Problem
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
Problem
Mam mały problem z woda a konkretniej ze sie nagrzewa grzałka jest nastawiona na 24 stopnie a woda już ma 28... wina świetlówek 2x 18wat ze tak nagrzewają wodę tak mi sie zdaje .. co mam zrobić żeby temperatura tak nie rosła
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Re: Problem
ile litrów ma twoje akwarium???? Jeśli 112l to na pewno nie w tym tkwi problem. Może masz temperaturę w domu wysoką. Ja mam 4x18w i temp. jest na poziomie 26C-27C cały czas
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
1. wadliwy termostat grzałki:
jeśli grzałka ma kontrolkę pracy (taka małą żaróweczkę), to obserwuj, czy cały czas pracuje. Pokręć termostatem w lewo, potem w prawo i zobacz w którym momencie się włącza. Jeśli jest wyłączona, a temp wysoka, to przyczyny należy szukać w czym innym.
2. mozliwe że od lamp - uchyl lekko pokrywę (na jakieś 2-5cm) poprzez podłożenie czegoś - klocki lego sa świetne bo plastikowe, kolorowe i wybór wymiarów nieograniczony :-D
Zobazc jak temperatura będzie wyglądała po 5-6h.
jeśli spadnie, to znaczy, że lampy.
3. wysoka temperatura w domu - nie sądzę, żeby była aż tak wysoka, ale jeśli jest 24-25, to lampy mogą resztę dołożyć. Wtedy rób jak powyżej.
jeśli grzałka ma kontrolkę pracy (taka małą żaróweczkę), to obserwuj, czy cały czas pracuje. Pokręć termostatem w lewo, potem w prawo i zobacz w którym momencie się włącza. Jeśli jest wyłączona, a temp wysoka, to przyczyny należy szukać w czym innym.
2. mozliwe że od lamp - uchyl lekko pokrywę (na jakieś 2-5cm) poprzez podłożenie czegoś - klocki lego sa świetne bo plastikowe, kolorowe i wybór wymiarów nieograniczony :-D
Zobazc jak temperatura będzie wyglądała po 5-6h.
jeśli spadnie, to znaczy, że lampy.
3. wysoka temperatura w domu - nie sądzę, żeby była aż tak wysoka, ale jeśli jest 24-25, to lampy mogą resztę dołożyć. Wtedy rób jak powyżej.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
Wyłączyłem grzałkę .. i temp rano jest 26 stopni aa wieczorem dobija do 28 ;/