie... I teraz nie wiem co powinnam zrobić, wolałabym nie musieć oddawać tych kirysków, no ale raczej już nie powinnam też dodawać im towarzystwa? Proszę o pomoc, bo nie chcę męczyć ryb :-(.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Alexa_Vega
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Alexa
Nazwisko: Vega

Re: 25l - co zmienić?

Post autor: Alexa_Vega » 2007-11-11, 17:18

aisne pisze: Pan doradził mi, że mogę dodać jeszcze 2 kiryski spiżowe + 2 glonojady.
Urok "naszych" kochanych sprzedawców.
aisne pisze: I teraz nie wiem co powinnam zrobić, wolałabym nie musieć oddawać tych kirysków, no ale raczej już nie powinnam też dodawać im towarzystwa? Proszę o pomoc, bo nie chcę męczyć ryb.
Uwielbiam to zdanie: Takie akwaria nie nadają się do hodowania ryb. :-P Radziłbym zostawić neony, resztę zdecydowanie oddać.

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Re: 25l - co zmienić?

Post autor: matmax426 » 2007-11-11, 17:28

jako posiadacz podobnego słoika doradze ci:
zmień akwarium na większe!!
przynajmniej 80l