Jakie rybki w małej ławicy zamiast neonków i gupików

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
MamFajnyNick
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Micha³

Re: Jakie rybki w małej ławicy zamiast neonków i gupików

Post autor: MamFajnyNick » 2007-11-15, 14:25

Nie poszedłem tam wcale po ryby tylko kupowałem inne rzeczy potrzebne do akwarium i po małej orientacji z allegro obejrzałem sobie, co mają do zaoferowania w sklepie.

[ Dodano: 2007-11-15, 13:55 ]
Wątpie, czy w Grudziadzu wogóle istnieje taki klub, ale dobra myśl poszukam

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2007-11-15, 15:45

dokupiłeś żwirek itp, a już w przyszłym tygodniu będą ryby? Czy w tym akwarium masz już wodę?

Mimo wszystko radziłbym ci odwiedzić możliwie największą ilość sklepów jaka jest możliwa. I te małe i te duże. Popatrzeć, podumać, porozmawiac, itp. Pozastanawiać się. Znów się wybrać do sklepów i znów od nowa. W międzyczasie woda w akwarium zrobi się akuratna.

A potem to kupować małymi ilościami. Niestety, jak już kupisz, to kaplica. Nawet jak się nie będą podobać, lub nagle okaże się, że nie pasują do tego czy innego gatunku jaki chcesz nabyć, to nic już nie poradzisz. Wiele sklepów po prostu nie przyjmuje zwrotów żywca.

A z wydawaniem kasy na ryby to też nie jest tak, że trzeba do końca brać co najtańsze. Kupuj co ci sie podoba i co chcesz mieć. Jak chwilowo nie masz, to się nie spiesz i pozbieraj. Rybki żyją długo. Jak oszczędzisz, ale weźmiesz nie do końca to co chcesz, to szybko ci się znudzi i będzie problem. Spodnie jak kupujesz, to choć "żyją" nie dłużej niż rok, też bierzesz takie żeby pasowały i były ogólnie ok.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-11-15, 16:29

croc pisze: Niestety, jak już kupisz, to kaplica. Nawet jak się nie będą podobać, lub nagle okaże się, że nie pasują do tego czy innego gatunku jaki chcesz nabyć, to nic już nie poradzisz. Wiele sklepów po prostu nie przyjmuje zwrotów żywca.
...a tu nie do końca bym się zgodził. Większość sklepów przyjmuje zwroty żywca, tylko że z naciskiem na słowo "przyjmuje" :-) Co nie oznacza że za nie płaci. Czyli - kupujesz, nie podoba się, oddajesz - i tu się kończy zabawa, sklep w drugą stronę zwykle nie płaci...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2007-11-15, 17:10

no cóż, nie znam tej praktyki. W większości sklepów widze kartki z takim przekazem. Ale fakt, że zawsze się zwraca uwagę jeśli taka karta jest, a jak jej nie ma, to się o tym nie myśli.

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-11-15, 18:46

a jeśli chcesz coś "egzotycznego" to może ławica czegoś takiego?
http://www.allegro.pl/item265564809_mic ... tatus.html
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
MamFajnyNick
Forumowicz

Post autor: MamFajnyNick » 2007-11-16, 01:12

Normalnie myslałem juz o tych rykachMorter, Tylko ja muszę zobaczyc to na własne ślepia. Zresztą mam jeszcze duzo czasu, co do ryb narazie rozpisałem sobie drzewko i kombinuje co za co i co gdyby.

[ Dodano: 2007-11-16, 00:14 ]
Iśc i kupic to nie sztuka lub zamówic odebrac, ale kupowanie sukcesywnie i konretnie bez jakiś podmianek, co i dla mnie i dla ryb wyjdzie lepiej to jest coś

[ Dodano: 2007-11-16, 00:21 ]
Narazie się zbiornik klimatyzuje, jutro przyjdzie filtr mam nadzieje, znaczy się dziś oraz piasek kwarcowy, więc spokojnie przez weekend to ustabilizuje i po weekendzie na łowy po zoologicznych za rybkami i roślinkami. Narazie temat odłożony na póżniej. Najpierw pewniaki będe kupował, czyli myślimy w następny weekend, co i dlaczego tyle.

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2007-11-16, 10:09

Morter, w jednym z akwa ma ławicę 16szt tych galaxi. Śmieszna ryba i bardzo ładnie się prezentuje, ale bardzo "wstydliwa". Jeśli zrobić jej dużo zakamarów i roślin, to wogóle jej się nie zobaczy. Nie jest "spontaniczna", a raczej "wyważona". Tzn nie pływa nerwowo po całym akwarium, a ławicowo przebywa w jednej jego strefie.

Podobno mnoży się na potęgę.

Awatar użytkownika
MamFajnyNick
Forumowicz

Post autor: MamFajnyNick » 2007-11-16, 21:36

Dobra byłem w zoologicznym po rybki będę kontynował ten wątek jako moje akwa 112l., a więc:
- Bojowniki (1 samiec, 3 samice0
-prętnik pręgowany 2 sztuki
- węgorek 1 sztuka od pory wlania do akwarium już go nie widziałem
-3 gupiki dostałem pawie oczko
-4 krewetki red cherry
-sumik szklisty
-glonojad albi ma urosnąc tylko do 10 cm
-3 ciernioczek kuhla

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2007-11-16, 23:06

Michał,
czy ty już te ryby masz w akwarium? Jeśli tak, to kiedy nalałęś wody? Bo coś mam wrażenie, że wodę dopiero co wlałeś.

Jeden sumik, to będzie porażka. Jest to ryba stadna i dość płochliwa. Jak miałem 5 szt. to tak się bały, że nawet do karmienia nie wychodziły. Nie jadły tydzień. Karmiłem przez słomkę, pokarm podając im pod nos. Dokupiłem jeszcze i dopiero zaczęły normalnie żerować.

Awatar użytkownika
MamFajnyNick
Forumowicz

Post autor: MamFajnyNick » 2007-11-16, 23:13

crcroc, wode to ja już mam od zeszłej soboty na kupowałem takie tam odczyny dodatkowo w akwarystycznym typu aqua- kali i jeszcze coś tam by przyspieszyc proces biologiczny, ale już sa. Woda łącznie odstała luzem bez akwarium tydzień i teraz w akwarium tydzien

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-11-16, 23:16

mnie się coś zdaje, ze dopiero co filtr miał przyjść!!
Za szybko! Koniecznie dodaj kultury bakterii i szykuj się na problemy, jeśli wpuściłeś ryby bez dojrzewania akwarium...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2007-11-16, 23:22

ok. Jest jak jest i nic już się nie poradzi. Tak jak Morter mówi, nabądź kultury bakterii w buteleczce i dodawaj codziennie zgodnie z instrukcją przez minimum 7 dni. Ponieważ może sieknąć twoje rybki bomba azotowa, to dobrze by było jakbyś nabył podsatwowe testy na NH4, NO2, NO3 i codziennie sprawdzał ich poziom. Jak tylko skoczy w górę, to podmiana wody. Jeśli nie kupisz testów to ja bym i tak za jakieś 3 dni zrobił małą podmianę (25%). A potem jeszcze po 2-3 dniach kolejną.
Niech inni się wypowiedzą co o tym myślą.
Zakup też już coś na ospę. Ta najszybciej atakuje "świeże akwaria". Leki mogą trochę poleżeć, więc się nie martw jeśli się od razu nie przydadzą (i życzę ci żeby wogóle się nie przydały).

Awatar użytkownika
MamFajnyNick
Forumowicz

Post autor: MamFajnyNick » 2007-11-16, 23:45

tak testy zakupione dzis zrobione od wczoraj co do filtra masz racje dopiero jest ale wode ph sprawdzałem ostatnie trzy dni jest 5-6

[ Dodano: 2007-11-16, 22:46 ]
kultury bakterii w buteleczce są dodawane odkąd są tam bojowniki

[ Dodano: 2007-11-16, 22:47 ]
czyli od soboty

[ Dodano: 2007-11-16, 22:47 ]
woda co trzy dni wymieniana jest w postaci 30 litrów akurat

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2007-11-16, 23:53

no to poza tym, że trochę za szybko rybki , to reszta jest już robiona najlepiej jak to możliwe w tych okolicznościach.
Mierz parametry i trzymaj kciuki żeby żadna cholera się nie przypałętała. Może będzie dobrze. Obserwuj codziennie rybki i jak tylko coś będzie nie tak to alarmuj. Poczytaj o chorobach, bo te też trzeba umieć rozpoznawać w jak najwcześniejszych stadiach.

ps
jeśli jakość wody jest ok, to nie podmieniaj wody co trzy dni, a jedynie raz na tydzień. Jak jakość się zepsuje, to wtedy interwencyjnie podmieniaj. Sugerowałem wymianę co 2-3 dni w ciemno jakbyś testów nie robił. Ale testy masz.
Ostatnio zmieniony 2007-11-16, 23:56 przez croc, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MamFajnyNick
Forumowicz

Post autor: MamFajnyNick » 2007-11-16, 23:55

z tymi chorboami to bedzie problem ja mam problem samiec samica mimo ze mi objasnia jak abel krowie to i tak chyba dałem ciała bo prętnika zdajsie mam dwóch samcow

[ Dodano: 2007-11-16, 22:59 ]
wymieniam co trzy dni bo czytałem tu gdzies na forum wczesniej przy właśnie swiezych akwariach myślałem ze to nei ma by załeżne od odczynników

ODPOWIEDZ