ekskluzywne meble do ogrodu

skalar do 75l i co jeszcze?

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

kasia22
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0

skalar do 75l i co jeszcze?

Post autor: kasia22 » 2007-02-12, 15:50

Witam!
kolezanka załozyła sobie akwarium i nie za bardzo sie na tym zna. Ma niezbyt dobre osietlenie bo chyba 5 W oraz jakis strasznie stary filt - akwarium ma 75 l. Jej córa poszla do sklepu: kupila skalara i molinezje. Od nas dostala wczesniej parke gupików bo sadzilam ze to malo wymagajace rybki dopóki nie kupi sobie lepszego sprzętu moga sobie tam pływac. Powiedzcie mi czy przy takich warunkach moze miec skalara bo nic nie wiem o tych rybkach a przyszla i pyta sie mnie o zdanie. Jesli moze to jakie jeszcze rybki moze miec przy takich skalarach?
pozdrawiam
kasia

Awatar użytkownika
Akasha
Stały bywalec
Kontakt:

Re: skalar do 75l i co jeszcze?

Post autor: Akasha » 2007-02-12, 15:58

Skalara nie może mieć akwarium jest za małe i za niskie dla nich. po pierwsze ryb nie trzyma się pojedynczo. Może mieć wszystkie żyworodne.

Oświetlenie niech sobie zakupi 2 żarówki energooszczędne po 30 W.
I musi mieć dużo roślin dla niej najlepsze będą na początek moczarka, kryptokoryna, i żabienica. I tak na przyszłość żadnych muszli w akwarium rozpuszczają się w wodzie i ją zatwardzają a to nie służy rybą.
Obrazek
160 L

kasia22
Nowicjusz

Post autor: kasia22 » 2007-02-12, 16:36

a to nie za duzo 2*30 oswietlenie?
powiedz mi jak ja mam akwa 65l to jakie ja powinnam miec osietlenie?
i w przypadku energooszczednych i świetlówek!
kasia

Awatar użytkownika
Akasha
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Akasha » 2007-02-12, 16:43

Minimum to 0.5 W na L ale więcej na pewno nie zaszkodzi jak masz np 100 W na Litr to wtedy można chodować bardzo wiele wymagających dużo światła roślin.

Ty powinnaś mieć jakieś 33 W minimum im więcej tym lepiej ;-) Ja też kombinuje jak wmontować dodatkowe oświetlenie do mojej pokrywy ze świetlówkami 2x 18 W a mam akwarium 160 L
Obrazek
160 L

kasia22
Nowicjusz

Post autor: kasia22 » 2007-02-13, 13:42

wielkie dzieki za pomoc, wczoraj maz kupil 40W. Na razie tylko energooszczedna, ale juz kombinujemy swietlówki. mamy problem bo mamy szczesciokatne akwa a mala pokrywa która mamy teraz jest tylko na oswietlenie miesci sie w niej tylko zarowka. Swietlowka do niej nie wejdzie:( no ale moze cos sie wymysli. a maz tej mojej kolezanki powiedzial ze skalary bo kupili pare jednak to bardzo udany zakup bo to sa jakies male i one nie rosna. hmmm
kasia

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2007-02-13, 15:12

Kasiu rybki z zasady rosna dość powoli, ale w takim akwarium skalary sie męcza i skarłowacieją, skalar powinien mieć akwariu minimum 50 cm wysokości i 100cm długości wtedy czuje sie dobrze, co do twojego akwarium to nie wymyslał bym ze świetlówkami. sadzę że w twojej obudowie zmieści sie jeszcze jadne energooszczędna żarówka i wtwdy włożyć dwie żarówki o mocy 18W o temperaturzebarwowej jedne 8000K a druga 6500K ibedzie super sam tak mam tylko mniejsze moce bo mniejsze akwarium
Akasha chyba coś ci sie pomyliło z tymi 100W na litr, sądze że wystarczy 1.5W na litr, a co do energooszczednych to one daja duzo wiecej światła niż normalne żarówki średnio sie przyjmuję, że jakieś dwa razy mocniejsze jest światło z energooszczęnych
pozdro

Awatar użytkownika
cops
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Darek

Post autor: cops » 2007-02-13, 18:31

Wojtek ma rację skalary się zamęczą w takim akwa :-/ a co do oświetlenia to jeżeli nie masz w domu kotów polujących na rybki i uwielbiających wygrzewać się na pokrywie akwa ( sam mam dwa to wiem jak to jest :mrgreen: ) to proponuję kupić belkę oświetleniową stawianą na akwa wtedy nie musisz marwtić się o dziurawienie a co za tym idzie zniszczenie i pewnie utraty gwarancji na pokrywę
Nikt nie jest nieomylny

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2007-02-13, 20:45

Cops dobrze mówi z tą belką, ale taka belka z zasady jest dość droga, ale zawsze można sprzedac tą pokrywę troche dołożyc i kupić belke, albo srobić samemu jeśli sięma troche czasu i umiejętnosci.

kasia22
Nowicjusz

Post autor: kasia22 » 2007-02-13, 22:47

Chlopcy dziekuje za odpowiedzi! z tymi skalarami to nawet nie znajac sie na tych rybkach domyslilam sie ze bedzie z nimi cos nie tak (skarłacieja itd.) bo to za male akwa, ale co bede klócic sie z mądrzejszym (tzn.jej mężem):) Co do mojej pokrywy to tak naprawde to nie jest pokrywa tylko hmmm no nie wiem jak to sie nazywa. Najlepiej jak załącze zdjęcie. Jej wymiary to 27x18, a akwa ma 63x34. Co do tych belek (juz je spawdzalam) to faktycznie sa dosyc drogie. Niestety nie moge zamiescic zdjecia nie wiem czemu?:(
acha Wojtek mowisz o dwóch 18W energooszczednych tak?
kasia

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2007-02-14, 14:12

tak one napewno wystarczą, a koszt ich nie jest wielki bo wystarczą:
2 oprawki na żarówki E27 z kołnierzem koszt jakieś 3,50 za sztuke
3 metry przewodu 1 mm dwu żyłowego najlepiej miękkiego 5
1 albo 2 włączniki na 230V (zależy cze chcesię mieć możliwość włączania żarówek osobno, a 1 jak oba naraz) 3 zł za sztyke
1 wtyczkę do gniazdka 3 zł
2 żrówki tu już zalezy jekie się chce (są nawet akwarystyczne widziałem w z zoologicznym w lublinie np. SUN GLO, AQUA GLO czyba po 19.50zł, a FLORA GLO I POWER GLO po 32zł. potem wszystko odpowiednio zaczyć umocować na czymś i czieszyć siępięknem i taniością oświetlenia, ja mam tak zrobione, z że moje akwa stoi w szawce to lampki są zamontowane po obu bokach po jednej na mocniejszej tekturze (wyciety okrągły otwór na styk,że mogłem wkręcić oprawkę w ten otworek) a tektura przuklejona tośmą do akwa i super świeci
do tego mam odbłyśnik w sumie dwa a teraz obisze jak go zbudowałem:
potrzebne sa 3 kawałki tektury o wymiarach 8cm na 18 cm
potem wszystko oklejamy folia do pieczenia, alboi zrobić w ten sposób jak ja mam:
szeroka taśmą bezbarwną posklejać wszstko do kupy, gdy mamy zrobione wszystko ponownie oklejamy taśma bezbarwną i malujemy chromem w sprayu i czekamy aż wyschnie. Po wyschnięciu powinien się błyczczeć jeśli sie nie błyszczy to malujemy jeszcze raz (sma malowałem 3 razy ja widać że się błyszczy to po wyschnieciu polerujemy i jakąś mocna taśma przyklejamy jakieś 5cm nad żarówka. i cieszymy sie własnej roboty oświetleniem za jakies 30zł na dwie żarówki (żarówki jakieś tańsze np osram, apollo czy inne z supermarketu najlepiej o temperaturze barwowej jedna 6500K, a druga 8000K), za takie same oświetlenie w sklepie akwarystycznym zapłacimy najmniej 70zł bez żarówek i w dodatku tu mamy satysfakcje z pracy

kasia22
Nowicjusz

Post autor: kasia22 » 2007-02-14, 20:27

wojtek naprawde wielkie dzieki, w sobote zaczynamy brac sie do pracy dam znac jak nam poszlo:)
kasia

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2007-02-14, 22:58

ciesze się że mogłem pomóc i czekam na relacje

ODPOWIEDZ