Pielęgniczki kakadu + .... ;-)
Moderator: ModTeam
- OneBlood
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 20
- Imię: Roman
- Nazwisko: Sochacki
Pielęgniczki kakadu + .... ;-)
Mam prosbę o doradzenie mi jak moge zmienic moją obsade w akwarium zeby rybą zyło się lepiej :?: Pozbyc się zbrojnikow (zamienic je na otosiki)? Pozbyc się kiryskow? Noeony i kakadu chce raczej zostawic ;-) (wiem ze musze się pozbyc bocji wiec prosze o niewypominanie ze jest 1 ;-) )
- Sil
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysztof
Re: Pielęgniczki kakadu + .... ;-)
Romek, jaką powierzchnię dna ma Twoje akwarium?... bo 117l to raczej nietypowy zbiorniczek. Jakie parametry ma woda w akwarium (pH, twardości) oraz jaki jest układ A. cacatuoides, bo z podpisu to nie wynika ? Jak poznam odpowiedzi na te pytania to będę w stanie doradzić coś odnośnie samych pielęgniczek.
Co do towarzyszących... Jeżeli zależy Ci na odchowaniu potomstwa przez pielęgniczki to niestety będzie o to bardzo trudno, bo kiryski i zbrojniki zajmą się ikrą, a reszty dzieła zniszczenia dopełnią neony. Zbrojniki wymień na otoski, kiryski na najmniejsze z nich (pygmaeus, habrosus, hastatus), a neonki... skoro chcesz je zostawić to rozumiem, że akceptujesz ryzyko wybicia większości narybku.
Co do towarzyszących... Jeżeli zależy Ci na odchowaniu potomstwa przez pielęgniczki to niestety będzie o to bardzo trudno, bo kiryski i zbrojniki zajmą się ikrą, a reszty dzieła zniszczenia dopełnią neony. Zbrojniki wymień na otoski, kiryski na najmniejsze z nich (pygmaeus, habrosus, hastatus), a neonki... skoro chcesz je zostawić to rozumiem, że akceptujesz ryzyko wybicia większości narybku.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- OneBlood
- Stały bywalec
65cm / 45 cmSil pisze:jaką powierzchnię dna ma Twoje akwarium?
tym jest problem :-/ Walcze ze zmniejszeniem pH i twardosci bo mam strasznie zasadowa wode ( 8<) a twardosci nieznam (jednak zasadowa niemoze byc miekka :-| )Sil pisze:Jakie parametry ma woda w akwarium (pH, twardości)
Chodzi o samce i samice? Jak tak to sa 2 samce 3 samice (1 samiec jest bardzo maly , mniejszy od neona. Kiedy go kupowalem niemoglem go odroznic od samicy ;-) )Sil pisze:oraz jaki jest układ A. cacatuoides
Ile otoskow kowinienem mies w akwarium?Sil pisze:Zbrojniki wymień na otoski
Szkoda mi jest wymieniac neony, z tego co widziałm to inne ryby z tych rejonow nie sa tak ladne.. chyba ze polecisz mi jakies ryby zyjące w ławicach ;-)Sil pisze:to rozumiem, że akceptujesz ryzyko wybicia większości narybku.
- Sil
- Stały bywalec
Szkoda że akwarium nie jest dłuższe, a mniej szerokie - w takim zbiorniku łatwiej byłoby wydzielić odosobnione terytoria... i można by pokusić się może o jakiś drugi gatunek. W Twoim przypadku pilnowałbym jedynie kontaktów na linii oba same, bo nawet jeśli teraz jest spokój to jak młody podrośnie dominujący przestanie traktować go jak powietrze.OneBlood pisze:65cm / 45 cm
OneBlood pisze:Ile otoskow kowinienem mies w akwarium?
Sądzę, że 5-6 będzie w porządku.
Hmm... w sumie to nie pomyślałem o jednym... jakie to neony (?) Podobno zielone (simulansy) nie są aż takimi eksterminatorami narybku. Z innych rybek, które trzymają się w stadzie - drobnoustki obrzeżone.OneBlood pisze:Szkoda mi jest wymieniac neony, z tego co widziałm to inne ryby z tych rejonow nie sa tak ladne.. chyba ze polecisz mi jakies ryby zyjące w ławicach
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- OneBlood
- Stały bywalec
On chyba ma problemy z podrosnieciem... jest tego samego wieku co ten duzy...Sil pisze:jak młody podrośnie dominujący przestanie traktować go jak powietrze.
Te rybki mi się nawet podobaja :-D a czy drobnoustek Backforda to jest to samo? Ile tych drobnoustek mogł bym miec w akwarium ( dobrze by bylo jak najwiecej be teraz akwarium wydaje się takie "puste"... :-? )Sil pisze: drobnoustki obrzeżone.
Niestety ale są to neony innesa...Sil pisze:Hmm... w sumie to nie pomyślałem o jednym... jakie to neony (?)
