Oswietlenie do 126l
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: monica
- Kontakt:
Oswietlenie do 126l
Możecie mi tutaj powiedzieć jakie oświetlenie było by właściwe do mojego akwa. ?
- Alexa_Vega
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Alexa
- Nazwisko: Vega
Re: Oswietlenie do 126l
Rodzaj oświetlenia zależy przede wszystkim od rodzaju akwaria i od zasobności portfela. Jeśli ma to być Malawi lub Czarne Wody to oświetlenie może być standardowe (0.3W/l). Jeśli to ma być akwarium roślinne to trzeba już lepsze oświetlenie (0.5-0.8w/l). Możesz zdecydować się na świetlówki T8, jeśli masz większy budżet możesz zainwestować w T5 lub lampę HQI. Przy wyborze świetlówek raczej decydują indywidualne gusta. Jeżeli lubimy kolor żółty to wybierzemy świetlówki o temperaturze 4000K, jeżeli barwy chłodniejsze to wybierzemy 6500K fiolet tudzież błękit zapewnią świetlówki o temperaturze powyżej 10000K. Należy zwrócić uwagę aby świetlówka miała w miarę wysoki stopień oddawania barw (Ra). Przy akwariach roślinnych warto też tak wybrać świetlówki, aby uzyskać minimum 35-40lumenów/litr
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Czym się różnią wymienione przez Ciebie świetlówki ? (po za zasobnością portfela )Alexa_Vega pisze:świetlówki T8, jeśli masz większy budżet możesz zainwestować w T5 lub lampę HQI
- Sil
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysztof
O różnicach między T8 i T5 pisałem kilkakrotnie - ostatnio w tym temacie:monica pisze:Czym się różnią wymienione przez Ciebie świetlówki ?
http://e-akwarystyka.pl/topics38/4099.htm#30658
HQI do 126l :-? Raczej nie polecam... za duża moc - trzeba by powiesić je co najmniej 40cm nad zbiornikiem... rozproszenie strumienia świetlnego, straty... raczej nie tędy droga.Alexa_Vega pisze:lub lampę HQI
W pozostałych kwestiach Alexa wszystko Ci opisała...
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- Alexa_Vega
- Forumowicz
W temacie HQI raczej ekspertem nie jestem. Nie stosowałem, nie stosuje, nie będę stosował. Jednakże spotkałem się na niektórych forach ze stosowaniem HQI w takich zbiornikach, dlatego tylko zaznaczyłem taką opcję. Skoro taki wytrawny znawca twierdzi, że nie tędy droga to nie wato zbaczać :mrgreen:Sil pisze:HQI do 126l :-? Raczej nie polecam... za duża moc - trzeba by powiesić je co najmniej 40cm nad zbiornikiem... rozproszenie strumienia świetlnego, straty... raczej nie tędy droga.
- Sil
- Stały bywalec
Też nie czuję się (w najmniejszym stopniu) ekspertem w temacie HQI ;-)Alexa_Vega pisze:W temacie HQI raczej ekspertem nie jestem. Nie stosowałem, nie stosuje, nie będę stosował. Jednakże spotkałem się na niektórych forach ze stosowaniem HQI w takich zbiornikach, dlatego tylko zaznaczyłem taką opcję. Skoro taki wytrawny znawca twierdzi, że nie tędy droga to nie wato zbaczać
Znam osoby, które w podobnych [90x45x45] zbiornikach decydują się na HQI (w połączeniu z T5) jednak są to osoby posiadające bardzo duże doświadczenie, a i dla nich nie zawsze "przygoda" z tak dużym natężeniem światła kończy się sukcesem (czyli brakiem wysypu glonów).
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Ja mam roślinki i mieszane rybki czy to az tak trudno żeby to utrzymac :-? :-? :-?
Chyba się pochlastam w tym co do mnie piszecie :
Chyba się pochlastam w tym co do mnie piszecie :
Alexa_Vega pisze:6500K fiolet
Alexa_Vega pisze:temperaturze 4000K
Matko tyle tego w sklepach i bądź tu mądryAlexa_Vega pisze:wysoki stopień oddawania barw (Ra)
- Alexa_Vega
- Forumowicz
Jeśli wybrałabyś świetlówki T8 to trzeba byłoby co najmniej 4 świetlówki 18W. Uzyskasz w ten sposób 0,57W/l, co jest nie najgorszym wynikiem i dla średnio wymagających roślin wystarczy. Można byłoby zamontować 5 świetlówek i uzyskać 0,71W/l, co jest już wartością maksymalną dla początkującego, przy takiej wartości trzeba już dobrze nawozić akwarium CO2 i nawozami płynnymi. Przy standardowych pokrywach byłby problem z założeniem dodatkowych 3 świetlówek. W przypadku 4 świetlówek można byłoby zdecydować się na 2XPhilipsAquarelle i 2XPhilips965. Uzyskałabyś wtedy jakieś 30 lumenów, może nie najlepiej ale ujdzie ;-) Świetlówki z serii 965 mają bardzo dobry współczynnik Ra oscylujący w okolicach 95%.
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Alexa_Vega, na przykladzie z "sera" czy one tez sa dobre ?

P.S.proszę o cierpliwość nad moja osoba ;-)

P.S.proszę o cierpliwość nad moja osoba ;-)
- Alexa_Vega
- Forumowicz
Nie stosowałem tych świetlówek. Najprawdopodobniej przy użyciu można tak dobrać świetlówki, aby uzyskać zadowalający efekt. Jednak po co przepłacać i kupować świetlówki Hagena czy Sery. Oczywiście zrobisz jak zechcesz :mrgreen:monica pisze: Na przyłladzie z "sera" czy one tez są dobre ?
- Sil
- Stały bywalec
Hmm... włożenie 4 świetlówek T8 pod pokrywę 126l (która ma całe 35cm szerokości) to niezłe wyzwanie; jeżeli chodzi o 5 świetlówek to już nie ma sił - na pewno trzeba by "rozebrać" pokrywę na czynniki pierwsze ;-)Alexa_Vega pisze:Jeśli wybrałabyś świetlówki T8 to trzeba byłoby co najmniej 4 świetlówki 18W. Uzyskasz w ten sposób 0,57W/l, co jest nie najgorszym wynikiem i dla średnio wymagających roślin wystarczy. Można byłoby zamontować 5 świetlówek i uzyskać 0,71W/l, co jest już wartością maksymalną dla początkującego, przy takiej wartości trzeba już dobrze nawozić akwarium CO2 i nawozami płynnymi.
Sądzę, że 4x18W na początek w zupełności wystarczy. Jeżeli masz problem z zakupem świetlówek poszukaj sklepu z Philipsami i zakup świetlówki z oznaczeniem 'TL'D... i teraz istotne - w zakończeniu są trzy cyferki... Pierwszą z nich musi być 8 lub 9 [to oznaczenie Ra - 8 to świetlówki ze współczynnikiem oddawania barw powyżej 80%, zazwyczaj ok. 85%; 9 powyżej 90%]; kolejne dwie cyfry wskazują na temaperaturę barwową, np. 65 to 6500K, 40 => 4000K itd. A w całości wygląda to tak: 'TL'D 865 czy 'TL'D 950...
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Sil, Alexa_Vega,
Dziękuje Wam ślicznie teraz już teraz wiem co mam kupić i na co się patrzyć przy zakupie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
P.S.A jeszcze jedno jak nie ma takich zdolności żeby wcisnąć tam dodatkowo jeszcze dwie ,czy sa jakieś dwie które zastąpią te 4 ? (cena nie gra roli)
Dziękuje Wam ślicznie teraz już teraz wiem co mam kupić i na co się patrzyć przy zakupie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
P.S.A jeszcze jedno jak nie ma takich zdolności żeby wcisnąć tam dodatkowo jeszcze dwie ,czy sa jakieś dwie które zastąpią te 4 ? (cena nie gra roli)
- Sil
- Stały bywalec
No ale te dwie też trzeba by w jakiś sposób zamontować pod pokrywą ;-)monica pisze: jak nie ma takich zdolności żeby wcisnąć tam dodatkowo jeszcze dwie ,czy sa jakieś dwie które zastąpią te 4 ?
Gdyby akwarium było nieco dłoższe (10cm!) to można by tam włożyć 2x39W T5 i to załatwiłoby sprawę... ale przy tej długości z T5 pozostają jedynie 24W.
Można byłoby spróbować jeszcze z Philips Master PL-L (niezintegrowane świetlówki kompaktowe), ale to jeszcze większa "jazda" i niestety [przynajmniej w Polsce] są problemy z częściami do tego typu oświetlenia.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
-
- Forumowicz
- Kontakt:
No moje akwa jest 80x45x35 kurcze może jakoś tam wymyśle coś (masakra :shock:
)
)
- liber175
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Rafa³
- Kontakt:
witama mam akwarium 60l i mam 45 wat 15x 3 watt czy to wytarczy do rolsinek zeby mi ladnie rosly narazie walcze z glonami 

Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam