Aqua glo - dobra roślinna do akwa 52l?

Moderator: ModTeam

Mata_Hari
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 52
Imię: Joanna
Kontakt:

Aqua glo - dobra roślinna do akwa 52l?

Post autor: Mata_Hari » 2007-11-23, 17:15

Witam.

Właśnie jestem na etapie załatwiania sobie dodatkowego oświetlenia do mojego akwa. W chwili obecnej posiadam świetlówkę Daylight 15 W firmy Polamp. Widnieje na niej info, że jej temp. barwowa to 6500K.
Rozmawiałam z człowiekiem ze sklepu akwarystycznego i ten najpierw polecił mi Sun glo, a po tym, jak podkreśliłam, że zależy mi nie tyle na wybarwieniu ryb, co na stymulacji roślin do wzrostu, zaproponował mi Aqua glo.
Szukałam już info na jej temat zarówno na forum jak i ogólnie w sieci, ale w temacie oświetlenia jestem zbyt cienka i zamieszczane szczegółowe informacje niewiele mi mówią.
Wdzięczna byłabym, aby ktoś z Was, kto się na tym zna, badź zna tę świetlówkę powiedziałn mi, czy będzie ona do mojego akwa dobra, czy nie.

W akwa mam welonki, a z roślin w tej chwili sa żabienice, anubias, Lagenandry Thwaitessi i jakaś inna, ktorej nie znam. Dobierałam je po kątem ryb (by mi ich nie zeżarły) i posiadanego oświetlenia, ale z racji, że ryby raczej nie niszczą mi roślin, korzystając c faktu dołożenia świetlówki, chciałabym dołożyć więcej innych i może już bardziej wymagających (chodzi głównie o moc oświetlenia) roślin -czekam tylko na lepsze światło ;)
Świetlówka ma być montowana prawie po środku pokrywy, ale delikatmnie w kierunku przodu akwa.

Czy więc ta aqua glo będzie dobra, czy powinnam pomyśleć o czymś innym? Jeśli o czymś innym, to co ewentualnie wchodziłoby w rachubę. (Może być tylko świetlówka cienka - T5 i mająca maksymalnie niecałe 45 cm razem z umocowaniem.)
Proszę, pomóżcie, bo sama się z tym tematem nie uporam.
Z góry za wszystko bardzo dziękuję.

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Re: Aqua glo - dobra roślinna do akwa 52l?

Post autor: croc » 2007-11-23, 17:32

a jakiej wielkości masz akwarium? pewnie 50-60l
Ta 15W to T8, czy T5?
Ostatnio zmieniony 2007-11-23, 17:34 przez croc, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Post autor: lolek » 2007-11-23, 17:34

Philips aquarelle lub osram fluora, ja dla roślin wziąłbym którąś z tych. Masz już daylight'a, więc potrzebujesz roślinnej w/w świetlówki są bardzo dobre i tanie ok. 25zł
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2007-11-23, 17:35

z serii, o której mówisz, to flora glo jest typowo roślinną.

Mata_Hari
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Mata_Hari » 2007-11-23, 17:58

croc pisze:a jakiej wielkości masz akwarium? pewnie 50-60l
Ta 15W to T8, czy T5?
Napisałam w tytule - akwa 52l
Ta 15W jest T8. Druga musi już być T5, bo inna nie wejdzie, a z obecnej nie chcę na razie rezygnować.

[ Dodano: 2007-11-23, 17:05 ]
lolek pisze:Philips aquarelle lub osram fluora, ja dla roślin wziąłbym którąś z tych. Masz już daylight'a, więc potrzebujesz roślinnej w/w świetlówki są bardzo dobre i tanie ok. 25zł
A czy ta Philips aquarelle też występuje w postaci: T5, 14-15W i poniżej 45 cm?

Wiem, że roślinnej potrzebuję, dlatego powiedziałam o tym człowiekowi, który zaofiarował się pomóc mi w jej montażu - sama bym nie dała rady. Nie wiem, na czym montaż ten będzie polegać, ale z tego, co mi człowiek powiedział, to ma wykorzystać jakieś nowe rozwiązanie i cała robota ma trwać do pół godź. Może więc nie każda świetlówka może być wykorzystana - nie wiem.

A ta Aqua glo to nie roślinna? Wydawało mi się, że tak. Tak wyczytałam w necie. Nie wiem tylko, czy może być do mojego akwa, czy będzie pasować do tej, co już mam, czy może coś lepszego, a nie drogiego innego należałoby włożyć.

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Post autor: lolek » 2007-11-23, 18:08

Mata_Hari pisze:A czy ta Philips aquarelle też występuje w postaci: T5, 14-15W i poniżej 45 cm?
Raczej nie, nie spotkałem się z takimi.
Nawet wydaje mi się że nie ma t5 15w, są 24w na pewno.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

Mata_Hari
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Mata_Hari » 2007-11-23, 18:31

lolek pisze: Raczej nie, nie spotkałem się z takimi.
Nawet wydaje mi się że nie ma t5 15w, są 24w na pewno.
Rozumiem. Te flora glo, o których napisał croc, na pewno są T5 i T8 w mocy 14-15W i gabarytach pasujących do mojej pokrywy. Chyba się jednak na nią właśnie zdecyduję. No, chyba, że ktos znajdzie jakieś "przeciw", bądź da lepszy pomysł.

