paletki problem z jedzeniem
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: piotr
paletki problem z jedzeniem
WITAM. KUPIŁEM 4 PALETKI MALBORO O WIELKOŚCI 7 CM I NIC NIE CHCĄ JEŚĆ . PODAJE IM SERCE WOŁOWE , SERCE Z INDYKA , PŁATKI D-50 PLUS. PŁYWAJĄ W AKWARIUM 10 DNI BEZ JEDZENIA . PROSZĘ O POMOC Z GÓRY DZIĘKUJĘ..
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: paletki problem z jedzeniem
po pierwsze proszę nie krzyczeć! Bo tak jest odbierane pisanie z caps lockiem. Odpowiedź przyjdzie, nawet jeśli zaszepczesz, to dobre forum. A co do paletek - one tak mają, że często po przenosinach do owego miejsca nie jedzą przez jakiś czas. Paletki D4ni3la o ile się nie mylę nie jadły miesiąc i nic im nie było, także nie martw się na zapas. Jeśli chcesz wiedzieć więcej, skontaktuj się z D4ni3lem.
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
To racja, Daniel ma taką paletkę która nie jadła 40dni i nic jej nie jest
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
No rzeczywiście, mam taką sztukę 
co do twojego problemu picor77, trudno jest cokolwiek podpowiedzieć nie znając zupełnie żadnych szczegółów. Z tego co zrozumiałem podawałeś im płatki. Otóż paletki płatkami po prostu gardzą. Hodowca od którego kupiłeś ryby, na pewno karmił je mięsem dlatego płatków twoje ryby po prostu nie jedzą. Minęło 6 miesięcy zanim dwie z pięciu mych palet zaczęły jeść suchy pokarm. Druga sprawa: karmiłeś sercem wołowym i indyczym-no tak. Domyślam się, iż kupiłeś gotowy pokarm mrożony, którym moje palety także gardziły.
Postaraj się zrobić im pokarm samemu. Najlepiej poczytaj na google.pl, lub zwróć się z prośbą na PW lub gg.
Najważniejsza jednak kwestia to... woda.
Zadbaj by:
*pH było poniżej 7
*twardość węglanowa w przedziale 0-9dKH (czym niżej tym lepiej)
*twardość ogólna w przedziale 6-9dGH.
Zapytaj osoby od której kupiłeś ryby w jakiej wodzie je hoduje i postaraj zapewnić im w miarę podobne warunki.
Sprawdź czy ryby oddychają na 2 skrzela.
Sprawdź czy nie mają objawów żadnych chorób (znajdź spis chorób palet na google.pl)
Zapewnij im miejsca w których będą mogły czuć się bezpiecznie (korzenie,rośliny)
Pozdrawiam.

co do twojego problemu picor77, trudno jest cokolwiek podpowiedzieć nie znając zupełnie żadnych szczegółów. Z tego co zrozumiałem podawałeś im płatki. Otóż paletki płatkami po prostu gardzą. Hodowca od którego kupiłeś ryby, na pewno karmił je mięsem dlatego płatków twoje ryby po prostu nie jedzą. Minęło 6 miesięcy zanim dwie z pięciu mych palet zaczęły jeść suchy pokarm. Druga sprawa: karmiłeś sercem wołowym i indyczym-no tak. Domyślam się, iż kupiłeś gotowy pokarm mrożony, którym moje palety także gardziły.
Postaraj się zrobić im pokarm samemu. Najlepiej poczytaj na google.pl, lub zwróć się z prośbą na PW lub gg.
Najważniejsza jednak kwestia to... woda.
Zadbaj by:
*pH było poniżej 7
*twardość węglanowa w przedziale 0-9dKH (czym niżej tym lepiej)
*twardość ogólna w przedziale 6-9dGH.
Zapytaj osoby od której kupiłeś ryby w jakiej wodzie je hoduje i postaraj zapewnić im w miarę podobne warunki.
Sprawdź czy ryby oddychają na 2 skrzela.
Sprawdź czy nie mają objawów żadnych chorób (znajdź spis chorób palet na google.pl)
Zapewnij im miejsca w których będą mogły czuć się bezpiecznie (korzenie,rośliny)
Pozdrawiam.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.