Rakiety do tenisa

Moje akwarium-25l

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

Daltar
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 1500
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: Moje akwarium-25l

Post autor: Daltar » 2007-11-11, 11:20

Sil pisze:
wojtek229 pisze:I co sądzicie ?
Sądzimy, że popełniasz typowy błąd młodego fascynata. Super, że zainteresowałeś się akwarystyką, ale niestety zbiornik typu 25l nie bardzo nadaje się dla ryb (niektórzy uważają, że można tam trzymać bojownika lub 5 gupików, ale jak dla mnie to ukłon w stronę tych, którzy pośpieszyli się z zakupem 25l... i koniecznie muszą trzymać tam ryby ;-) ).
Nie no ludzie. Nie można mieć takiego podejścia! Każdy kiedyś zaczynał i każdy ma prawo do "nieśmiałego" pierwszego kroku.

Jeśli będziesz dbał o mały skrawek żywego biotopu jak należy i nie ulegniesz pokusie hodowli w nim nadmiernej ( max 5-7 małych rybek ) ilości organizmów, to jak najbardziej jesteś w stanie cieszyć się tym mini podwodnym światem. Trzeba też pamiętać o jednej prawdzie: Im mniejszy zbiornik i mniej ryb na początek, tym mniejsze straty przy popełnianiu błędów. ;-)
Bioenergoterapia i medycyna naturalna - Kraków www.angita.pl

Oloakwa
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Olek
Kontakt:

Post autor: Oloakwa » 2007-11-11, 11:42

Raczej na odwrót im mniejszy zbiornik tym trudniej utrzymać go w całkowitym porządku a im większym tym łatwiej;]
Jeśli pomogłem to naciśnij pomógł :D

Awatar użytkownika
wojtek229
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: wojtek

Post autor: wojtek229 » 2007-11-11, 12:37

Daltar pisze:
Sil pisze:
wojtek229 pisze:I co sądzicie ?
Sądzimy, że popełniasz typowy błąd młodego fascynata. Super, że zainteresowałeś się akwarystyką, ale niestety zbiornik typu 25l nie bardzo nadaje się dla ryb (niektórzy uważają, że można tam trzymać bojownika lub 5 gupików, ale jak dla mnie to ukłon w stronę tych, którzy pośpieszyli się z zakupem 25l... i koniecznie muszą trzymać tam ryby ;-) ).
Nie no ludzie. Nie można mieć takiego podejścia! Każdy kiedyś zaczynał i każdy ma prawo do "nieśmiałego" pierwszego kroku.

Jeśli będziesz dbał o mały skrawek żywego biotopu jak należy i nie ulegniesz pokusie hodowli w nim nadmiernej ( max 5-7 małych rybek ) ilości organizmów, to jak najbardziej jesteś w stanie cieszyć się tym mini podwodnym światem. Trzeba też pamiętać o jednej prawdzie: Im mniejszy zbiornik i mniej ryb na początek, tym mniejsze straty przy popełnianiu błędów. ;-)

Zgadzam się z tym. Kupił bym sobie większe akwarium ale mój pokój jest mały i nie pozwala mi na większe akwarium.

[ Dodano: 2007-11-11, 11:39 ]
croc pisze:też sugeruję bojownika. Bardzo ładna ryba i fajnie się zachowuje. Z czasem nauczysz ją jeść z ręki. 25l to może i trochę mało, bo 40 byłoby znacznie lepiej, ale jak ma trafić do kogoś do kuli, to i 25 jest wybaweniem.[/scroll]
Mogę prosić o dokładniejszą nazwę rybki ??? Chodzi o bojownika syjamskiego ???

[ Dodano: 2007-11-11, 11:47 ]
croc pisze:też sugeruję bojownika. Bardzo ładna ryba i fajnie się zachowuje. Z czasem nauczysz ją jeść z ręki. 25l to może i trochę mało, bo 40 byłoby znacznie lepiej, ale jak ma trafić do kogoś do kuli, to i 25 jest wybaweniem.[/scroll]

A jak bym wziął samce gupików ???

Awatar użytkownika
Sil
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysztof

Post autor: Sil » 2007-11-11, 13:02

Daltar pisze:Nie no ludzie. Nie można mieć takiego podejścia! Każdy kiedyś zaczynał i każdy ma prawo do "nieśmiałego" pierwszego kroku.
Daltar, problem w tym, że w 25l akwarium początkujący akwarysta niemal zawsze daje za dużo rybek i niemal zawsze ma problemy z utrzymaniem równowagi biologicznej w takim zbiorniku. Poanalizuj trochę obsady 25l zbiorników na tym forum...
Btw, nie mówię, że każdy ma stawiać od razu akwarium 1500l ;-) ... ale nikt mi nie wmówi, że nie można wygospodarować w pokoju powierzchni 50x30cm skoro ma się miejsce na postawienie 25l (40x25cm)... a to sporo zmienia.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Awatar użytkownika
wojtek229
Stały bywalec

Post autor: wojtek229 » 2007-11-11, 16:19

Postaram się we wtorek zrobić fotki i przesłać je na mój temat.

[ Dodano: 2007-11-11, 20:18 ]
Mam małe pytanko czy nawóz do roślinek jest dobrym rozwiązaniem aby roślinki szybciej rosły??? I czy taki nawóz może zaszkodzić mieszkańcom akwarium(rybkom)??

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-11-12, 18:03

nawóz możesz podawać dopiero jak będziesz miał pożądne światło, niestety w standardowych pokrywach 25 oprócz braku ilości (tak jest we wszystkich pokrywach standardowych) dochodzi jeszcze brak jakości światła (w pokrywach 25l są zwykłe żarówki świeczki, które nic nie dają)
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2007-11-12, 18:15

Wojtek;
może to bardzo subiektywne stwierdzenie, ale gupuki to takie bezimienne ryby. Jak masz ich więcej niz 5 to już nawet ich nie rozróżnisz. Poza tym strasznie się mnożą, a to przy ograniczonym litrażu jest problemem.
Bojownik (syjamski, zwany też wspaniałym) jest zdecydowanie inną rybą. Są niebieskie, czerwone, białe i różne połączenia tych kolorów. Jest większy i okazały. Pływa dostojnie. Przeciska się pomiędzy roślinkami. Stroszy do własnego odbicia. Czasami podoni krewetkę. Ogólnie bardzo fajna rybka.
Gupiki nie są tak widowiskowe (to moja osobista ocena, inni mogą mieć odmienną). Poza tym z jedną taką rybą łatwo utrzymać parametry wody.

Oloakwa
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Oloakwa » 2007-11-12, 19:46

No dokładnie gupiki to sie tak rozmnazają że szok a co do bojownika to co innego piękna ryba, dużo lepsza niż gupik ładnie się prezentuje przy dość dużej ilości roślinek ale trzeba mu zostawic miejsce do pływania mój bojownik szczególnie siedzi przy zaroślach bacopy, i moczarki, a gdy widzi swoje odbicie w lustrze to dopiero piękny widok te płetwy achh coś pięknego:D nie moge wyobrazić co by było jak by były dwa samce.

Awatar użytkownika
wojtek229
Stały bywalec

Post autor: wojtek229 » 2007-11-13, 18:26

OK teraz czytam o bojownikach na różnych stronkach :roll:

Awatar użytkownika
kamilb
Stały bywalec
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: kamilb » 2007-11-13, 20:24

wojtek229, niekiedy w sklepie idzie dostać naprawdę piękny okaz bojownika:) Spójrz na moje akwarium (link w opisie). Jednak z reguły sprzedawane są czerwone lub niebieskie.
Obrazek

Oloakwa
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Oloakwa » 2007-11-14, 10:19

Czerwone i niebieskie mi się trafił czerwono niebieski:]

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2007-11-15, 20:46

Trudno oceniać wygląd akwarium początkującego akwarysty, gdyż nie mam on zbyt dużego doświadczenia w tej dziedzinie. Uważa że wrzucenie do akwarium byle jakiego żwirku (a tak zeby coś było na dnie), wsadzenie byle gdzie roślin (żeby tylko były) i wpuszczenie do zbiornika kilku sztuk rybek wystarczy do stworzenia akwarium. OTÓŻ NIE!!!
Cokolwiek dasz do akwarium ma wpływ na rozwój stworzeń. Co z tego ze mamy wszystko co jest potrzebne. Musisz czytać czytać i jeszcze raz czytać o akwarystyce na tym forum i na innych. Musisz zrozumieć na czym polega prawdziwa akwarystyka.

Akwarium jak każdego (no moze prawie kazdego) początkującego akwarysty jest przeciętne. Nie przemyślane i mogę tak długo wymieniać....

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2007-11-16, 10:37

Piwosz;
otóż nie zgodze się z twoja wypowiedzią. Wrzucenie jakiegokolwiek żwiru, wsadzenie jakichkolwiek roślin i wpuszczenie kilku ryb jest niczym innym jak stworzeniem akwarium, a zatem kierując się zasadami logiki, są to czynności zupełnie wystarczające do stworzenia akwarium.

Pytanie które trzeba sobie zadać to takie, czy akwarium to jest optymalne dla stworzeń tam zyjących, oraz czy akwarium to się nam podoba? Bo oba te czynniki nie muszą iść w parze, a przykładem tego jest właśnie twoje akwarium z "wielka skałą". Kompozycja zaiste nietuzinkowa, nieźle pomyślana i na pewno przyciągająca oko. Może i musi się podobać (mi osobiście się bardzo podoba). Ale myślę, że wiele osób się tu zgodzi iż o rybach to raczej nie myślałeś. Tzn, o tym jak się one czują i czy bedzie im tam dobrze.

Tak więc wracając do sedna, tworząc akwarium staramy się uzyskać kompromis między estetyką, pięknem ale zarazem i warunkami jakie chcemy stworzyć naszym rybkom. Czynności te są również w niemałym stopniu uwarunkowane zewnętrzymi czynnikami takimi jak: cash, miejsce w domu na akwarium, dostępność materiałow (rybek, roślin). Można zacząć jak powyżej: żwirek, roślinka, rybka, jak również można od razu z "wysokiego C".

Sorry za to folozofowanie, ale twój post chyba właśnie w takiej płaszczyźnie był tworzony.

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2007-11-16, 15:45

croc, może troszkę niedokładnie sprecyzowałem swoją wy;powiedź (ale mam nadzieje że wiesz o co mi chodziło).

Nie wiem jak wy uważacie ale tak jak już mówiłem to akwarium moim zdaniem jest wyraźnie nie przemyślane.

Co do mojego zbiornika i ryb w nim mieszkających. Ryby czują się doskonale. Żadnych chorób itp. Mozę troszkę za dużo ale żaden parametr nie wskazuje na to że warunki są złe.

ODPOWIEDZ