A co myślicie o przyklejaniu świetlówek do pokrywy? Ma ktoś jakieś doświadczenie? Mnie facet proponuje albo przyklejenie, albo przykręcenie. Trochę boję się, że klej może puścić i świetlówka wygląduje w akwa, więc chyba jednak będę dziurawić pokrywę. Choć wolałabym nie.

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2007-11-23, 22:08

Flora glo to typowa świetlówka roślinna. Występuje i w T8 i wT5. Różne moce i długości. Aqua Glo jest świetlówką o innym spectrum. Pomaga roślinom (choć mniej niż Flora), jak również wybarwia ryby. Z reguły stosuje się obie te żarówki.
Ale jeśli masz już DayLight to ja bym jednak pokusił się i wsadził typowo roślinną, czyli Flora Glo.

T8 15w są 43cm. Z oprawkami da jakieś 45cm
T5 nie znam wymiarów bo używam tylko podwójnych zespolonych i 45cm żarówka wraz z oprawą ma 36W. Niestety takie żarówki są trudne do dostania (w Warszwie są jedynie w Galerii Mokotów, oraz w hurtowni Panaqua).

Mata_Hari
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Mata_Hari » 2007-11-24, 00:49

croc - Bardzo Ci dziękuję za tak szczegółową odpowiedź. Tego mi było trzeba. Masz ode mnie punkt ;)

Ja się chyba już zdecydowałam na tę Flora Glo. Rozmawiałam z człowiekiem i powiedział, że nie ma problemu, ma je zarówno T8, jak i T5. Jeśli chodzi o wymiary, to wspominał coś, że zdaje się mają 43 cm razem z oprawą (o ile się nie pomylił), więc mam cichą nadzieję, że zmieści się, bo u mnie od boku do boku pokrywy jest dokładnie 45 cm.

Czy istniej możliwość podłączenia nowej świetlówki pod instalację istniejącej już? Człowiek powiedział, że zobaczy jak będzie, ale możliwe, że tak właśnie podłączy (o ile dobrze zrozumiałam). Ma coś takiego rację bytu? Instalacja nie padnie?

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2007-11-24, 12:47

a co to znaczy "pod istniejącą instalację"? Jeśli mówimy o tym samym gniazdku, lub timerze, to tak. Jeśli pod starter, to nie. T8 i T5 wymagają innych starterów. Ponadto moc startera musi być odpowiednia z mocą lampy.

Mata_Hari
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Mata_Hari » 2007-11-24, 19:53

Wiesz co, nie wiem dokładnie, ale zakładam, że skoro gość robi takie rzeczy, to chyba wie, jak to powinno wyglądać. Ja nie jestem elektrykiem, a domyślam się, że jeśli już to tylko wspolne kable mogą być. Na pewno na to zwrócę uwagę. Nie mam zamiaru, aby przez czyjąś nieuwagę/wygodę padło mi to, co mam.

Tak się też zastanawiam - jak potem załączać oświetlenie? Czy załączać jedną po drugiej w jakiś odstępach czasu, czy obie równocześnie? Jak myślisz? Gdyby miały iść rownocześnie, to przydałoby się je razem podłączyć pod jeden programator, ale nie wiem, ile z tym zachodu i czy człowiekowi będzie się to chciało robić.

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2007-11-25, 00:12

w pierwszej kwestii, to nie poradzę, bo nie wiem co ten gość robi. Tak jak pisałem: zasilacz/starter od T8 nie pasuje do T5.

A co do programatorów, to jeśli masz dwie lampy (dwa niezależne obwody), to oczywiście możesz zakupić dwa timery i zrobić przesunięcie czasowe 30-60 min pomiędzy nimi. Włączając się wyłączając stopniowo będą przynajmniej z grubsza odzwierciedlały świt i zmierzch, oraz rybki mniej się będą stresowały.

Mata_Hari
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Mata_Hari » 2007-11-25, 00:56

He he, facet jest sprzedawcą w sklepie zoologicznym więc niekoniecznie musi być wysoko wykwalifikowanym fachowcem w zakresie elektryki ;-) Postaram się więc być czujna.

Chętnie bym włączała te świetlówki "na raty", ale w rejonach akwa mam już tyyyyyle kabli (i zero miejsca na kolejny programator), że głowa mała. Połączenie więc obu świetlówek na jednym kablu byłoby dla mnie istnym błogosławieństwem. Myślisz, że dla rybek jest to faktycznie duży stres jak jednocześnie zapali się 29-30W? U mnie oświetlenie włącza się dopiero o 9 rano, więc w pokoju jest już od jakiegoś czasu jasno.

ODPOWIEDZ