Moze kiedys sie uda pomyslec o innej ilosci rybek bo czaje sie na akwarium 240 L ;-) ale jak narazie brak funduszy i miejsca w pokoju :-P
- Sil
- Stały bywalec
Może być to spowodowane dominacją większego samca i utrudnionym dostępem do pokarmu. Je normalnie? Często bywa przeganiany/atakowany?OneBlood pisze:On chyba ma problemy z podrosnieciem... jest tego samego wieku co ten duzy...
Drobnoustki Beckforda to inny gatunek. IMHO wcale nie są takie drobnouste, a dodatkowo są dużo skuteczniejszymi myśliwymi niż marginatusy - u mnie wykończyły swego czasu dwa tarła A. cacatouides. W Twoim akwarium mógłbyś mieć stadko zbliżone do tego innesów (15 szt.), ale oczywiście nie jednocześnie.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- OneBlood
- Stały bywalec
Nigdy niewidzialem zeby byl w jaki kolwiek sposob odganiany lub atakowany jednak w akwarium mozna go zobaczyc dosc zadko... (jest schowany albo pod korzeniem albo w roslinach z tył akwarium). Aha, co znaczy IMHO ? :-PSil pisze:Je normalnie? Często bywa przeganiany/atakowany?
czyli w sumie proponujesz mi miec :
5 Kakadu
ok 15 drobnoustkow
ook 4 kiryskow ale mniejszych
5-6 otoskow
tak?
- Sil
- Stały bywalec
IMHO = In My Humble Opinion = Moim skromnym zdaniem
Co do obsady - może być taka:
Apistogramma cacatuoides 1+3 (ten mniejszy samczyk raczej nie doczeka się lepszych czasów)
Nannostomus marginatus 15
Corydoras pygmaeus/habrosus/hastatus 10
Otocinclus affinis 6
Co do obsady - może być taka:
Apistogramma cacatuoides 1+3 (ten mniejszy samczyk raczej nie doczeka się lepszych czasów)
Nannostomus marginatus 15
Corydoras pygmaeus/habrosus/hastatus 10
Otocinclus affinis 6
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- OneBlood
- Stały bywalec
az 10 kiryskow? a moze byc np. 6 kiryskow a 18 Nannostomus marginatus ?
- Sil
- Stały bywalec
Jeżeli mówimy o mniejszych kiryskach to 10 sztuk to naprawdę bardzo rozsądna i minimalna liczba. A 18 drobnoustków możesz dać i tak ;-)az 10 kiryskow? a moze byc np. 6 kiryskow a 18 Nannostomus marginatus ?
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- OneBlood
- Stały bywalec
A jezeli w jakikolwiek uda mi się kuic to 240 l 8-) to ile rybek bys proponowal? (wtedy chcial bym zrobic bardziej biotop) Dodac jakis gatunek czy zostawic tylko te gatunki w większej ilosci np. 12 otosow, 30 drobnoustkow, 8 kakadu i 20 kiryskow? :-P
- Sil
- Stały bywalec
Taka decyzja zależy już od Ciebie :-D Ja chyba skusiłbym się na jednogatunkowe (mowa o pielęgniczkach rzecz jasna) akwarium z różnymi odmianami barwnymi A. cacatuoides, tj. Triple Red, Double Red, Orange Flash i ewentualnie - jeśli podobają Ci się odmiany ksantoryczne - Yellow/Gold. Układ 3+6 (po 1+2 trzech różnych odmian barwnych).OneBlood pisze:Dodac jakis gatunek czy zostawic tylko te gatunki w większej ilosci
Co do kąsaczowatych - zdecydowanie lepiej prezentowałoby się większe stadko jednego gatunku x25-30, chociaż akurat w przypadku większego, zakrytego zbiornika poszukałbym również pstrążenic (marmurkowej lub małej), więc może marginatusy x20 i 8-10 pstrążenic (?) Uzupełnieniem byłoby 10-12 otosków oraz ok. 15 mniejszych kirysków.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- OneBlood
- Stały bywalec
Jakos specjalnie niepodobaja mi sie te rybki :-?Sil pisze:pstrążenic (marmurkowej lub małej),
jak narazie bedzei problem z podmianą bo jestem w trakcie leczenia ryb.. ale pozniej gdzies sie zamowi drobnoustki itd. i mam nadzieje ze bedzie ok :-) wielki dzięki za pomoc :!:
- Sil
- Stały bywalec
A ja cały czas zastanawiam się nad taką koncepcją zbiornika, w której znalazłoby się miejsce dla gatunków "okresowo opuszczających akwarium" ;-) ... pstrążenic i smukleni...OneBlood pisze:Jakos specjalnie niepodobaja mi sie te rybki
Nie ma sprawy - jeżeli będziesz miał jakieś pytania odnośnie pielęgniczek i biotopu SA, pisz!OneBlood pisze:wielki dzięki za pomoc
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek