Co radzicie?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Grzesiek
Co radzicie?
Witam (po raz pierwszy).
Mam zbiorniczek o pojemności 100l. Obsada: neonki, gupiki, glonojady, danio, kiryski, mieczyki (dwa samce). Raczej spokojne akwarium. Ale coś się dzieje niedobrego. Codziennie zdycha mi jedna rybka. Nie bardzo wiem dlaczego. Nie zauważyłem żadnych objawów chorób. Nie zauważyłem również, żeby rybki się gryzły między sobą. Chodzi mi głównie o mieczyki, które nie atakują innych. Mam również dosyć dużego (jak na moje akwarium) glonojada złotego. Ale z wiedzy jaką posiadam o glonojadach wiem, że mogą one jedynie się żywić padliną, nie polują na inne rybki. Pokarm to suchy Tropicala, ochotka mrożona i wodzień żywy. Temeratura wody: 25-27 stopni. Może chodzi o wodę? Dwa tygodnie temu była całkowicie wymieniana - wiem wiem, nie robi się tak, ale się przeprowadzałem do innej miejscowości i zabrałem ze sobą moich małych przyjaciół.
Parametry wody (od razu mówię, że test robiłem po raz pierwszy):
pH - 0,8
KH - 0,3 - 0,6
GH - 20
NO2 - 0,5 mg/l
NO3 - 50 mg/l (testy JBL).
Poza tym woda pieni się, gdy jest napowietrzana przez filtr, roślinki zaczynają tracić barwę i miejscami są "przeźroczyste". Dodałem uzdatniacz do wody AquaSafe oraz profilaktycznie FMC. Nawożę też rośliny Planta Gainer. Powinienem zaprzestać? Jak często podmieniać wodę i w jakich ilościach?
Co radzicie?
Mam zbiorniczek o pojemności 100l. Obsada: neonki, gupiki, glonojady, danio, kiryski, mieczyki (dwa samce). Raczej spokojne akwarium. Ale coś się dzieje niedobrego. Codziennie zdycha mi jedna rybka. Nie bardzo wiem dlaczego. Nie zauważyłem żadnych objawów chorób. Nie zauważyłem również, żeby rybki się gryzły między sobą. Chodzi mi głównie o mieczyki, które nie atakują innych. Mam również dosyć dużego (jak na moje akwarium) glonojada złotego. Ale z wiedzy jaką posiadam o glonojadach wiem, że mogą one jedynie się żywić padliną, nie polują na inne rybki. Pokarm to suchy Tropicala, ochotka mrożona i wodzień żywy. Temeratura wody: 25-27 stopni. Może chodzi o wodę? Dwa tygodnie temu była całkowicie wymieniana - wiem wiem, nie robi się tak, ale się przeprowadzałem do innej miejscowości i zabrałem ze sobą moich małych przyjaciół.
Parametry wody (od razu mówię, że test robiłem po raz pierwszy):
pH - 0,8
KH - 0,3 - 0,6
GH - 20
NO2 - 0,5 mg/l
Poza tym woda pieni się, gdy jest napowietrzana przez filtr, roślinki zaczynają tracić barwę i miejscami są "przeźroczyste". Dodałem uzdatniacz do wody AquaSafe oraz profilaktycznie FMC. Nawożę też rośliny Planta Gainer. Powinienem zaprzestać? Jak często podmieniać wodę i w jakich ilościach?
Co radzicie?
- Alexa_Vega
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Alexa
- Nazwisko: Vega
Re: Co radzicie?
Jeśli nie odczekałeś i od razu wpuściłeś ryby to bardzo źle. Bakterie nitryfikacyjne nie zdążył powstać na złożach filtra. Co zresztą widać po poziomie NO2 i NO3.Stichu pisze: Dwa tygodnie temu była całkowicie wymieniana - wiem wiem, nie robi się tak, ale się przeprowadzałem do innej miejscowości i zabrałem ze sobą moich małych przyjaciół.
Coś dziwne te parametry (pH i KH)Stichu pisze: pH - 0,8
KH - 0,3 - 0,6
GH - 20
NO2 - 0,5 mg/l
NO2 powinno wynosić 0. NO3 nie powinno być takie wysokie. Poziom optymalny 5-15mg/l, dziwne, że jeszcze nie ma glonów.
Przy wysokim poziomie NO2 może dochodzić do stagnacji roślin. Jeśli pojawiają się białe plamki to może oznaczać brak potasu. Potas można podawać, raczej jest wskazane przy gęstej obsadzie roślinnej, ponieważ warunkuje on wchłanianie fosforu i azotu.Stichu pisze: roślinki zaczynają tracić barwę i miejscami są "przeźroczyste".
Nowego zbiornika się nie nawozi.Stichu pisze:Nawożę też rośliny Planta Gainer. Powinienem zaprzestać?
Teraz tak radziłbym wymienić jak najszybciej dużą ilość odstanej wody. Możesz też uzdatnić ją AquaSafe. Na początek minimum 40%. Następnie najlepiej co tydzień wymieniać 20-25% wody. Zaprzestań nawożenie. Nawozić możesz po miesiącu od startu akwarium. Oczywiście nawozić można przy jednoczesnym nawożeniu CO2 i dobrym świetle (minimum 0,5W/l). Należało by również zaaplikować kultury bakterii nitryfikacyjnych np.: TetraBactozym.
Ostatnio zmieniony 2007-11-13, 01:05 przez Alexa_Vega, łącznie zmieniany 3 razy.
- liber175
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Rafa³
- Kontakt:
wode podmeinia sie co 7 dni 20%
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
akwarium dojżewało?
masz za wysokie NO3 - albo przerybienie, albo zły cykl azotowy - dodaj Nitrivec, podaj obsadę, podmień część wody tak jak pisali przedmówcy
masz za wysokie NO3 - albo przerybienie, albo zły cykl azotowy - dodaj Nitrivec, podaj obsadę, podmień część wody tak jak pisali przedmówcy
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Nowicjusz
Wymieniłem już około 40% wody. Moja obsada:
15 neonków czerwonych
6 danio
2 kiryski
2 glonojady złote
1 mieczyk
1 kosiarka
Raczej spokojne akwarium? Co myślicie?
15 neonków czerwonych
6 danio
2 kiryski
2 glonojady złote
1 mieczyk
1 kosiarka
Raczej spokojne akwarium? Co myślicie?
- Alexa_Vega
- Forumowicz
Akwarium jakoś strasznie nie jest przerybione, choć obsada raczej do dobrych nie należy. Warto byłoby ją poprawić, radziłbym oddać przede wszystkim glonojady, kosiarkę i raczej mieczyka, a dołożyć 2-3 kiryski. Podmieniaj 20-25% wody tygodniowo i nie nawoź na razie zbiornika, a poziom NO2 powinien opaść. Nie wiem czy dodawałeś kultury bakterii nitryfikacyjnych, jeśli nie to warto to zrobić. Przyspieszy to proces dojrzewania akwarium i powstania flory bakteryjnej w filtrze.
-
- Nowicjusz
Dlaczego radzisz mi się pozbyć glonojadów?
- Alexa_Vega
- Forumowicz
Osobiście nie trzymałbym dwóch zbrojników w 100 litrowym zbiorniku. Uważam, że wymagają ciut większego zbiornika.
-
- Nowicjusz
Może coś o obsadzie? Według Was jaka jest optymalna ilość rybek na 100 l? Mówię tu o małych rybkach oczywiście np. neonki, gupiki, danio, kiryski, może jakiś prętnik, glonojady, mieczyki, molinezje. Taką obsadę chciałbym mieć.
Z tego co wiem, neonki trzyma się w stadku, 20-30 sztuk, na jednego samca mieczyka przypada 2-3 samiczki, to samo z prętnikami, aczkolwiek wolałbym chyba tylko jednego samca, są ładniejsze.
Z tego co wiem, neonki trzyma się w stadku, 20-30 sztuk, na jednego samca mieczyka przypada 2-3 samiczki, to samo z prętnikami, aczkolwiek wolałbym chyba tylko jednego samca, są ładniejsze.
- Alexa_Vega
- Forumowicz
Osobiście nie zaliczył bym glonojadów, prętników, miczyków czy molinezji do małych rybek.Stichu pisze:Według Was jaka jest optymalna ilość rybek na 100 l? Mówię tu o małych rybkach oczywiście np. neonki, gupiki, danio, kiryski, może jakiś prętnik, glonojady, mieczyki, molinezje.
Raczej nie ma ryb, które należałoby trzymać pojedynczo. Ryby można trzymać w stadach, haremach lub parach. Neonki nie trzeba trzymać aż w takich dużych ławicach, rozsądną liczbą jest już 8-10 sztuk. Mieczyki i prętniki najlepiej trzymać w układach haremowych tak jak napisałeś 1+2, 1+3. Kiryski natomiast trzymamy w stadach składających się z co najmniej 5 sztuk.Stichu pisze: Z tego co wiem, neonki trzyma się w stadku, 20-30 sztuk, na jednego samca mieczyka przypada 2-3 samiczki, to samo z prętnikami, aczkolwiek wolałbym chyba tylko jednego samca, są ładniejsze.
Nie ma jakiejś metody przeliczania ilości rybek na litraż. Można przyjąć metodę 1cm ciała dorosłej ryby 1 litr wody. Jednak jest to metoda dość nie precyzyjna. Jeśli chodzi np o akwarium jednogatunkowe z małymi rybkami można trzymać 20-25 sztuk w 100 litrach. Jeśli chciałbyś tam wpuścić np mieczyki i kiryski, trzeba byłoby już zredukować liczbę do okołu 10-15 sztuk. Co do zborjników znasz moje zdanie :mrgreen:Stichu pisze: Według Was jaka jest optymalna ilość rybek na 100 l?